Izraelský Eviation představil elektrické letadlo s doletem přes 1 tisíc kilometrů. Létat má začít ještě letos

Eviation Alice

Foto: Eviation Aircraft

Elektrické letadlo Eviation Alice

0Zobrazit komentáře

Elektrifikace se začíná jevit jako nezastavitelný trend, který prostupuje nejen do sektoru automobilové dopravy. Stále více společností nyní vyvíjí prototypy nejrůznějších dopravních prostředků budoucnosti, které jsou poháněné právě elektromotory, a tento trend se nevyhýbá ani oblasti letecké dopravy.

Na vlastním elektrickém letounu v různých podobách v současné době pracují ty největší společnosti, mezi kterými najdeme například Boeing nebo Uber, i menší startupy jako například německé Lilium, které se svým elektroletadlem s vertikálním vzletem a přistáním nedávno vzlétlo, a nechybí ani české projekty jako Zuri Michala Ilicha či ΦNIX z dílny PureFlight.

Mezi tyto společnosti se nyní zařadil také izraelský Eviation Aircraft v čele s vynálezcem Omerem Bar-Yohayem, který představil na aerosalonu v Paříži elektrické devítimístné letadlo pojmenované Alice.

eviation-alice

Foto: Eviation Aircraft

Elektrické letadlo Eviation Alice

Společnost chce s tímto letadlem proniknout do oblasti regionální letecké přepravy a nabídnout cestujícím možnost překonávat vysokou rychlostí vzdálenost dosahující více než 1 000 kilometrů díky velké baterii o kapacitě 900 kWh. Eviation odkazuje na to, že právě v oblasti regionální dopravy najdou elektrická letadla své největší uplatnění.

Při vývoji letadla bylo od počátku pracováno s myšlenkou elektrického pohonu. Eviation se proto spojil se společnostmi Siemens a magniX, které se podílely na vývoji pohonného ústrojí letadla. Výsledkem je technologické řešení, které nabízí výkon 260 kW a maximální rychlost 445 km/h. Podle společnosti by se mělo jednat o vůbec první, zcela bezemisní letadlo na světě, které značným způsobem ušetří leteckým společnostem náklady na pohonné hmoty.

harbour-air-Cessna-Grand-Caravan-EX

Přečtěte si takéKanadský Harbour Air se chce stát první elektrickou aerolinkou. Jeho hydroplány dostanou elektromotoryKanadský Harbour Air se chce stát první elektrickou aerolinkou. Jeho hydroplány dostanou elektromotory

Letadlo dlouhé 12,2 metru s rozpětím křídel 16,1 metru by se mělo poprvé dostat do vzduchu ještě letos a certifikaci pro způsobilost k leteckému provozu by mělo získat v roce 2021. Zahájení prodeje letadla plánuje společnost na rok 2022 a o zákazníky mít nouzi nejspíše nebude.

Již nyní má americká letecká společnost Cape Air zájem o nákup 92 kusů těchto letadel, přičemž pořizovací cena jednoho kusu začíná na 4 milionech dolarů, tedy přibližně 91,5 milionu korun. Právě v americkém trhu vidí společnost Eviation pro své letadlo Alice velký potenciál.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym