Čištění oceánů od The Ocean Cleanup zatím nejde podle plánu. Plastový odpad ze sítí uniká

Filip HouskaFilip Houska

theoceancleanup2
0Zobrazit komentáře

Začátkem září započala pravděpodobně jedna z největších akcí za záchranu oceánů od plastového odpadu. Nizozemský startup The Ocean Cleanup, který před pěti lety založil tehdy 19letý Boyan Slat, na hladinu Pacifiku v okolí San Francisco Bay položil svůj první systém v podobě masivních trubek s odolnými sítěmi, které díky svému „U“ tvaru dokáží zachytávat plovoucí plasty. Ten po několika týdnech plánovaně doplul do The Great Pacific Garbage Patch (oblasti, která má být plastovým odpadem nejvíce znečištěna), kde zahájil příslušné čistící operace. Očekávání však nebyla příliš naplněna.

Několikatýdenní plavba, během níž lodě táhly důmyslný čistící mechanismus označený jako System 001, sice probíhala bez výraznějších problémů, jenže k menšímu zklamání došlo, jakmile se začalo řešit fungování a efektivita celého systému na mořské hladině. Po necelém měsíci aktivního provozu totiž Slatův tým zjistil, že plastový odpad, který měl být účinně sbírán speciálně upravenými sítěmi lehce pod hladinou, z tohoto „ohraničení“ uniká a odplouvá dále na širý oceán.

theoceancleanup

Podle vyjádření The Ocean Cleanupu se tak může dít z několika důvodů. Tím nejpravděpodobnějším je však rychlost celého systému, kterou na hladině oblasti The Great Pacific Garbage Patch pluje. Základním předpokladem pro efektivní sběr (nejen) plastů ze světových vod je, že čistící zařízení musí být rychlejší než pohyb odpadu, což System 001 aktuálně nemá splňovat. Příčinou může být zejména vítr, který je na otevřených mořích nepředvídatelný a může způsobovat kritické zpomalování celého zařízení.

jirka-kral

Přečtěte si takéPodívejte se na nejsledovanější videa na českém YouTube za rok 2018. Naposledy s Jirkou KrálemPodívejte se na nejsledovanější videa na českém YouTube za rok 2018. Naposledy s Jirkou Králem

„Systém musí přinejhorším plout minimálně stejně rychle jako plastový odpad, aby ho efektivně sbíral,“ objasňuje Slat. Vyřešení nepříjemného problému by nicméně mělo obstarat rozšíření zařízení o přibližně 60 až 70 metrů, čímž se zvětší plocha, do níž by se opíral vítr a vlny, jak ukazuje nákres níže. Tím by mohla být zajištěna vyšší rychlost plavby. The Ocean Cleanup však promýšlí i způsoby, jak zamezit příliš značným vibracím, které probíhají v trubkách. Díky tomu se totiž nasbíraný odpad může řetězově odsunovat dále od „úst“ systému zpět k širokým koncům, odkud se dostává zpět do širých vod.

csm_closing-lines-config-change_2f103e4153

Vhození ručníku do oceánu nehrozí

I když The Ocean Cleanup přesně nesdělil, kdy začne na širší variaci svého systému pracovat, je více než pravděpodobné, že k této inovaci opravdu dojde. Boyan Slat, který ve startupu působí jako výkonný ředitel, již několikrát dal najevo, že s touto iniciativou chce dokázat velké věci a nehodlá na ni rezignovat, a to i přes pesimistické názory ostatních lidí.

„Vždycky se najdou lidé, kteří budou říkat, že něco nejde,“ zopakoval Slat pro Business Insider. „A historie častokrát ukazuje, že věci, které ‚byly nemožné‘, se nakonec udály. Myslím si, že klást otázky je zcela na místě, ale neznamená to, že bychom to neměli dělat,“ dodává.

Foto: Pierre Augier / The Ocean Cleanup

Boyan Slat, zakladatel a CEO The Ocean Cleanup

Aktuálně má jeho tým analyzovat další data, která nasbíral během pilotního nasazení a jež by teoreticky mohla sloužit pro celkové zlepšení systému, jenž se vedle označení System 001 nazývá i jako Wilson (parafráze na volejbalový míč z kultovního snímku Trosečník s Tomem Hanksem, který se také – ač nedobrovolně – vydal na širé moře).

Foto: The Ocean Cleanup

Diskuze (0)

Novinka

Anonym