Facebook jde proti Tinderu. V aplikaci spouští vlastní seznamku, kde si můžete vybrat až devět tajných lásek

Jiří SvobodaJiří Svoboda

facebook-dating

Foto: Facebook

Facebook spouští vlastní seznamku zvanou Dating

0Zobrazit komentáře

Přestože se Facebooku v posledních měsících nevyhýbají skandály s porušováním soukromí, nebojí se spustit vlastní seznamku, která nevyhnutelně zasáhne do nejsoukromějších záležitostí, které jeho uživatelé mají.

Službu nazvanou jednoduše Facebook Dating spustila největší sociální síť ve Spojených státech pro uživatele starší osmnácti let a ještě letos ji představí v osmnácti dalších zemích. Start v Evropě je pak plánován na první polovinu příštího roku. Že se Facebook chystá do branže, které doposud dominovaly giganti jako Badoo a Tinder, oznámil už minulý rok a nyní své plány přetavuje v realitu.

Na první pohled se aplikace příliš neliší od zavedených seznamovacích služeb, avšak Facebook se explicitně vyhýbá principu „swipování“, neboli rychlému přejetí prstem pro přijmutí nebo odmítnutí spojení – právě tato metoda proslavila zejména Tinder.

stories-_-nr

Foto: Facebook

Služba Facebook Dating

Místo toho Facebook Dating sází na to, že uživatelé si budou podrobněji prohlížet profil druhé osoby a budou jí přímo poslat klasický lajk, nebo napíší komentář. Služba bude součástí hlavní facebookové aplikace, ale uživatelé si na ní budou vytvářet separátní profil. Žádná z aktivit v rámci Facebook Dating by se tak neměla dostat na zbytek Facebooku.

To však neznamená, že nebudou sdílena mezi Facebookem a Facebook Dating žádná data. Právě naopak – uživatelé k sobě budou doporučováni na základě společných zájmů, skupin nebo přátel, avšak v aplikaci je možnost vyřadit své přátele z nabízených osob.

zuzana-maderova-new-york2

Přečtěte si takéZuzana Maderová píše ze Silicon Valley: Jak tu uspět se službou a jak s produktem? Důležitá je motivace i domácí přípravaZuzana Maderová píše ze Silicon Valley: Jak tu uspět se službou a jak s produktem? Důležitá je motivace i domácí příprava

Uživatelé také mohou přidat do aplikace přímé propojení na Instagram, který Facebooku rovněž patří, a zobrazit tak svoje fotky podobně, jako je tomu na Tinderu. Na vyžádání je také možné propojit Dating s facebookovými skupinami nebo událostmi. Další synergie zahrnují možnost sdílet detaily o nadcházejícím rande s přáteli.

mark-zuckerberg-facebook

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Manažer nové služby Nathan Sharp pro magazín TechCrunch potvrdil, že aplikace například nabídne spojení s lidmi ze stejné univerzity, aniž by tuto informaci musela mít jedna z osob v rámci svého separátního datingového profilu. Stačí, že ji mají na Facebooku jako takovém.

Devět tajných lásek

Facebook jde však ještě dále a v rámci funkce nazvané Secret Crush (Tajná láska) dovolí uživateli přidat až devět přátel z Facebooku nebo sledujících z Instagramu. Pokud druhá osoba udělá totéž, aplikace dá oběma vědět a spojí je.

Facebook také přislíbil, že do nové sekce přidá možnost integrovat Stories z Instagramu nebo Facebooku. Chce tím dosáhnout větší autenticity profilu na seznamce, aby se uživatelé nemuseli spoléhat jen na statické profily.

„Proč by někdo věřil Facebooku se svým milostným životem?“ ptá se v titulku magazín Mashable. Faktem totiž je, že největší sociální síť světa má s úniky citlivých dat dlouhodobý problém.

Nekončící problémy se soukromím

Jen tento týden vyšlo najevo, že se online nacházela volně dostupná databáze se 419 miliony telefonních čísel spojených s facebookovými účty. Všechny z těchto čísel byly spojeny s unikátním Facebook ID, z něhož se dá odvodit konkrétní jméno. Některé záznamy obsahovaly i pohlaví nebo zemi původu.

secretcrush-_-nr

Foto: Facebook

Funkce Secret Crush ve službě Facebook Dating

V červenci skončilo šestnáctiměsíční vyšetřování americké Federální obchodní komise (FTC), která udělila Facebooku rekordní pokutu 5 miliard dolarů (114 miliard korun) za opakovaná porušování soukromí uživatel v letech 2017 a 2018, nevyjímaje mediálně známou kauzu Cambridge Analytica. Je však otázka, zda pokuta v takové výši vůbec může něco s Facebookem a jeho nakládáním s uživatelskými daty udělat. Pět miliard dolarů totiž vydělá za tři měsíce.

Na začátku srpna pak vyšel na povrch také únik z dat Instagramu. Jeden z „preferovaných marketingových partnerů Facebooku“ tajně sledoval lokality a Stories milionů uživatelů, jak reportoval magazín Business Insider.

ceska-posta

Přečtěte si takéKonec čekání při posílání balíku. Česká pošta nasadí místo chybějících pošťáků samoobslužné kioskyKonec čekání při posílání balíku. Česká pošta nasadí místo chybějících pošťáků samoobslužné kiosky

Kolem Facebook Dating se navíc vznáší vícero otazníků. Jak píše New York Magazine, Facebook zatím neodpověděl na dotazy, zda bude používat data získaná ve službě Dating k reklamním účelům, nebo zda bude komunikace mezi uživateli oboustranně šifrovaná.

Data jako konkurenční výhoda

Facebook může na trhu online seznamek pořádně zamíchat kartami a akcionářům je tato skutečnost známa – vlastníkovi seznamek Match.com a Tinder také hned po oznámení o spuštění Facebook Dating klesla hodnota o 10 %.

Hlavní výhodou bude pro Facebook množství dat. Nejenom, že bude Facebook Dating vědět o věcech, co přímo uživatelé napíší na svůj separátní profil, ale i všechno mimo něj. Díky tomu bude moci přinášet také přesnější návrhy na potenciální partnery.

instagram-_

Facebook Dating

Diskuze (0)

Novinka

Anonym