Šéf Disney Bob Iger přiznává: Filmů ze světa Star Wars bylo příliš mnoho a příliš rychle

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

disney

Foto: Disney

Bob Iger, šéf Disney

0Zobrazit komentáře

Když v říjnu 2012 oznámil mediální a zábavní obr Disney nákup filmové produkční společnosti Lucasfilm, ovládly fanoušky kultovní série Star Wars dvojí pocity. Jedni se radovali, že uvidí další filmy, které poprvé začal psát už v 70. letech George Lucas, jiní k pokračování v rukou profesionálního zábavního stroje na peníze, jakým dnes Disney je, vzhlíželi s obavami. Ty největší byly, že další filmy kultovní sérii zničí.

Disney už v době, kdy Lucasfilm přebíralo, oznámilo, že první film o hvězdných válkách, světelných mečích a rytířích Jedi vydá v roce 2015. Tento termín skutečně splnilo a od té doby začalo chrlit jeden film za druhým. Zatímco v lichých letech se pokračovalo se sequelovou trilogií, jež vyvrcholí v příštím roce, v sudých letech vycházely související filmy, které se nezávisle věnují různým příběhům z galaktického světa.

Do kin tak Disney od roku 2015 postupně vypustilo Epizodu VII: Síla se probouzí, Rogue One: Star Wars Story, Epizodu VIII: Poslední z Jediů a letos Solo: Star Wars Story s tím, že v příštím roce přijde Epizoda IX, která zakončí třetí trilogii. Zatímco prvních šest dílů George Lucase dělilo dnes téměř neuvěřitelných 28 let, Disney roztočilo svět Star Wars v úplně jiných obrátkách.

solo-star-wars-story

Film Solo: Star Wars Story v kinech neuspěl

Přitom zdaleka na všechny filmy, ať už mluvíme o navazující trilogii nebo samostatných příbězích, byly přijaty s úplným nadšením, zejména mezi skalními příznivci. Především letošní film, který rozvíjí příběh pašeráka Hana Sola, v kinech zdaleka neuspěl tak, jak by si jeho tvůrci představovali. Proti více než dvěma miliardám dolarů, které v kinech vydělala Epizoda VII: Síla se probouzí, a více než jedné miliardě dolarů pro Rogue One a Epizodu VIII: Poslední z Jediů, vydělal Solo pouhých 393 milionů dolarů.

Vedle zmíněné deváté epizody byly v plánu i další příběhy, ale celá produkce bude od příštího roku zřejmě trochu zpomalena. Jak přiznal šéf Disney Bob Iger, rozhodnutí o vydávání jednoho filmu ročně nebylo úplně nejšťastnější.

taxify-villig

Přečtěte si takéŠéf Taxify Markus Villig: Chceme předběhnout Uber a stát se největší evropskou přepravní platformouŠéf Taxify Markus Villig: Chceme předběhnout Uber a stát se největší evropskou přepravní platformou

„Udělal jsem rozhodnutí o načasování a když se ohlédnu zpátky, myslím si, že chybou, jakou jsem udělal, a za jakou beru zodpovědnost, bylo, že toho bylo příliš mnoho a příliš rychle,“ přiznal v rozhovoru pro The Hollywood Reporter dlouholetý úspěšný šéf Bog Iger, který vedle Lucasfilm dokázal pod křídla Disney získat také například Pixar Steva Jobse nebo komiksové studio Marvel.

694B4259-F825-4958-8F80-A0DEA2520AE7

Foto: Thomas Hawk / Flickr

Bob Iger, CEO Disney

„Můžete očekávat určité zpomalení, ale neznamená to, že filmy úplně přestaneme vyrábět,“ doplnil Iger. Režisér J.J. Abrams již nyní usilovně pracuje na Epizodě IX a v Disney prý aktuálně budou rozhodovat o tom, jak se se Star Wars naloží dál. Podle Igera ale budou rozhodně více opatrní ohledně počtu titulů a jejich načasování. S velkou pravděpodobností se tak zatím definitivně odkládá původně plánovaný příběh o nájemném klonovém lovci Boba Fettovi, jež měl vznikat podobně jako film o Hanu Solovi.

Další posílení již tak dominantní pozice

V Disney navíc zřejmě budou v nejbližší době řešit hlavně to, jak do svého impéria zakomponují vše, co jim přinese mnohamiliardový nákup 21st Century Fox. Disney nakonec nabídkou 71 miliard dolarů porazilo v boji o nadnárodní mediální konglomerát konkurenční Comcast a nově mu tak budou patřit tituly jako seriál Simpsonovi, ale hlavně i další komiksové série jako X-Men či Fantastická čtyřka. Vzhledem k obřímu univerzu Marvel, kterým Disney disponuje, by tak mohlo dojít k zajímavým propojením.

Dojde k propojení X-Menů a Avengers? A zapojí se do toho všeho také populární Deadpool, jehož v posledních letech z komiksu do samostatného filmu rovněž úspěšně převedl právě Fox? Pod Disney by měl na veškerý další vývoj komiksových hrdinů podle všeho dohlížet Kevin Feige, dosavadní prezident Marvelu, a tak nikdo nemůže podobné propojení vyloučit. „Kevin má mnoho nápadů. Nenaznačuji, že tohle je jeden z nich (že se Deadpool stane Avengerem – pozn. red.), ale kdo ví?“ nechává všechny možnosti otevřené Bob Iger.

deadpool

Stane se z Deadpoola Avenger?

Foto: Lucasfilm / Walt Disney Pictures, Twentieth Century Fox Film Corporation

Diskuze (0)

Novinka

Anonym