Jack Ma odejde z čela Alibaby přesně za rok. Po předání žezla se bude věnovat filantropii

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

jack-ma-alibaba

Foto: Alibaba

Spoluzakladatel Alibaby Jack Ma

0Zobrazit komentáře

Největší asijská firma nakonec o svého otce zakladatele nepřijde tak brzy a náhle, jak se ještě před pár dny zdálo. Nejbohatší Číňan Jack Ma v pondělí, při příležitosti svých 54. narozenin, oznámil, že z čela e-commerce giganta Alibaba Group sice opravdu hodlá odejít, ale půjde o dlouhodobější proces. Nejprve za rok předá pozici výkonného předsedy do rukou Daniela Zhanga a v roce 2020 opustí také představenstvo firmy.

Se zprávou o náhlém Maově konci v čele Alibaby přišel minulý týden deník The New York Times, ale sám bývalý učitel angličtiny, který firmu založil před 19 lety ve svém bytě v Chang-čou, v oficiálním prohlášení v pondělí prozradil, že se nechystá odcházet tak rychle. Konec jedné velké éry se však každopádně blíží a nástupnický plán je již načrtnut.

Přesně za rok, 10. září 2019, v den svých 55. narozenin, předá Jack Ma do rukou současného výkonného ředitele Daniela Zhanga také roli výkonného předsedy. Zhang už před třemi lety po Maovi nastoupil do role CEO a vzhledem k tomu, že byl úspěšný, dostane šanci kormidlovat čínského obra dál. Jack Ma pak nicméně ještě minimálně další rok zůstane ve firmě jako člen představenstva. Začne se ale také pomalu věnovat dalším aktivitám mimo Alibabu.

daniel-zhang-alibaba1

Daniel Zhang, současný CEO Alibaby

„Zahájení procesu předávání žezla Alibaby do rukou Daniela a jeho týmu je správné rozhodnutí ve správný čas, protože díky práci s nimi vím, že jsou připravení. Od chvíle, co Daniel nastoupil jako CEO, ukázal vynikaající talent, byznysový důvtip a odhodlané vedení,“ cituje oficiální prohlášení Jacka Maa agentura Bloomberg.

Nepřetržitý růst největší asijské firmy

Nástupnický plán, jak ho načrtl Jack Ma, tak opět poprvé od roku 2013 spojí dvě nejdůležitější role do jediné: 46letý Zhang, který začínal v Alibaba Group v roce 2007 jako finanční ředitel e-shopu Taobao a později jako prezident řídil další nákupní platformu Tmall.com, bude výkonným ředitelem i předsedou celé skupiny. Jack Ma pak zůstane až do výroční valné hromady akcionářů v roce 2020 členem představenstva.

elonmusk

Přečtěte si takéElonu Muskovi se začíná řízení Tesly vymykat z rukou. Hlasy po novém šéfovi sílíElonu Muskovi se začíná řízení Tesly vymykat z rukou. Hlasy po novém šéfovi sílí

Poté zůstane Ma doživotním partnerem tzv. Alibaba Partnership, což je skupina 36 partnerů, kteří pocházejí z nejvyššího managementu firmy a mají významný podíl na jejím dalším směřování, protože mohou nominovat, nebo v některých situacích dokonce jmenovat, až prostou většinu celého představenstva. Jack Ma tedy po devatenácti letech, kdy udělal z Alibaby globálního e-commerce giganta s rostoucím zásahem do cloudových služeb, doručovacího byznysu a dalších oblastí, skutečně odejde, ale na celé předání moci bude bedlivě dohlížet.

Pod Zhangovým vedením z role výkonného ředitele zaznamenala Alibaba během posledních třinácti čtvrtletích nepřetržitý a soustavný růst. Oznámené změny ve vedení podle Maa „demonstrují, že Alibaba se dostala do další fáze podnikové řízení“, protože se již nespoléhá pouze na individuality, ale dokázala za téměř dvacet let vybudovat organizační systém a kulturu vývoje talentů.

alibaba-office-hq-china1

Sídlo Alibaby v čínském Chang-čou

Nové sny a filantropická nadace

Nástupnický plán prý Jack Ma dlouho promýšlel a o osud své firmy se nebojí. Vedle toho, že bude k jejímu chodu přispívat v rámci Alibaba Partnership, se chce ale skutečně vrátit ke své původní učitelské profesi. „Chci se také vrátit ke vzdělávání, které mě tolik naplňuje, protože to je to, co miluji. Svět je velký a já jsem stále mladý, takže chci zkoušet nové věci – protože co když se mohou plnit nové sny?“ naznačil Ma, že má v hlavně i další plány.

„Jednu věc ale mohu slíbit všem: Alibaba nikdy nebyla o Jacku Maovi, ale Jack Ma bude navždy součástí Alibaby,“ dodal Jack Ma. Pro své další aktivity již před časem založil nejbohatší Číňan, jehož jmění přesahuje 40 miliard dolarů, po vzoru spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese vlastní Jack Ma Foundation, se kterou se chce věnovat právě filantropii.

Od Billa Gatese se prý ostatně Jack Ma hodně učil. Pro Bloomberg minulý týden uvedl, že sice nemůže být nikdy tak bohatý jako Gates, ale jednu věc udělat lépe než on může, a to odejít dříve z vedení své firmy. Jako CEO Alibaby skončil Ma v roce 2013, ve svých 49 letech. Bill Gates ve stejné roli v Microsoftu působil do roku 2000, tedy do svých 45 let, ale dalších třináct let pak byl ještě předsedou firmy.

jack-ma-alibaba1

Foto: Alibaba

Jack Ma