Podruhé úspěšně. SpaceX Elona Muska poprvé povyskočilo se zkušební raketou Starhopper

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Testovací raketa Starhopper od SpaceX

0Zobrazit komentáře

Po čtvrtečním nepovedeném startu zkušební rakety Starhopper vesmírná společnost SpaceX nezahálela a zhruba 24 hodin poté provedla druhý pokus, který již dopadl podle plánu. Raketa je předzvěstí obří lodi Starship, která bude schopná dopravit lidstvo na okružní cestu kolem Měsíce a následně i na Mars.

V komplexu SpaceX v texaském Boca Chica tak Starhopper vůbec poprvé „povyskočil“ do vzduchu. Během několikavteřinového testu vyletěl do dvacetimetrové výšky, kde se chvíli vznášel, a poté v pořádku přistál zpět na Zemi. Šéf SpaceX Elon Musk na Twitteru komentoval úspěch slovy, že „i vodní věže umí létat“, čímž odkazoval na vzhled testovací rakety. Doplnil, že příští test by se měl uskutečnit do dvou týdnů a Starhopper při něm vyletí až do výšky 200 metrů.

Starhopper má v tuto chvíli jeden motor Raptor, později by měl mít tři, přičemž finální Starship má mít podle posledních plánů až šest motorů Raptor. Jedná se o motory až dvakrát silnější, než jsou ty používané na raketách Falcon. Metodu „skoků“ SpaceX využilo už při testování rakety Falcon 9, její předchůdce se pro změnu jmenoval Grasshopper.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym