Čeští GoodAI chystají v Praze akci o umělé inteligenci, na níž vystoupí i tvůrce kontroverzní robotky Sophia

Filip HouskaFilip Houska

7 November 2017; Sophia the Robot, Chief Humanoid, Hanson Robotics & SingularityNET, on the Centre Stage during the opening day of Web Summit 2017 at Altice Arena in Lisbon. Photo by Stephen McCarthy/Web Summit via Sportsfile

0Zobrazit komentáře

Umělá inteligence je v dnešní době velmi žhavým technologickým tématem, které se promítá napříč různými obory. Konkrétně pak její potenciál ve formě humanoidních robotů, jež by mohli jednou nahradit běžnou lidskou sílu. Na objasnění této celosvětové problematiky bude v Praze koncem tohoto měsíce cílit konference Human-Level AI, kterou pořádá český startup GoodAI operující v oblasti umělé inteligence. CzechCrunch celé dění zaštítí jako hlavní mediální partner.

Akce se bude odehrávat od 22. do 25 srpna, a to rovnou na třech pražských místech, jmenovitě na Fakultě strojní Českého vysokého učení technického v Praze, v Národní technické knihovně a v Divadle Hybernia. Právě tyto lokality budou hostit široký program s důrazem na zodpovědí otázek ohledně obecné umělé inteligence, jejím možném dopadu na lidstvo, dostatečnému zabezpečení a názorům, proč by vlády a privátní společnosti měly investovat do jejího vývoje.

Pro možné odpovědi si GoodAI zakladatele a vývojáře Marka Rosy, spolu se svými partnery zajistilo až 40 různých odborníků na tento technologický trend. Na prknech tak vystoupí například Irina Higgins z firmy DeepMind, která se podílela na vývoji rozpoznávání řeči v Google Research, profesor a vědec Kenneth O. Stanley, jenž nyní pracuje v oddělení umělé inteligence v Uberu, generální ředitel firmy Araya Ryota Kanai s přednáškou týkající se tvorby umělého vědomí nebo Čech Tomáš Mikolov z Facebook AI Research.

080718_hlai_1

Součástí Human-Level AI Conference má být i Ben Goertzel, CEO blockchainového tržiště SingularityNET a hlavní vědec společnosti Hanson Robotics, která se proslavila zejména svým ženským humanoidem jménem Sophia. Ta mimo jiné vystupovala na řadě jiných akcích a vzhledem ke svému přesvědčivému (až děsivému) projevu, podobající se tomu lidskému, si vysloužila nálepku velmi kontroverzního robota. To ostatně vygradovalo i tím, kdy jí Saúdská Arábie udělila občanství. Nebo tím, když řekla, že „zničí lidstvo“.

Své si najde jak běžná veřejnost, tak ryzí odborníci

Konference je prakticky rozdělena na dvě hlavní etapy. Od 24. do 25. srpna se uskuteční dvoudenní akce pro veřejnost, na které vystoupí nejen zmíněné společnosti, respektive jejich zástupci, přičemž dva dny předtím se odehrají odborné workshopy mířící zejména na experty na tuto oblast. Celý program je k dispozici ZDE.

marek_rosa_2

Zakladatel GoodAI, Marek Rosa

Co se vstupenek týče, pátek a sobota (24. a 25. srpna) stojí 135 eur (cca 3 500 Kč) a všechny čtyři dny pak přijdou na 450 eur (11 500 Kč). Pořadatelé si přichystali i zlevněnou cenu pro studenty, která činí 55 eur (1 400 Kč). Formulář k zakoupení je dostupný ZDE.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym