Italové chtějí šetřit přírodu s kornoutem na hranolky vyrobeným z bramborových slupek

Filip HouskaFilip Houska

peelsaver_260918_cc1
0Zobrazit komentáře

Ekologických iniciativ se v poslední době objevuje čím dál více a pokud se odhlédne od velkých plánů, jako třeba zbavení oceánů od plastového odpadu (k čemuž má nejblíže ambiciózní holandský startup The Ocean Cleanup), veškeré střípky pro záchranu planety se odvíjejí spíše od maličkostí. To má nyní dokázat i zajímavé využití slupek od brambor, které vymysleli designéři z italského Milána.

Pietro Gaeli, Simone Caronni a Paolo Stefano Gentile si uvědomili, že běžné bramborové slupky, kterých se denně spotřebuje obrovské množství, mohou sloužit i pro praktické účely a nemusí nutně končit pouze v odpadkovém koši. Navrhli proto kornout na hranolky, který je namísto papíru vyroben právě z oloupaných slupek z brambor.

Vzhledem k tomu, že bramborové slupky v sobě obsahují škrob a vlákninu (nepočítaje řadu dalších minerálů a vitamínů), dokáží se během louhování pojit k sobě a vytvářet tak poměrně pevný materiál. A právě z tohoto procesu, doplňovaného o přirozené schnutí jednotlivých slupek, designéři vychází. Výsledný materiál je následně tvarován do podoby kornoutu.

peelsaver_1

Jelikož je takzvaný Peel Saver vyroben čistě ze slupek, podléhá přirozenému rozkladu a může sloužit jako ekologické rostlinné hnojivo nebo krmení pro zvířata. Obecně však jde o zajímavý nápad, který ukazuje jednoduchost v designování nevšedních řešení – hranolky se totiž s tímto kornoutem prakticky vrací do svého „původního prostředí“, kterého byly během přípravy zbaveny.

taxify-app-mobile

Přečtěte si takéPřepravní platforma Taxify v Česku po vzoru Uberu ukáže předem stanovenou cenu za každou jízduPřepravní platforma Taxify v Česku po vzoru Uberu ukáže předem stanovenou cenu za každou jízdu

„Tradiční obaly pro street food mají velmi krátkou dobu reálného užívání a jsou náročné na recyklaci. Peel Saver je obnovitelné řešení pro všechny, kdo chtějí tyto plastové a papírové schránky nahradit,“ říká Caronni, jeden z tria designérů, pro server Dezeen.

peelsaver_2

Ač se milánská trojice zatím chce soustředit na fastfoodové hranolky (zpravidla nabízené z hladových okének ve městech), projekt jako takový má mnohem širší využití. Nyní je však otázka, zdali se vůbec něco takového skutečně dostane na trh – podle všeho se zatím nepodařilo najít výrobce, který by minimálně bramborové kornouty dokázal vyrábět v násobně větším měřítku, aby bylo možné rozjet plnohodnotný byznys.

Foto: Pietro Gaeli, Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile / Behance