Uber jde ještě dál. Jeho elektrické koloběžky a kola JUMP by se mohly samy jezdit nabíjet

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

jump-scooter-uber
0Zobrazit komentáře

Velké závody ve zbrojení, pokud bychom tak nazvali výběr stovek milionů dolarů v krátkém časovém horizontu, aktuálně probíhají mezi startupy s elektrickými koloběžkami. Po světě jsou nejvíce vidět američtí konkurenti Lime a Bird, ale pozadu nechce zůstat ani jeden z nejhodnotnějších startupů světa Uber. I známá alternativní taxislužba si s elektrickými koloběžkami a koly pohrává a v budoucnu by mohla přijít s jednou zajímavou inovací.

Uber začal podle deníku The Telegraph najímat specialisty do svého nového týmu řešící robotiku v mikromobilitě, který by měl vyvíjet takové koloběžky a kola, jež by se mohly sama navigovat a pohybovat k nabíjecím stanicím. Výsledkem by mohlo být významné ušetření na nabíječích, kteří nyní každý den koloběžky sbírají a dobíjejí je.

jump-scooter-uber

Elektrická koloběžka JUMP od Uberu

Své možné plány, jak přinést mezi sdílené dopravní prostředky další inovaci, prozradil Uber na svém náborovém webu, kde píše, že plánuje „vylepšit bezpečnost, řidičovu zkušenost a provozní efektivitu našich sdílených elektrických koloběžek a kol za pomoci technologie snímání a robotiky“. O autonomních koloběžkách a kolech, které by se samy přesouvaly, píše i šéf 3D Robotics Chris Anderson, který viděl představené plány Uberu na akci DIY Robocars.

Koloběžky a kola, které by se dokázaly samy pohybovat, by mohly vyřešit hned dva hlavní problémy. Jedním je nákladná logistika na jejich dobíjení, kdy většina startupů najímá externí spolupracovníky, kteří je nabíjejí u sebe doma, což zvyšuje náklady, a druhým pak samotná přítomnost těchto dopravních prostředků v ulicích. Startupy by v případě autonomního řešení mohly lépe ovládat to, kde se zrovna jejich koloběžky nebo kola nachází a kde je uživatelé vyžadují.

page accueil

Přečtěte si takéFrancouzi představili vestu pro cyklisty, která se při nehodě nafoukne jako airbagFrancouzi představili vestu pro cyklisty, která se při nehodě nafoukne jako airbag

Právě konkurenci v podobě Birdu a Limu se chce Uber pomalu přibližovat. Proto před rokem koupil startup JUMP, který měl tehdy jen elektrická kola, ale dnes už provozuje pod taktovkou Uberu také elektrické koloběžky. I s ohledem na letošní plánovaný vstup na burzu bude chtít Uber ukázat, že má i pro tuto oblast velké plány. V prosinci ostatně ukázal nová sdílená kola s vyměnitelnými baterkami a také diagnostickou jednotkou, díky které se může předejít různým poruchám a problémům. Je možné, že další podobné inovace čekají i na koloběžky.

uber-jump-bikes-scooters

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym