Daniel Křetínský bude zřejmě muset za Metro nabídnout víc

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

kretinsky

Foto: EPH

Pátý nejbohatší Čech Daniel Křetínský

0Zobrazit komentáře

Pátý nejbohatší Čech Daniel Křetínský v pátek učinil veřejnou nabídku na převzetí všech akcií v německé skupině Metro AG, která je čtvrtou největší retailovou skupinou na světě. Spolu se svým společníkem Patrikem Tkáčem od loňského roku strategicky skupovali podíly a nyní chtějí celé Metro ovládnout.

Společnost EP Global Commerce, ve které drží Křetínský podíl ve výši 53 % a zbytek připadá Tkáčovi, proto předložila zbylým akcionářům nabídku, že jejich akcie odkoupí za 16 eur jednu. V pátek se přitom obchodovaly za 15,54 eura za kus. Představenstvo Metra nyní na Křetínského nabídku reagovalo tím, že je příliš nízká.

Představenstvo německého retailového obra, který provozuje stovky prodejen Metro, Real a u nás má 13 velkoobchodních center Makro, prozatím akcionářům doporučilo vyčkat s tím, že vydá podrobné prohlášení. Vedení skupiny se každopádně příliš nelíbí, že by akcionáři získali za své akcie jen tři procenta navíc oproti zmíněné páteční ceně, za níž se obchodovaly.

„Představenstvo Metra je pevně přesvědčeno, že nabídka 16 eur za každou kmenovou a 13,80 eura za každou prioritní akcii podstatně podhodnocuje celou společnost a nereflektuje její plán tvorby hodnot,“ stojí ve stručném prohlášení. Metro nyní připravuje podrobnější vyjádření, podle něhož by mohlo být jasněji, jak se plánovaný obří obchod českého miliardáře bude vyvíjet dál.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym