Velké vítězství Netflixu nad HBO, Amazonem i Disney. Za 200 milionů dolarů se mu upsali tvůrci seriálu Hra o trůny

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

d-b-weiss-and-david-benioff

Foto: HBO

Tvůrci seriálu Hra o trůny David Benioff a Dan Weiss

0Zobrazit komentáře

Osm let, osm sérií, 73 epizod a stovky milionů fanoušků po celém světě. To je skóre seriálového fenoménu Hra o trůny, které před pár měsíci potkalo na stanici HBO velkolepé vyvrcholení. Pod obřím hitem je podepsaná uznávaná dvojice scénáristů a producentů David Benioff a Dan Weiss, kteří nyní před sebou mají novou výzvu.

S HBO spolupracovali Benioff s Weissem dlouhých deset let. Po konci Hry o trůny se jim však pochopitelně uvolnily ruce, a tak se o ně na trhu strhl velký souboj. Zájem o jejich služby měli všichni velcí hráči, kteří již jsou nebo teprve vstupují do rostoucího streamingového byznysu – opět HBO, ale také Amazon a Disney. Všechny ovšem porazil někdo jiný.

Novým domovem Davida Benioffa a Dana Weisse je nyní Netflix, dosavadní lídr streamingového byznysu, který tak zaznamenal velkou výhru nad svými konkurenty. Podle magazínu The Hollywood Reporter ho to však nepřišlo levně, za dlouholetou dohodu zahrnující filmovou i televizní tvorbu Netflix Benioffovi a Weissovi zaplatil 200 milionů dolarů (4,6 miliardy korun).

game-of-thrones-S08E04

Foto: HBO

Záběry ze čtvrtého dílu poslední série Hry o trůny

„Jsme nadšení, že můžeme na Netflixu přivítat mistry vypravěče Davida Benioffa a Dana Weisse. Jsou kreativní silou a se svým epickým vyprávěním těší diváky po celém světě. Nemůžeme se dočkat, co jejich představivost přinese našim divákům,“ uvedl šéf obsahu Netflixu Ted Sarandos k novým posilám.

O Benioffa s Weissem měli zájem i v Amazonu, kde pro svou streamingovou platformu připravují například seriál z prostředí Pána prstenů, a také Disney. I ten jednak brzy spustí svou streamingovou platformu Disney+ a navíc mu nově patří kabelová televize FX, takže by měl pro oba tvůrce hodně prostoru, ale 48letí Benioff s Weissem se nakonec rozhodli po dlouhých námluvách pro Netflix.

filip-riha-wild-coco

Přečtěte si takéV Thajsku ho kokosy vyléčily po bouračce. Teď s nimi chce Filip Říha pod značkou Wild & Coco dobýt EvropuV Thajsku ho kokosy vyléčily po bouračce. Teď s nimi chce Filip Říha pod značkou Wild & Coco dobýt Evropu

„Netflix vybudoval něco ohromujícího a bezprecedentního a je nám ctí, že nám nabídli, abychom se k nim přidali,“ uvedli ve společném prohlášení autoři seriálu Hry o trůny, který vznikl na motivy knih George R. R. Martina. Ten ovšem nestihl všechny díly dopsat, a tak závěr seriálu již byl plně v rukou seriálových producentů.

Pro Netflix se Benioff s Weissem podle svých slov nakonec rozhodli proto, že si nejvíce rozuměli s jeho obsahovými šéfy, mezi něž vedle Teda Sarandose patří Cindy Hollandová, Peter Friendlander nebo Scott Stuber. „Pamatujeme si stejné záběry z osmdesátkových filmů, milujeme stejné knihy, jsme nadšeni stejnými možnostmi vyprávění,“ vysvětlili žádaní producenti důvody svého rozhodnutí s tím, že nezapomněli poděkovat ani HBO, kde se prý přes deset let cítili jako doma.

netflix-la-hq-min

Foto: Netflix

Sídlo Netflixu v Los Angeles

Nyní ale mají David Benioff a Dan Weiss domov nový a bude zajímavé sledovat, co s Netflixem vytvoří. V posledních měsících totiž podle The Hollywood Reporteru obcházeli prakticky všechny největší hráče na trhu a zároveň uvažovali o tom, že by si založili vlastní produkční společnost.

Zmínit je navíc potřeba skutečnost, že již před časem se domluvili s Disney, pro jehož divizi Lucasfilm tvoří novou trilogii Star Wars. Práce tak budou mít v následujících letech i bez Netflixu hodně. První díl trilogie kultovních Hvězdných válek z pera Benioffa a Weisse má přijít do kin v roce 2022. Ostatně právě s ohledem na jejich závazek s Lucasfilmem se prý nakonec HBO rozhodlo v boji o kreativní duo nepokračovat a přenechalo ho konkurenci.

Co předvedou na Netflixu, na to si budeme muset teprve počkat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym