Neziskovka v Africe vyrábí díky solární energii ze slané vody pitnou. Používá k tomu i technologie od Tesly

Michal PtáčekMichal Ptáček

givepower-kenya2

Foto: GivePower

Zařízení GivePower vyprodukuje 75 tisíc litrů pitné vody denně

0Zobrazit komentáře

Pokud něco klimatology po celém světě děsí, pak jsou to jednoznačně ubývající zásoby sladké vody. Ačkoliv zhruba 71 procent planety Země tvoří právě vodní plochy, přibližně 97 procent z ní tvoří oceány. Díky stále extrémnějším klimatickým vlivům se navíc zásoby sladké vody neustále tenčí a klimatičtí odborníci se předhánějí v katastrofičtějších scénářích, které právě nedostatek této životně důležité tekutiny způsobí. Dle Světového ekonomického fóra se dokonce z pohledu dopadu v dalším desetiletí jedná o největší globální riziko.

Do boje proti tomuto nepříznivému trendu se proto zapojuje stále větší počet institucí i jednotlivců, včetně nejvlivnějších lidí světa. Ostatně například aktuálně třetí nejbohatší člověk světa, zakladatel Microsoftu a filantrop Bill Gates, nedávno investoval 200 milionů do speciálních toalet, které čistou vodu vyrábí z výkalů.

75 tisíc litrů vody denně

S další nadějnou technologií, která by mohla v boji pro suchu pomoct, nyní přišla také americká neziskovka GivePower. V oblasti Kiunga v africké Keni vybudovala zařízení, které je schopné přetvořit slanou vodu ve vodu sladkou a pitnou. Pokusy o podobné přeměny už jsou známy stovky let, ovšem jejich využití bylo alespoň prozatím díky nízké efektivitě a vysoké energetické náročnosti spíše sporadické.

givepower-kenya-min

Foto: GivePower

Zařízení GivePower v africké Keni

GivePower proto vytvořilo vlastní technologii na bázi solární energie, která využívá dvě na sobě nezávislé pumpy, schopné denně vyprodukovat 75 tisíc litrů čerstvé pitné vody – tedy dost zhruba pro 25 tisíc lidí. Jako zdroj energie celé zařízení mimo jiné využívá i baterie od kalifornské automobilky Tesla, která se specializuje na výrobu elektromobilů.

Toto propojení mimochodem není úplně náhodné. GivePower totiž původně vzniklo jako nezisková odnož společnosti SolarCity, dnes spadající do impéria podnikatele Elona Muska. Právě tři roky stará akvizice SolarCity společností Tesla vyústila v rozdělení obou společností a GivePower od té doby funguje na vlastní pěst. Baterie vyráběné SolarCity, respektive Teslou však využívá i nadále.

vodafone-stodulky

Přečtěte si takéZ českého UPC se stane Vodafone. Vznikne velký hráč, který v jednom balíčku spojí internet, televizi a mobilní službyZ českého UPC se stane Vodafone. Vznikne velký hráč, který v jednom balíčku spojí internet, televizi a mobilní služby

„Musíme najít způsob, jak získat vodu z oceánů udržitelnou a škálovatelnou cestou,“ říká pro pro magazín Business Insider ředitel neziskové organizace GivePower Haynes Barnard. Tato ambiciozní vize má prozatím jeden zásadní problém – poměrně vysoké náklady na vybudování, které v případě jedné čističky vychází na 500 tisíc dolarů (v přepočtu 11,6 milionu korun).

Tvůrci však plánují náklady na výstavbu snížit pouze na 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun), čímž by se projekt stal udržitelným a bylo by možné následně budovat další zařízení po celém světě. Ostatně už teď GivePower na Haiti a v Keni buduje další tři a kalkuluje, že každé z nich by mělo být schopno ročně vygenerovat okolo 100 tisíc dolarů. A to i díky tomu, že lidé v okolí za vyprodukovanou tekutinu platí, a to přibližně čtvrt centu za litr vody.

givepower-kenya3

Foto: GivePower

GivePower zajišťuje v Keni pitnou vodu pro 25 tisíc lidí denně

„Věříme, že každá čistička bude každých 5 let schopna zafinancovat vybudování jedné nové, a to kdekoliv na světě,“ dodává Barnard.

Problémem v rozvojových zemích je i distribuce

K tomuto smělému plánu by mělo přispět i vylepšení dosavadní technologie. Ta by měla být do budoucna energeticky efektivnější a využívat jen jednu pumpu s 15kilowatovým solárním systémem a třemi bateriemi od Tesly. I po dostatečném vylepšení technologie však projekt nebude mít stále vyhráno.

Zejména v rozvojových částech světa je dle Barnarda obrovským problémem i samotná distribuce vyrobené vody. Doufá proto, že do koloběhu distribuce se postupně zapojí školy, nemocnice, hotely i místní obyvatelé a zároveň se tím vytvoří nové ekonomické příležitosti. Tak jako se to stalo právě v již zmíněné oblasti Kiunga v Keni, kde si skupina místních podnikavých žen díky systému GivePower otevřela vlastní, komerční prádelnu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym