Seriál Hra o trůny jde do finále. Každá ze šesti epizod poslední série spolkla 340 milionů korun

game-of-thrones-hra-o-truny-8-1

Foto: HBO

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) a Jon Snow (Kit Harington) z Hry o trůny

0Zobrazit komentáře

Seriál Hra o trůny z produkce HBO představuje pro americkou televizní stanici vůbec nejúspěšnější projekt v celé její historii. Po více jak ročním čekání započal konec tohoto úspěšného seriálu a zatímco diváci ve Spojených státech mají premiéru prvního dílu osmé série již za sebou, oficiální česká premiéra proběhne dnes večer právě na stanici HBO. Velmi očekávaná závěrečná série divákům nabídne celkem šest dílů, jejichž stopáž by se měla pohybovat okolo 60 minut.

Již osm let se těší Hra o trůny extrémní oblibě u televizních diváků ze všech koutů světa. Za tuto přízeň vděčí především své románové předloze v podobě ságy R. R. Martina Píseň ledu a ohně a také týmu svých tvůrců v čele s producenty Davidem Benioffem a D. B. Weissem. Ti věnují maximální pozornost každému detailu, o čemž svědčí i zajímavé statistiky, které se váží k samotné tvorbě seriálu.

game-of-thrones-hra-o-truny-8-3

Hodně peněz v osmé sérii Hry o trůny spolknou draci

HBO na jeho natáčení totiž vyčleňovalo stále větší sumy a u poslední série by to mělo být podle magazínu Variety až 15 milionů dolarů (340 milionů korun) na jednu epizodu série, což tvůrcům umožnilo vytvořit vskutku impozantní podívanou. Očekává se, že nebude chybět plno draků a také obří bitvy, které spolknou obrovské množství peněz, ať už v oblasti speciálních efektů či samotného natáčení.

Pro srovnání, když Hry o trůny začínaly, HBO utrácelo za jednu epizodu zhruba třetinu. Ostatně zkrátka nepřijdou ani samotní herci, když za poslední sérii inkasovali až půl milionu dolarů (11,3 milionu korun) za každou epizodu.

Krev a kov

Na seriálu se nešetřilo především po vizuální stránce. Tvůrci seriálu divákům již od první série servírovali pořádné množství scén, ve kterých tekla krev proudem. I proto bylo použito přes 15 tisíc litrů umělé krve a celkový počet úmrtí v seriálu hovoří až o 150 966 zemřelých, což odpovídá průměrnému počtu obyvatel krajského města v Česku. Do tohoto propočtu jsou však zahrnuta i ta úmrtí, která se neobjevila přímo v záběru, na jejich počtu se tak zásadně podílí i epizody jako Tvrdodomov (Hard Home) či Bitva Bastardů (Battle of Bastards).

game-of-thrones-hra-o-truny-8-2

Foto: HBO

Jon Snow (Kit Harington) a Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) z Hry o trůny

S blížící se zimou také postupně stoupal počet pytlů s umělým sněhem, kterých bylo na konci sedmé série celkem použito 52 tisíc kusů. Zároveň bylo nutné, aby byl krom sněhu přítomen i oheň, a proto vyhořelo 163 tun propanu a bylo zapáleno 20 907 svíček.

K vytvoření veškerých zbraní a zbroje bylo zapotřebí 1 700 kilogramů gumy a 1,5 tuny kovu, jen štítů bylo vyrobeno 1 300 kusů. Na kostýmy z dílny Michele Claptonové bylo spotřebováno přes 80 tisíc metrů látek a plátěné stany, kterých bylo pro účely natáčení zhotoveno 330 kusů, si vyžádaly celkem 7 kilometrů voskovaného plátna.

Stále náročnější postprodukce

Spotřeba materiálu probíhala ve velkém také v maskérně, kdy bylo použito přes 11 tisíc kilogramů silikonu, přičemž nejvíce času strávili u maskérek Nemrtví, Děti lesa a silák Hafþór Björnsson ztvárňující Gregora Clegana, který u maskérek trávil i sedm hodin během jednoho natáčecího dne.

game-of-thrones-hra-o-truny-8-5

Vedle draků by měly být součástí poslední série Hry o trůny rovněž nákladné bitvy

Štáb v rámci natáčení zavítal do Irska, Velké Británie, Maroka, Španělska, Chorvatska, Spojených států, Kanady, na Maltu a také na Island. Z důvodu častého cestování bylo vydáno 19 722 cestovních dokladů a rezervováno 68 143 hotelových pokojů. Doba strávená postprodukcí postupem času rostla a zatímco u první série zabrala sedmnáct týdnů, u poslední osmé série to bylo již 42 týdnů.

Že se takto pečlivá práce na seriálu vyplácí, dokazuje celá řada významných ocenění, mezi kterými dominuje 47 získaných cen Emmy, jeden Zlatý glóbus a jedno ocenění Critics’ Choice Award. Doufejme tedy, že se seriálu bude dařit i ve finálové sérii. Na její první díl se můžete podívat již dnes večer od 20 hodin na stanici HBO.

game-of-thrones-hra-o-truny-8-4

Foto: HBO

Záběry ze seriálu Hra o trůny

Foto: HBO

Diskuze (0)

Novinka

Anonym