Vesmírný startup Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose představil modul Blue Moon, doletí s ním na Měsíc

Jiří SvobodaJiří Svoboda

blue-origin-moon-jeff-bezos
0Zobrazit komentáře

Vesmírná společnost Blue Origin představila modul, který by měl na Měsíc donést až 6,5 tuny nákladu, ale i lidskou posádku. V noci na čtvrtek to ve Washingtonu uvedl majitel firmy a miliardář Jeff Bezos a veřejnosti představil maketu modulu Blue Moon ve skutečné velikosti.

Blue Origin na modulu pracoval podle slov Bezose tři roky a výsledkem je stroj, který bude schopen na povrch jediné přirozené družice Země donést 3,6 tuny nebo až 6,5 tun nákladu v závislosti na verzi nádrže. Sloužit by mohl například lunárním vozidlům nebo k široké paletě experimentů. V hladkém sestupu mu pomohou nově oznámené motory s názvem BE-7, které budou poháněné směsí tekutého vodíku a kyslíku

Jeden bude mít tah až 4,5 tisíce kilogramů, přičemž celý modul by měl s plnými nádržemi i nákladem mít hmotnost kolem patnácti tun. Pro Bezose jsou motory aktuálně prioritou, protože dle jeho slov je většina ostatních technických problémů už vyřešena, včetně samořízeného přistávání. Tekutý vodík bude palivem i proto, že se v případě nových technických řešení otevírá možnost vyrábět palivo přímo na povrchu Měsíce za pomocí tamní vody.

blueorigin1

Blue Origin chce svým modulem pomoct Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Stane se tak na základě směrnice prezidenta Donalda Trumpa, který oznámil předminulý rok, že se USA vrátí na Měsíc do roku 2024. V březnu Bezos řekl, že tentokrát bude dostatek času nejen pro let na Měsíc, ale zároveň i pobyt tam, čímž narážel na možnost vybudování měsíční vesnice. V ní by podle něj mohli žít až miliony lidí.

darth-vader-episode-v

Přečtěte si takéDo aukce míří původní kostým Dartha Vadera z roku 1979. Vyšplhat se může až na 2 miliony dolarůDo aukce míří původní kostým Dartha Vadera z roku 1979. Vyšplhat se může až na 2 miliony dolarů

Jeff Bezos však podotkl, že vše, co dnes předložil, je vícegenerační vize, a tak je třeba inspirovat i generace následující. Zároveň tak oznámil vznik neziskové organizace Club For the Future, která chce inspirovat budoucí „snílky a vesmírné podnikatele“. Na jednu platformu by měla přizvat světové lídry, učitele i studenty. První aktivita spolku bude vyslání dopisů na palubě dalšího letu rakety New Shepard.

Právě opakovaně použitelná raketa New Shepard bude minimálně do roku 2024 jedním z hlavních projektů Blue Origin. Tento osmnáctimetrový stroj má za sebou již jedenáct úspěšných letů, ve kterých se dostal na hranici mezi vesmírem a atmosférou. Poslední proběhl minulý týden, kdy vynesl do výšky 106 kilometrů 38 různých experimentů a stejně jako v předchozích misích jeho první stupeň přistál vertikálně zpět na Zemi. Raketa použitá konkrétně při tomto letu už startovala celkem pětkrát. Ještě letos typ New Shepard vynese také lidskou posádku ve speciální kapsli, která je k tomu určena a v níž už letěl manekýn jménem Skywalker.

Jeff Bezos versus Elon Musk

Mnohem více pozornosti však v poslední době vyvolává druhá raketa od Blue Origin zvaná New Glenn. Tento osmdesátimetrový obr je přímým konkurentem pro Falcon Heavy od SpaceX a na svůj první let se chystá v roce 2021. Stejně jako rakety řady Falcon její první stupeň bude znovupoužitelný a měl by přistávat na mořské plošině. Na nízkou oběžnou dráhu Země vynese až 45 tun nákladu a tedy i na Měsíc by mohl donést celkem patnáctitunový modul Blue Moon.

blue-origin

New Shepard

Jestli se ale Blue Moon stane i dopravním prostředkem dalších lidí, kteří na Měsíc poletí, záleží především na tom, jestli společnost Jeffa Bezose vyvine kromě technologií k sestupu také technologie ke zpětnému odlepení se od povrchu Měsíce. Váha navíc, kterou by takové rozhodnutí znamenalo, by pak rozhodla, jestli Blue Origin bude moct použít svou standardní raketu New Glenn, nebo její zvětšenou třístupňovou verzi či zcela jiný stroj.

Foto: Blue Origin

Diskuze (0)

Novinka

Anonym