Lubo Smid: Nové produkty od Applu jsou pro mě mírným zklamáním

0Zobrazit komentáře

CEO české vývojářské společnosti STRV Lubo Smid shrnuje své první dojmy, pozitiva a negativa ze včerejší keynote, na které Apple představil tři nové iPhony a vylepšený model Apple Watch.

Na zářijovou keynote se těším rok co rok. Proč by měla být letošní výjimkou, říkal jsem si, a to i přesto, že s předstihem uniklých fotek bylo na devadesát procent jasné, čeho se dočkáme. Apple mě i tak dokázal překvapit – škoda jen, že ne inovativností, na kterou se svět každé září těšil a kterou nás Apple pravidelně zásoboval.

Nejsilnější dojem, který ve mně po včerejšku zůstal, je strojenost. Když Tim Cook řekl „zdaleka nejmodernější iPhone, jaký jsme kdy vytvořili“, působil jako ne zrovna příliš povedená kopie Steva Jobse. Vždyť který výrobce by jako výsledek roční práce představil telefon, který je horší než jeho poslední verze?

Kdyby stejnou prezentaci předvedla jakákoli jiná značka, jsem s tím s největší pravděpodobností naprosto v pohodě. Problém Applu leží z mého pohledu v laťce, kterou při svých dřívějších keynote nasadil tak vysoko, že je pro něj prakticky nemožné ji se současným směrem produktového vývoje překonat.

iphone1

Nový iPhone XR s podporou eSIM

Ať ale jen nekritizuji…

Tohle jsou novinky, které osobně vnímám jako skvělé kroky:

  • EKG v Apple Watch Series 4 (anglicky ECG). Americká FDA tuto funkci posvětila povolením považovat hodinky jako zdravotnické zařízení, což je posouvá hodně daleko za hranici sporttesteru, za který jej mnozí pořád považují.
  • A12 Bionic s Neural Enginem bude skvělý na posun ve strojovém učení. Pro vývojáře představuje obrovskou příležitost využít větší výkon a možností zařízení.
  • Dual-SIM a technologie eSIM. Konečně snad nebudu muset mít dva telefony, i když svůj život dělím mezi Česko a Spojené státy. T-Mobile už navíc v obou zemích eSIM podporuje – dávám tedy palec nahoru.
  • Nový foťák s ovládáním hloubky ostrosti. O důvod méně tahat s sebou klasickou zrcadlovku, i když teď píšu z Brazílie, kde s ní fotím každou chvíli :)

sparta

Přečtěte si takéFotbalová Sparta založila vlastní profesionální esport tým pro hru FIFAFotbalová Sparta založila vlastní profesionální esport tým pro hru FIFA

Ještě si trochu postěžuju

Jasně, že se nedá zavděčit všem. Proto nechci následující body psát vyloženě jako průšvihy, kvůli kterým budu přemýšlet o přechodu ke konkurenci. Jen na mě zkrátka nepůsobí jako dostatečná vylepšení, která bych od Applu očekával.

  • Výdrž baterie. Upřímně nechápu, jak mohl někdo zatleskat osmnáctihodinové výdrži Apple Watch. Na trackování spánku s tak nízkou kapacitou zapomeňte. U mě bude i po včerejšku na prvním místě v měření zdraví a pohybu Fitbit. Ten za pár týdnů vydá nový Charge 3, který bude konečně vodotěsný, srdeční tep měří neustále a baterka mu vydrží týden. O třicet minut delší výdrž baterie u iPhonu taky není žádný zázrak, bez power banky v batohu si pořád vyrazit ven netroufnu.
  • Názvy a velikost různých verzí iPhonu začínají být zmatečné a vytrácí se jednoduchost, která byla jednou z klíčových hodnot Applu. Nerozumím tomu, proč je každý model jinak velký. Dávalo by mi smysl mít XS a XR stejně velké a XS Max jako vrcholnou, na první pohled odlišitelnou alternativu.
  • Je super, že v Applu dávají velký důraz na design ciferníků a nová pozadí, ale reálně to člověku nic nepřinese. Nechci říkat, že by se tím Apple neměl zabývat, ale zahrnovat to do keynote? Pro mě stejně přelomová novinka jako Animoji. Naposledy jsem je použil, když jsme točili unboxing iPhone X.
watch

Nové Apple Watch Series 4

Co by měl Apple představit v „ideálním světě“?

Nevím jak vám, ale mně by obrovskou radost udělaly dvě věci.

  • Hodinky, co vydrží několik dní a budu s nimi moct měřit spánek. Dnes nosím Apple Watch spíš jako módní doplněk a občas, když zrovna nemají vybitou baterku, se podívám na čas. Nový model toto neřeší, tak si říkám, jestli ho vůbec pořizovat, když oproti mým Series 2 nenastal skoro žádný posun (kromě EKG, které zmiňuju výše).
  • Rozhodně jsem čekal více od nových iPhonů. Dvě SIM karty jsou super, ale ty mohl mít iPhone už před pěti lety. Určitě se nejedná o žádný posun v technologii, dočkali jsme se pouze aplikace něčeho, co už tu dávno je.

Jak vnímáte novinky vy? Jste spokojeni, nebo převládá rozladění jako u mě?

Diskuze (0)

Novinka

Anonym