Prusa Research a Kiwi.com. České firmy patří k nejrychleji rostoucím z celé Evropy, Středního východu a Afriky

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Josef Prusa_Prusa Research_001

Foto: Prusa Research

Josef Průša, zakladatel a CEO Prusa Research

0Zobrazit komentáře

Mezi pětistovkou nejrychleji rostoucích technologických firem Evropy, Středního východu a Afriky najdeme opět několik českých zástupců. Díky závratnému tempu růstu Prusa Research a Kiwi.com se objevuje česká vlajka hned dvakrát v první pětce, ale v žebříčku najdeme také další tuzemské firmy.

Řeč je o tradičním žebříčku Deloitte Technology Fast 500 za rok 2018, která právě tempo růstu ve zmíněných regionech měří. Jedná o porovnání obratu za posledních pět let (2014 až 2017), přičemž mezi výkonnostně nejlepší společnosti se řadí zmíněné české 3D tiskárny a vyhledávač letenek.

Na třetím místě žebříčku se umístil Prusa Research, jehož tempo růstu dosáhlo 17 122 procent. Firma z pražských Holešovic, která svých 3D tiskáren prodala už 130 tisíc kusů, tak navázala na loňský žebříček nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední Evropě, který ovládla.

prusa-research-deloitte

Foto: Deloitte

Prusa Research je třetí nejrychleji rostoucí firmou v Evropě, Středním východě a Africe

„Jsme na naše umístění v žebříčku nesmírně pyšní a jsem rád, že můžeme ve světě tímto způsobem reprezentovat Českou republiku. Náš organický růst je jen vedlejším efektem naší vyladěné tiskárny a práce se zákazníky. A v tom máme v plánu pokračovat a zlepšovat se,“ uvedl pro CzechCrunch spoluzakladatel Josef Průša.

V těsném závěsu na pátém místě skončilo Kiwi.com, které před prázdninami získalo nového většinového majitele. Nadále ho však řídí spoluzakladatel Oliver Dlouhý a Kiwi.com za posledních pět let vykázalo růst o 14 380 procent. Průměrné tempo růstu všech pěti set firem v žebříčku přitom dosáhlo na 969 procent.

pavel-podruh-jci3

Přečtěte si takéPo boku spoluzakladatele Applu. Soběstačný dům vynesl českého inovátora do společnosti výjimečných osobnostíPo boku spoluzakladatele Applu. Soběstačný dům vynesl českého inovátora do společnosti výjimečných osobností

„Rok 2019 je rokem vyzrávání společnosti. Děláme spoustu změn – ve způsobu jakým fungujeme, v produktech i poskytovaných službách, ale i v aktivitách, do kterých investujeme. Současně jde o rok stabilizace byznysu Kiwi.com s cílem položit základy pro další strmý růst od roku 2020 dále,“ prozradil pro CzechCrunch Oliver Dlouhý.

Přes tuto hranici se z českých firem dostaly ještě lékárny Pilulka, za nimiž stojí Martin a Petr Kasovi, respektive jejich firma Pilulka distribuce. Ta v posledních pěti rostla o 1 682 procent a umístila se na 59. místě. O 1 229 procent pak rostl i další tuzemský zástupce Proficio Marketing, který je na 84. místě.

oliver-dlouhy-kiwi.com2

Foto: Kiwi.com

Oliver Dlouhý, CEO Kiwi.com

Celkem se mezi 500 nejrychleji rostoucími firmami Evropy, Středního východu a Afriky objevilo sedm český firem, což je o dva více než loni. Módní e-shop Zoot skončil s růstem o 513 % na 185. místě, startupové studio Creative Dock s růstem 186 % na 406. místě a 178% růst vykázal tuzemský autorizovaný prodejce softwaru MIDAS IT, IDEA StatiCa.

Celý žebříček opanovala švédská mediální firma Strossle International, které v letech 2014 až 2017 vyrostla o závratných 19 900 %. Jen těsně za ní skončil turecký EMFA Yazılım Danışmanlık (19 381 %) a čtvrté je britský rozvozce jídel z restaurací Deliveroo (14 474 %).

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym