Byli prvními investory v Amazonu. Dnes díky tomu rodiče Jeffa Bezose mohou mít miliardy dolarů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Jeff Bezos, CEO of AMAZON, introduces new Kindle Fire HD Family
0Zobrazit komentáře

Amazon se v posledních týdnech a měsících předháněl s Applem o to, kdo jako první americká společnost v historii pokoří hranici 1 bilionu dolarů tržní hodnoty. Nakonec se to včera povedlo Applu, ale prakticky nikdo nepochybuje o tom, že se to zanedlouho podaří i firmě Jeffa Bezose. Radost z toho pak budou mít podle všeho i jeho rodiče, kteří svému synovi pomohli v podnikatelských začátcích.

Psal se rok 1995 a nové firmě Amazon, založené 5. července 1994 v Seattlu jistým 24letým Jefem Bezosem, bylo teprve pár měsíců. Tehdy šlo ještě čistě o online knihkupectví, ale už v té době měl rodák z Albuquerque plány, jak by mohl svou firmu v budoucnu rozšiřovat. Zároveň však všechny, kteří se o jeho podnikání začali zajímat, upozorňoval, že Amazon vůbec nemusí uspět, i proto, že internet tehdy teprve začínal a na trhu působili do té doby neohrozitelní tradiční knihkupci.

Jako první svou investici do Amazonu vložili Jackie a Mike Bezosovi, jak zjistil v dokumentu z roku 1997 magazín Bloomberg, a to ve výši 245 573 dolarů. Byl to tehdy skutečně velký risk, jak nevlastní otec zakladatele Amazonu, Mike, vzpomínal v roce 2015 během společenské události ve Philadelphii. Své rodiče na nejistý osud jejich investice upozorňoval i sám tehdy ještě „garážový“ podnikatel Jeff. Dnes se nad tím mohou všichni tři jen pousmát.

jeff-bezos-amazon

Zakladatel a šéf Amazonu Jeff Bezos

Amazon v roce 1997 vstoupil na burzu a od té doby prakticky nepřetržitě rostl. Zatímco v prvním dnu před více než dvaceti lety stála jedna akcie Amazonu 18 dolarů, dnes by vám nestačil ani stonásobek. A to ještě online gigant své akcie třikrát rozštěpil. Ve výsledku to znamená, že kdyby si Bezosovi od své investice z roku 1995 udrželi veškeré akcie, mají dnes majetek dosahující téměř 30 miliard dolarů.

timcook_1

Přečtěte si takéApple se stal historicky první americkou firmou, která dosáhla tržní hodnoty 1 bilion dolarůApple se stal historicky první americkou firmou, která dosáhla tržní hodnoty 1 bilion dolarů

Kolik akcií úspěšné firmy svého syna Jackie a Mike Bezosovi ve skutečnosti drží, není veřejné známé. Oba ovšem významně přispívají na charitu, především na vzdělávání mladých lidí. Prostřednictvím Bezos Family Foundation investovali podle dostupných informací, jež dokázal Bloomberg vypátrat, mezi lety 2001 až 2016 celkem 595 027 akcií Amazonu. Přitom 25 tisíc akcií, které věnovali v roce 2016, měly hodnotu kolem 20 milionů dolarů.

first_office_building-amazon

Takto vypadala po přestěhování z garáže první kancelář Amazonu

Byť zřejmě nejsou veřejně známy všechny jejich investice či dary, je jasné, že dnes již Bezosovi rodiče nedrží zdaleka všechny akcie, jež by jim po prvotní investici při začátcích Amazonu teoreticky náležely. Dnes by to nicméně bylo kolem 16,6 milionu akcií, jež by znamenaly 3,4 procenta ve firmě. Více už má v Amazonu jen sám Jeff Bezos.

Zároveň by se mohli jeho rodiče plácat po ramenou, protože na zhodnocení své investice ve výši 12 milionů procent nedosáhne jen tak nějaký venture kapitalista. „Měli jsme štěstí, že jsme žili za mořem a ušetřili pár peněz, abychom se mohli stát angel investory. Zbytek je historie,“ vzpomínal před pár lety kubánský imigrant Mike Bezos. Podle zmíněného dokumentu koupil v únoru 1995 celkem 582 528 akcií Amazonu, jeho manželka pak o pět měsíců později dalších 847 716 akcií. Dohromady vyšly na zmíněných 245 573 dolarů.

Takto vypadala první webová stránka Amazon.com v roce 1995

Kolik akcií dnes rodiče zakladatele Amazonu skutečně vlastní, nelze zjistit. Podle analýzy Bloomberg Billionaires Index, která vzala v potaz právě různé historické modely prodejů a přiznané dary, by to mohly být akcie za zhruba 10 miliard dolarů. Reportovat o svých podílech však mají povinnost pouze akcionáři s podílem přesahujícím 5 procent. To by bylo dnes v případě Amazonu přes 44 miliard dolarů.

Foto: Amazon

Diskuze (0)

Novinka

Anonym