Do Deníku N vkládají desítky milionů korun internetoví podnikatelé Ondřej Fryc, Libor Malý a Martin Hájek

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

fryckancelarInsider

Foto: Reflex Capital

Ondřej Fryc

0Zobrazit komentáře

Deník N, který od loňského roku v Česku vydává tištěné noviny a také internetový zpravodajský portál, hlásí další významné investory na své palubě. Vznik Deníku N, který se inspiroval u úspěšného slovenského mediálního projektu Denník N, od začátku podporují jak jeho fanoušci, také také významní čeští podnikatelé.

Loňský rozjezd nového tuzemského deníku, za kterým stojí vydavatelství N Media, podpořila jednak rekordní crowdfundingová kampaň, v rámci níž se podařilo vybrat 7 milionů korun, a také několik další osobností.

Peníze do Deníku N vložili majitelé nakladatelství Albatros Silke a Jaroslav Horákovi, zakladatel W.A.G. Payment Solutions Martin Vohánka, řídící partner finanční skupiny RSJ Libor Winkler a spoluzakladatel české pobočky KPMG Jan Žůrek. Tato pětice původně získala za desítky milionů korun 51% podíl ve vydavatelství N Media, a to prostřednictvím společnosti Independent Press.

denik-n

Foto: Deník N

Tištěné vydání Deníku N

Vydavatelství Deníku N, který v červnu hlásil překročení 11 tisíc předplatitelů, nyní oznámilo vstup dalších investorů, což – jak potvrdil pro CzechCrunch ředitel Deníku N Ján Simkanič – byla od začátku plánovaná strategie. Do zmíněné společnosti Independent Press tak nyní vstupují zakladatel Mall.cz a investičního fondu Reflex Capital Ondřej Fryc, zakladatel Jobs.cz Libor Malý a také zakladatel Livesportu Martin Hájek.

Všech sedm společníků (Silke a Jaroslav Horákovi vystupují jako jeden subjekt, v němž oba mají 50% podíl) nově drží ve společnosti Independent Press shodně podíl ve výši necelých 14,3 %. Ve vydavatelství N Media se pak podíl celého Independent Pressu zvýšil na dvě třetiny. Zbylá třetina nyní připadá společnosti Denník N, která na Slovensku vydává Denník N a své české verzi poskytla potřebné know-how, systémy i obchodní model.

Přečtěte si takéDosud nejštědřejší dar Warrena Buffetta. Americký miliardář poslal další 3,6 miliardy dolarů na dobrou věcDosud nejštědřejší dar Warrena Buffetta. Americký miliardář poslal další 3,6 miliardy dolarů na dobrou věc

„Tři noví investoři pomůžou se zajištěním rozjezdové fáze projektu. Jejich zájem je potvrzením, že se Deník N vydal po nadějné cestě, která vzbuzuje dostatečnou důvěru,“ uvedl Deník N na svém webu ke vstupu nových investorů.

Cílem projektu je, aby se uživil především z předplatného, které funguje jak pro tištěný list, tak i na webu, nicméně pro rozjezd a nabrání dostatečného počtu předplatitelů se bez podobných investic podle vlastního vyjádření neobejde. Ján Simkanič pro CzechCrunch potvrdil, že i tentokrát se v případě trojice nových investorů jednalo o celkový vklad v řádech desítek milionů korun.

martin_hajek_livesport

Foto: Livesport

Zakladatel Livesportu Martin Hájek

Ondřej Fryc je známý internetový podnikatel, který se po prodeji e-shopu Mall.cz vydal na investorskou dráhu a pomáhá v růstu mladým firmám. V posledních měsících vložil desítky milionů korun do projektů Shopsys či Samepage a úspěch slavil také při prodeji českého startupu Brand Embassy. Podíl drží Frycův Reflex Capital také v dalším rychle rostoucím tuzemském projektu Productboard.

Naopak Libor Malý, další nový investor Deníku N, se po prodeji pracovního portálu Jobs.cz v roce 2012 zaměřil na filantropii a je nositelem Ceny Via Bona či spoluzakladatelem Nadačního fondu Via Clarita. Poslední z nové trojky investorů je Martin Hájek, který spoluzaložil firmu Livesport, jež je globální jedničkou v poskytování sportovních výsledků, a také začal investovat: naposledy do projektů Liftago či Tapito.

Aby bylo představení akcionářské struktury vydavatelství N Media kompletní, ještě doplňme, že ze akciovou společností Denník N, vydavatelem slovenského Denníku N, stojí z 51 % šest spolumajitelů softwarové firmy Eset (Rudolf Hrubý, Richard Marko, Peter Paško, Anton Zajac, Maroš Grund a Miroslav Trnka) a ze zbylých 49 % celkem 44 zaměstnanců a spolupracovníku Denníku N, kteří v roce 2014 odešli z deníku SME na protest proti vstupu finanční skupiny Penta do jeho vydavatelství.

Ostatně i v Česku plánuje tuzemský Deník N postupně v horizontu několika let převádět část akcií svým klíčovým zaměstnancům a redaktorům.

denik-n-struktura

Nová vlastnická struktura Deníku N (červenec 2019)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym