Kontroverzní Elon Musk na sociálních sítích aneb jak je to doopravdy se smazáním jeho účtu na Twitteru

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Kdybychom měli vypsat, kolikrát se miliardář a známý podnikatel Elon Musk, šéf Tesly a vesmírné společnosti SpaceX, dostal do křížku s americkými úřady, s veřejností a také s investory, byli bychom tu opravdu hodně dlouho. Musk je znám tím, že mimo své geniální mysli, která neustále přemítá nad novými nápady a věnuje veškerou svou pozornost firmám, které do jisté míry mění naše životy, se rád vyjadřuje poměrně ostře k mnoha dalším věcem, které se někomu nemusí líbit.

Nejvíce problémů obecně pramení z jeho aktivity na sociálních sítích, konkrétně na Twitteru, kde vystupuje prakticky denně a informuje nejen o tom, co ho zajímá, ale také například šíří a hodnotí takzvané memy nebo-li vtipné obrázky ostatních, stejně jako píše o novinkách a budoucnosti svých firem. To se mu ostatně stalo osudným, když přes Twitter v průběhu minulého roku informoval o možném převedení Tesly z veřejně obchodovatelné na soukromou společnost a zároveň dodal, že má zajištěné externí financování na vykoupení stávajících akcionářů.

Elon Musk při jedné z prezentací

Nic z toho pravděpodobně nakonec nebyla pravda a Musk se tak dostal do křížku s americkou Komisí pro cenné papíry a burzu (SEC), která mu od té doby razantně šlape po krku. Výsledkem byla pokuta ve výši 20 milionů dolarů pro Muska i pro samotnou Teslu, kterou později sám podnikatel uhradil z vlastní kapsy dokupem akcií. Zároveň musel Musk na minimálně 3 roky odstoupit z čela správní rady společnosti a také se zavázat k tomu, že si dá s jeho tweety větší pozor. Dnes má již minimálně jejich část kontrolovat před publikací třetí osoba.

A když už se zdálo, že se situace tak trochu ustálila a Musk se polepšil, přišel na řadu právě uplynulý víkend, během kterého zažil hlavní propagační kanál Elona Muska jízdu jako na horské dráze. V sobotu publikoval tweet s kresbou umělkyně Meli Magali, aniž by k ní přiřadil jakýkoliv kredit, tedy zdroj – i kdyby to bylo právně v pořádku, není to k některým umělcům bez jejich výslovného souhlasu rozhodně fér.

automata-musk

Původní, nyní již smazaný tweet s dílem Meli Magali

Pod tweetem se tak samozřejmě okamžitě strhla řetězová reakce, ve které uživatelé kritizovali Muska za to, že umělecký počin nezdrojoval. Musk se ovšem začal bránit a naznačil, že někdo jako on podobné příspěvky zdrojovat nemusí. „Přál bych si, aby lidi přestali na Twitteru zdrojovat umělce, když si dnes každý blbec může najít, kdo za dílem stojí během několika vteřin. Ničí to celé médium,“ vyjádřil se Musk v jedné z odpovědí.

Zatímco se šéf Tesly dohadoval, účet francouzské umělkyně na Twitteru explodoval přílivem nových odběratelů a příznivců, kteří přišli podpořit nejen její práci, ale také vyjádřit nesouhlas s přístupem, který Musk zvolil. Jako již jednou předtím, kdy využil bez zdrojování kresleného jedorožce, známý podnikatel prohrál a u lidí si plusové body nezískal.

Pozoruhodnější je ovšem to, co se stalo před zraky jeho 27 milionů sledujících poté. Tweet s kresbou umělkyně smazal, stejně jako množství dalších historických příspěvků, které byly nějakým způsobem kontroverzní nebo by mu mohly dokonce uškodit. Následně si změnil jméno z Elon Musk na Daddy dot com a oznámil, že si smazal Twitter – ano, oznámil to na svém twitterovém profilu. Na delší dobu se poté odmlčel, ale jak můžeme vidět, Twitter si reálně nesmazal a jméno už má opět původní.

8201490d-d99f-4601-8ac4-c093c0621dd8

Původní příspěvek o údajném mazání profilu, který byl nakonec také smazán

Má na něm aktuálně nastavenou černou profilovou fotku a jako poslední vlastní příspěvek byla ještě několik hodin zpět výše zmíněná včerejší informace o smazání profilu, kterou ale nakonec také smazal – žádná další aktivita se od té doby na účtu neudála. Souvislost to může mít s mnoha věcmi, včetně interních problémů ve společnosti či se stále probíhajícím vyšetřováním Komise pro cenné papíry a burzu, která, zdá se, udělá vše pro to, aby dostala Muska z jeho křesla ředitele společnosti.

Ale víte co? Já mu to zase tak úplně nevěřím – myslím, že je to jeden z dalších propracovaných počinů z Muskovy hlavy, který má za cíl vyvolat kolem něj obrovské haló v médiích, což se mu ostatně povedlo, a následně oznámit nějakou další zásadní věc. Už se to historicky opakovalo několikrát a Musk sází na to, že mu jdou všichni na ruku. S obnovením profilu a dalším příspěvkem, který může být například zásadní oznámení nového produktu v jeho kalifornské automobilce, by mohla opět vystřelit cena akcií Tesly do nebes. Přeci jen snad nevěříme, že by si dobrovolně Musk smazal kanál, který se pro něj stal nejklíčovější marketingovou složkou posledních let.

Cena akcií Tesly se ostatně nahoru posunula téměř okamžitě po oznámení zrušení jeho twitterového účtu, konkrétně o 4 procenta. Ještě před zhruba týdnem byl meziroční pokles akcií na hranici 46 procent, ale od té doby opět sílí a cena na akcii vzrostla za pouhý týden o zhruba 40 dolarů. V hlavě Muska je tak velmi pravděpodobně propacovaný plán, než jen náhodná snaha o pozornost.

Všechno to začalo již před mnoha lety

Pokud se divíte, proč se Musk dohadoval s uživateli Twitteru nad takovou banalitou, jako je dodatečné ozdrojování obrázků, měli bychom na chvíli zamířit do historie a podívat se, kde to vše mohlo začít. Základy těchto vnitřních bojů v Muskovi položil už samotný vstup do Tesly, která se často prezentuje jako firma, jež byla spoluzaložena nebo dokonce založena právě Muskem – to však není pravda.

roadsterfr

Foto: Tesla

Nová podoba ikonického Tesla Roadsteru, se kterým firma kdysi začínala

Teslu původně založila dvojice Martin Eberhard a Marc Tarpenning, stalo se tak v roce 2003. Právě Eberhard se stal vůbec prvním šéfem Tesla Motors v historii, ještě než se do firmy postupně dostal Musk se svou vlastní vizí. Musk do Tesly investoval poprvé v roce 2004, když vedl vůbec první investiční kolo, v němž vložil do firmy 6,5 milionu dolarů z celkových 7,5 milionu, a to z vlastních prostředků. Později se připojil i ke druhému investičnímu kolu, kde investoval 9 milionů z 13 milionů dolarů, a třetímu s částkou 12 milionů z celkových 40 milionů dolarů.

Kolem čtvrtého investičního kola, které bylo uzavřeno v květnu roku 2007, už to ovšem začalo uvnitř společnosti, kde měl nově Musk díky svému vstupu do správní rady i řízení relativně zásadní roli, vřít a jeho plán byl jasný – převzít celou firmu a řídit ji po svém.

Tesla v listopadu 2007 vydala prohlášení, že se jeden z původních zakladatelů Martin Eberhard přesouvá z pozice šéfa do správní rady. Z mnoha zdrojů bylo jasné, že byl Eberhard požádán o odchod ze společnosti, ale odmítl, proto byl přeřazen na méně důležitý post.

native_shoes

Přečtěte si takéŠpička z ananasu, podešev z eukalyptu. Kanaďané uvádí rostlinné, 100% rozložitelné teniskyŠpička z ananasu, podešev z eukalyptu. Kanaďané uvádí rostlinné, 100% rozložitelné tenisky

O dva měsíce později už Eberhard sám potvrdil, že nadále není zaměstnancem Tesly a ve společnosti je již pouze akcionářem. Od té doby už se začala psát historie Tesly pouze pod Muskovým vedením. Kolem divokého víkendu, kdy si miliardář znovu nedal pozor, se objevilo v jedné z odpovědí na Muskův tweet ohledně toho, že není třeba dávat lidem kredit za jejich práci, další popíchnutí od uživatele Mawk: „Martin Eberghard je zodpovědný za veškerý úspěch Tesly.

A samozřejmě, že Musk znovu odpověděl. „Dobrý příklad. Tesla je stále naživu i přes nulový vliv Eberharda, byť za její úspěch neustále vyžaduje kredit a spousta bláznů mu to dopřává,“ zakončil konverzaci Elon. V jeho slovech jde vidět jasné rozhořčení nad tím, že i když on si za poslední dekádu v Tesle tvrdě, ano opravdu tvrdě, odpracoval vše od vývoje prvního Roadsteru až po nový Model 3, Model Y nebo elektrický tahač, stále ho spousta lidí nebere jako hlavního strůjce Tesly a vyčítá mu tvrdé praktiky.

Elon Musk

Realita byla kdysi ještě o poznání horší, jelikož vše došlo až k soudnímu sporu, ve kterém Eberhard žaloval Muska za urážku na cti a pomluvu, jelikož Musk dlouhodobě opovrhoval uznáním, že by měl mít Eberhard na vývoji společnosti nějaký zásadní podíl. Detaily celého procesu nikdy nevyšly na veřejnost, ale je nutné si uvědomit, že jistou roli Eberhard, stejně jako druhý původní zakladal Marc Tarpenning, měli.

I to může být jedním z důvodů, proč nakonec Musk tweet smazal, jednoduše se nechtěl pouštět do dalších veřejných pří, nebo si naplno uvědomil, že vlastně nemůže v boji s internetovými trolly vyhrát.

A mimochodem, jak vlastně byla nastavena dohoda, kterou Musk po sporu s Eberhardem uzavřeli? Neporušil náhodou znovu něco, čeho by mohl v budoucnu litovat? Pravdu ukáže až čas.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym