Hyundai a Kia investují 2 miliardy korun do chorvatského Rimacu. Odměnou bude elektrický supersport

rimac-c_two1

Rimac C_Two

0Zobrazit komentáře

Stále větší počet automobilek se začíná orientovat na trh s elektromobily, a jelikož mají v této oblasti mnohé z nich jen minimální zkušenosti, obracejí se na zkušenější hráče, se kterými uzavírají partnerství. To je i aktuální případ automobilek Hyundai a Kia, které se rozhodly investovat několik desítek milionů eur do mladé, ale již velice zkušené společnosti Rimac.

Chorvatský Rimac ještě stále patří mezi menší automobilky se zhruba 500 zaměstnanci, kteří se soustředí na vývoj vlastního elektrického supersportu a zároveň pomáhají ostatním automobilkám ve vývoji jejich vlastních vozů. Své umění automobilka předvedla již u prvního projektu jménem Rimac C_One, na který navazuje koncept C_Two, na němž Rimac aktuálně pracuje.

Oba tyto projekty jasně demonstrují, jak obrovský výkonnostní potenciál dříme v technologii elektromotorů využívaných ve vozech, kdy C_One nabízí výkon 1 224 koňských sil a koncept C_Two tento výkon posunul na šílených 1 914 koní a zrychlení z 0 na 100 za 1,85 sekundy.

rimac-c_two6

Rimac C_Two

Kromě vlastní tvorby měl Rimac tu čest spolupracovat i na vývoji hypersportu Valkyre od automobilky Aston Martin, který obsahuje část techniky vyvinuté a vyrobené právě v Chorvatsku. Pro Rimac to však nebyl jediný úspěch. Že se jedná o společnost s velkou budoucností, nasvědčuje i rozhodnutí Porsche, které v minulém roce zakoupilo v Rimacu 10% podíl. A k Porsche se nyní přidávají i automobilky Hyundai a Kia, které se rozhodly do společnosti investovat částku ve výši 80 milionů eur (přes 2 miliardy korun), v poměru 64 milionů za Hyundai a 16 milionů za Kiu.

Elektrický supersport pro Hyundai

„Rimac je inovativní společnost s neuvěřitelnou kapacitou v oblasti vysokovýkonnostních elektrických vozů,“ řekl Euisun Chung, viceprezident Hyundai Motor Group, a dodává: „Jeho bohaté zkušenosti získané spoluprací s výrobci automobilů v kombinaci s technologickou zdatností činí z Rimacu ideálního partnera. Těšíme se na spolupráci s firmou Rimac během naší cesty k  čistší mobilitě.“

Důvodem této velké investice je především snaha automobilek prorazit na poli elektromobility, k čemuž se jim zkušenosti Rimacu velice hodí. Prvotinou nově oznámené spolupráce by se měl stát elektrický supersport, který si vezme pod svá křídla automobilka Hyundai v rámci své sportovní divize N.

mate-rimac-and-euisun-chung

Mate Rimac, šéf Rimacu, a Euisun Chung, VP Hyundaie

Tento automobil by se měl ve své konceptuální verzi představit již v příštím roce, ovšem kdy dorazí jeho sériově vyráběná podoba, ani žádné další informace prozatím nejsou známy. Zkrátka by neměla přijít ani Kia, které Rimac pomůže se zcela novým modelem představujícím vysoce výkonný elektromobil s palivovými články.

„Jsme velice ohromeni vizí rychlé a rozhodné iniciativy společnosti Hyundai Motor Group. Věříme, že technologické partnerství vytvoří maximální hodnotu pro naše společnosti a zákazníky. Rimac je stále mladá a poměrně malá společnost, která však velmi rychle roste. V Hyundai Motor Group vidíme silného investora a technologického partnera a věříme, že tato spolupráce upevní pozici naší společnosti coby jedničky v oblasti dodávek elektrických komponentů pro automobilový průmysl,“ vyjádřil se k nové spolupráci Mate Rimac, zakladatel a muž číslo jedna ve společnosti Rimac Automobili.

rimac-c_two2

Rimac C_Two

rimac-c_two3

Rimac C_Two

rimac-c_two5

Rimac C_Two

rimac-c_two7

Rimac C_Two

Diskuze (0)

Novinka

Anonym