Google Pay v Česku spustí již osmá banka. Příští týden se připojí Česká spořitelna

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

google-pay

Foto: Lydia

Google Pay

0Zobrazit komentáře

Největší tuzemská banka po delším otálení zavádí Google Pay. Integrované službě pro placení mobilním telefonem místo fyzické platební karty v operačním systému Android se Česká spořitelna od jejího příchodu v listopadu 2017 vyhýbala a prosazovala vlastní platební aplikaci, ale nakonec Google Pay také nasadí. V Česku už ho tak bude podporovat celkem osm bank.

Zpráva, že Česká spořitelna Google Pay skutečně plánuje nasadit, přišla už začátkem května a největší česká banka nyní pro MobilManii potvrdila, že se tak stane v průběhu července. Také podle zdrojů CzechCrunche by mělo ke spuštění dojít hned v prvním červencovém týdnu a Česká spořitelna se tak připojí ke stávajícím sedmi bankám, které Google Pay podporují.

Naposledy v dubnu zaváděla Google Pay Fio banka, v květnu se připojila Banka Creditas a nyní přichází na řadu Česká spořitelna. Vedle nich lze přes Google Pay platit také v Monetě, mBank, J&T Bance, Komerční bance, Equa Bank a službu podporuje i Revolut a stravenkový Edenred.

Česká spořitelna se nejprve jako například Air Bank či ČSOB vydala cestou vlastní aplikace, díky které mohli i majitelé mobilních telefonů s Androidem platit. V případě spořitelny se jednalo o aplikaci Poketka, kterou by však nyní mělo postupně nahradit právě univerzální Google Pay.

ceska-sporitelna3

Foto: Česká spořitelna

Pobočka České spořitelny

„Poketku se zavírat nechystáme, počet jejích uživatelů stále roste, aktuálně překročil 19 tisíc, což je na službu, kterou nepromujeme žádnou speciální komunikační kampaní, velký úspěch,“ říkal v květnu tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Podle našich informací by nicméně mělo být Google Pay i v České spořitelně nakonec tou preferovanou variantu pro placení.

Poketka, kterou nyní již podle MobilManie používá 24 tisíc klientů, zůstane i nadále v provozu, ale bude sloužit například k tvorbě jednorázových virtuálních karet pro platby na internetu a dalším doplňkovým službám nad rámec samotného placení v obchodech. Na Google Pay by se měl z Poketky přesunout také slevový program s cashbackem. Veškeré detaily Česká spořitelna prozradí v příštím týdnu.

facemoji3

Přečtěte si takéČeský startup Facemoji se svou aplikací na tvorbu virtuálních avatarů překonal 2 miliony staženíČeský startup Facemoji se svou aplikací na tvorbu virtuálních avatarů překonal 2 miliony stažení

Je pravděpodobné, že za rozhodnutím tuzemské bankovní jedničky v počtu klientů, kterých má Česká spořitelna přes 4,6 milionu, že nakonec Google Pay nasadí, stál i bleskový nástup konkurenčního Apple Pay, což je platební služba pro majitele iPhonů. Apple Pay do Česka přišlo v únoru a dnes jablečnými telefony platí v České spořitelně už zhruba 100 tisíc klientů.

Jedná se tedy o zásadně vyšší čísla, než jaká Česká spořitelna registruje ve své aplikaci Poketka, která funguje od loňského srpna. Od Google Pay si v České spořitelně slibují, že přiláká další zájemce z řad klientů s operačním systémem Android, kteří z různých důvodů Poketku pro placení nevyužívali.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym