Elon Musk poprvé ve vesmíru. Slovák s ním vytvořil deepfake video 2021: SpaceX Odyssea na motivy kultovního filmu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

odysea1

Foto: Reprofoto YouTube

Elon Musk v deepfake videu 2021: SpaceX Odyssey

0Zobrazit komentáře

Kultovní film 2001: Vesmírná odysea minulý rok oslavil už padesát let, ale pro mnoho fanoušků dílo režiséra Stanleyho Kubricka rozhodně není zapomenuto. Nové video, kdy hlavní postavu astronauta Davida Bowmana nahradil důvěryhodný obličej Elona Muska, vytvořil Slovák, který si říká Tom. Ten už před několika týdny dny způsobil poprask podobným výtvorem, takzvaným deepfakem, kdy se obličej herce Billa Hadera proměňuje na Toma Cruise.

Tentokrát šel anonymní softwarový vývojář pracující v Brně ještě o krok dále. Čtyřminutové video se odehrává v jedné z klíčových scén filmu. Začíná, když se Elon Musk snaží říct počítači HAL 9000, aby otevřel dveře vesmírné lodi. Ten ho ale stejně jako v originální scéně nechce poslechnout, protože, jak ostatně zazní i v původním filmu, by ho určitě Dave a druhý astronaut Frank odpojili.

Místo repliky „Vím, že ty a Frank jste mě plánovali vypnout“ ale ve videu zaznívá hláška „Vím, že ty a Jeff jste mě plánovali vypnout“, čímž autor odkazuje na Jeffa Bezose, miliardáře, který stejně jako Elon Musk podniká i ve vesmírném byznysu. HAL Elonovi vysvětluje, jak se o plánu dozvěděl, a říká, že „přestože jsi byl extrémně opatrný, abych tě neslyšel, pořád jsem si mohl přečíst tvoje tweety“. Tato narážka pro změnu odkazuje na Muskovy aktivity na Twitteru, za něž byl často kritizován.

Přestože hlas Elona Muska je velmi podobný realitě, Tom pro CzechCrunch řekl, že se nejedná o jeho skutečný hlas. S hlasem počítače HAL naopak pomohl herec a dabér Rupert Degas, díky kterému mohly vzniknout i zmíněné narážky.

Celou sekvenci autor nazval 2021: SpaceX Odyssey s odkazem na originální název 2001: Vesmírná odysea a odpovídá tomu i upravená grafika vesmírné lodi, na které je přidáno logo SpaceX a je taktéž vylepšena grafika celé scény. V čase 1:18 je také vidět, jak kolem lodi prolétává Tesla Roadster, který společnost SpaceX vypustila na raketě Falcon Heavy v únoru 2018. Tom dříve uvedl, že tvorba takového videa trvá zhruba 3 až 5 dní.

matrix-reloaded

Přečtěte si takéChystá se Matrix 4. S kultovním sci-fi se vrátí i Keanu Reeves a Carrie-Anne MossChystá se Matrix 4. S kultovním sci-fi se vrátí i Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss

Na Tomově kanálu Ctrl Shift Face jsou pouze takzvaná deepfake videa. V nich jsou úmyslně měněny hlasy nebo obličeje tak věrohodně, že pro nezasvěceného člověka jsou k nerozeznání od originálu. Podobných výtvorů už Tom na svém kanálu ukázal přes dvě desítky. Přidal například Silvestra Stalona do role Terminátora nebo proměnil zpěváka Ricka Astleyho za Davida Bowieho v legendární písničce Never gonna give you up.

Celkově má jeho kanál už téměř 33 milionů zhlédnutí, ještě v polovině srpna jich přitom bylo necelých 28 milionů. Na síti Patreon si díky přispěvatelům vydělá téměř 700 dolarů (16 tisíc korun) měsíčně. K tvorbě dle svých slov využívá program DeepFaceLab, jeden z nejznámějších open source produktů v tomto odvětví.

odysea2

Foto: Reprofoto YouTube

Loď SpaceX v deepfake videu

Jak ale pro CzechCrunch uvedl už v srpnu, nechce nikoho mystifikovat, a proto v každém názvu videa jasně deklaruje, že se jedná o deepfake. Jeho videa mají prý sloužit především pro zábavu. Podle svých slov si je vědom nebezpečí deepfaků, ale za větší nebezpečí považuje falešné články, tzv. fake news, které je podle něj těžší rozpoznat. Hrozba deepfakes je prý jen nafouknutá bublina.

Hrozba, nebo zábava?

Deepfakes však pronikly už i do politiky, například když Angela Merkelová byla ve videu nahrazena Donaldem Trumpem a současnému argentinskému prezidentovi byla při projevu propůjčena podoba Adolfa Hitlera.

Ačkoliv fenomén deepfake vyvolává hrůzu, někteří odborníci vidí právě v takové reakci větší problém než v samotné technologii. Claire Wardleová, expertka na dezinformace a spoluzakladatelka platformy First Draft, tvrdí, že když v sobě lidé vytváří pocit, že všechno může být falešné či lživé, tak ti, kteří skutečně lžou, mohou se svou lží snadněji vyváznout.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym