Křetínský chystá obří obchod. Za desítky miliard korun chce ovládnout německou skupinu Metro

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

kretinsky

Foto: EPH

Pátý nejbohatší Čech Daniel Křetínský

0Zobrazit komentáře

Na jeden ze svých největších obchodů dosavadní kariéry má políčeno Daniel Křetínský. Pátý nejbohatší Čech od loňského roku spolu s Patrikem Tkáčem, se kterým vlastní společnost EP Global Commerce, strategicky skupoval podíly v německé skupině Metro AG a nyní došlo k očekávanému vyvrcholení – nad globální retailovou skupinou chce převzít kontrolu.

Pokud by se Křetínskému obchod podařil, stal by se z něj ve světě retailu okamžitě globální hráč, jelikož Metro AG je ve svém oboru čtvrtou největší skupinou na světě. Pod značkou Metro Cash & Carry provozuje Metro v 25 zemích přes 760 obchodů (z toho 13 velkoobchodních center v Česku) a zaměstnává přes 100 tisíc lidí. V Německu má pak pod značkou Real dalších 280 provozen s desítkami tisíc zaměstnanců.

Nejprve EP Global Commerce (EPGC), za nímž stojí z 53 % Daniel Křetínský a ze 47 % Patrik Tkáč, loni v srpnu získalo v Metru 7,3% podíl od firmy Haniel a zároveň opci na nákup dalších více než 15 procent, přičemž už v září dokoupilo dalších 3,6 % od firmy Ceconomy s předkupním právem na dalších 5,4 %. A nyní EPGC před akcionáře německé firmy předložilo konkrétní a veřejnou nabídku na převzetí všech akcií.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jedna z českých poboček velkoobchodů Makro

„Jsme pevně přesvědčeni, že společnost Metro má všechny předpoklady, stát se dlouhodobě úspěšnou společností, která svým zákazníkům poskytuje vysoce kvalitní služby s přidanou hodnotou. Zůstáváme přesvědčeni, že náš vstup v pozici hlavního řídicího akcionáře vytvoří příležitost, aby mohl management provést nutné změny v nejlepším zájmu společnosti, jejích zaměstnanců, akcionářů i zákazníků,“ uvedl v tiskové zprávě Daniel Křetínský.

EPGC oznámilo, že stávajícím akcionářům nabízí za kmenové akcie 16 eur (v pátek večer se obchodovaly za 15,54 eura) a za prioritní akcie 13,8 eura. To ohodnocuje veškeré akcie Metra na celkem 5,8 miliardy eur (necelých 149 miliard korun). Nabídka Křetínského s Tkáčem je nicméně podmíněna mimo jiné tím, že EPGC při nákupu dosáhne na dostatečný počet akcií nutných k převzetí kontroly nad společností Metro.

slack

Přečtěte si takéSlack vstoupil na burzu ve velkém stylu. Akcie vyletěly vzhůru a hodnota firmy překročila 20 miliard dolarůSlack vstoupil na burzu ve velkém stylu. Akcie vyletěly vzhůru a hodnota firmy překročila 20 miliard dolarů

Svou narůstající roli v Metru navíc EPGC potvrdí odkupem zbývajících akcií zmíněného Hanielu, čímž by mělo získat dalších 15,2 % ve skupině. Právě od Hanielu má Křetínský a spol. plnou podporu a zároveň drží i případnou opci na odkup dalšího podílu od Ceconomy. EPGC zároveň současné akcionáře ujistilo, že má pro Metro AG jasnou vizi dalšího růstu a neplánuje v Německu žádné obchody zavírat, ani nebude přesouvat sídlo z Düsseldorfu.

„Metro si musí zachovat schopnost pružně reagovat na dynamicky se měnící tržní prostředí. To vyžaduje implementaci řady opatření v organizaci, byznysu a procesech. Bez schopnosti provést takové změny bude společnost vystavena významným rizikům kvůli jejím stagnujícím či klesajícím výsledkům,“ uvádí EPGC v tiskové zprávě.

metro-ag

Foto: Metro AG

Velkoobchod Metro v rakouském Sankt Pöltenu

Velké německé retailové skupině, před kterou už jsou ve světě jen Walmart, Carrefour a Tesco, se v posledních letech skutečně příliš nedaří. Metru klesají zisky a Daniel Křetínský tak cítí příležitost, jak by mohl celý byznys opět nakopnout.

Přestože byla dosud jeho hlavní doménou energetika v rámci jeho Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ani v retailu už není úplný nováček. Spolu s PPF Petra Kellnera a Rockaway provozuje v rámci skupiny Mall Group celou řadu e-shopů i kamenných obchodů, nicméně je třeba dodat, že se zatím nejbohatším Čechům nepodařilo dostat do černých čísel, což si vybírá svou první daň.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym