Richard Branson končí jako předseda Virgin Hyperloop One. Má nastoupit aktivnější vedení

Michal PtáčekMichal Ptáček

Richard Branson in front of VSS Unity

Richard Branson

0Zobrazit komentáře

Je to zhruba rok, co britský miliardář a jeden z celosvětově nejúspěšnějších podnikatelů Richard Branson, oznámil vlastní investici do moderního přepravního projektu Hyperloop One. Branson, jehož jmění se odhaduje na 5 miliard dolarů, se po investici stal předsedou představenstva společnosti a rebrandoval ji na Virgin Hyperloop One. S celým projektem měl přitom jediný cíl: vybudovat moderní a ultrarychlou formu dopravu na bázi speciálních kapslí, které by měly být schopny pasažéry přepravovat rychlostí přesahující 1 000 kilometrů za hodinu.

Nyní se však zdá, že k tomuto cíli bude Virgin Hyperloop One směřovat už bez Richarda Bransona. Společnost, které se podařilo od investorů pro svůj ambiciozní plán získat zatím zhruba 200 milionů dolarů (přes 4,5 miliardy korun), totiž oficiálně oznámila, že Branson na vlastní žádost opouští pozici předsedy představenstva a firma za něj nyní hledá náhradu.

DCIM100MEDIADJI_0026.JPG

Virgin Hyperloop One

Hlavním důvodem pro Bransonův odchod má být jeho nedostatek času, zatímco inovativní firma v momentální fázi potřebuje aktivnějšího lídra. Tím se nově stává předseda představenstva dalších Bransonovo firem Virgin Galactic, Virgin Orbit a Virgin Rail Group, Patrick McCall.

„Myslím, že v této fázi potřebuje projekt někoho, kdo se na jeho rozvoji bude schopen z byznysového hlediska podílet mnohem aktivněji. Vzhledem k mým ostatním filantropickým aktivitám a dalším byznysům v rámci Virgin Group by pro mne bylo těžké tuto roli zastávat,“ říká Branson ke svému odchodu.

elonmusk

Přečtěte si takéElon Musk ohlásil první jízdu v hyperloopu s reálnými pasažéry. Uskuteční se již letos v prosinciElon Musk ohlásil první jízdu v hyperloopu s reálnými pasažéry. Uskuteční se již letos v prosinci

Celá událost se nicméně odehrává v nesmírně vypjatém období. Je to jen pár dní, co Branson kvůli smrti saúdskoarabského žurnalisty Džamála Chášukdžího odřekl účast na investiční konferenci v Rijádu. V návaznosti na jeho kritiku saúdskoarabského režimu, který podle všeho za zmizením a smrtí zmíněného novináře stojí, pak měla Saúdská Arábie dle několika zahraničních médií v čele s Financial Times spolupráci s Virgin Hyperloop One ukončit. To však Branson následně pro ConstructionWeekOnline popřel s tím, že projekt nadále běží.

Právě Saúdská Arábie měla hrát ve výstavbě moderního hyperloopu jednu z klíčových rolí, protože pomocí této přepravní technologie chtěla propojit města Rijád, Dubaj, Džidda a Abú Zábí. Jak se bude dále situace vyvíjet, i vzhledem ke stále probíhajícímu šetření ohledně zapojení nejvyšších představitelů Saúdské Arábie do zmizení Džamála Chášukdžího, není jisté.

virgin

Richard Branson

Richard Branson má na rozdíl od jiných firem situaci a případné rozhodování o další spolupráci se Saúdskou Arábií usnadněné alespoň v tom ohledu, že Virgin Hyperloop One zatím nemá žádnou investici od saúdskoarabského státní fondu. Byť i právě o ní se mělo v posledních měsících vzhledem k výše zmíněné stavbě hyperloopu v blízkovýchodním království jednat. Také její osud je nejasný.

Foto: Virgin Hyperloop One

Diskuze (0)

Novinka

Anonym