Stripe se posunul do první desítky nejlépe zafinancovaných startupů. Získává dalších 250 milionů dolarů

collisons

Foto: Heureka Conference

Bratři Patrick a John Collison stojící za startupem Stripe

0Zobrazit komentáře

Pokud jste se někdy alespoň trochu zajímali o fintechové startupy, pravděpodobně jste už slyšeli o firmě Stripe, za kterou stojí dvojice třicetiletých bratrů. Patrick a John Collisonovi se vydali na startupovou dráhu v roce 2009 a během relativně krátké doby dokázali přesvědčit nejen první zákazníky, ale především investory o tom, že právě jejich myšlenka je ta „next big thing“.

Dnes totiž sanfranciský Stripe zaměstnává více než 1 500 lidí, funguje ve 34 zemích včetně Slovenska a na svůj další rozvoj ve finančním sektoru získává jednu investici za druhou. Naposledy o něm bylo slyšet, když začátkem roku vybral 100 milionů dolarů jako navazující investici ke kole s 245 miliony – to vše od fondu Tiger Global Management, který posunul hodnotu startupu na 22,5 miliardy dolarů.

Aby toho ale nebylo málo, na další zahraniční expanzi a rozvoj produktů nyní získává Stripe dalších 250 milionů dolarů, a to při ohromné valuaci 35 miliard dolarů. A i když firma nikdy veřejně neohlásila velikost svého obratu, podle analytiků se blíží miliardě dolarů ročně. Navíc by měl být startup podle všeho profitabilní. Možná i kvůli tomu se jeho spoluzakladatel a šéf Patrick Collison již dříve vyjádřil, že firma nemá žádné plány ke vstupu na burzu.

StripeHQ_Photo©BruceDamonte_04

Své operace navíc Stripe, který procesuje platby online, u retailových obchodníků a nabízí pokročilou analýzu či prevenci podvodů, rozděluje do jednotlivých dceřiných firem, které má v Asii nebo v Evropě. Právě evropská firma je profitabilní už od roku 2014, kdy utržila 14,2 milionu eur se ziskem necelých 100 tisíc eur. O rok později už zisk představoval přes 300 tisíc eur při obratu necelých 50 milionů eur.

Standardně je to totiž tak, že Stripe vstupuje na jednotlivé trhy postupně v rámci testovacího režimu a až když zjistí, že tam může vydělávat peníze, tak představí služby tamním zákazníkům naplno. Čtvrt miliardy dolarů, které právě nabral, bude pohánět jeho evropskou expanzi, v rámci níž by se konečně mohla dočkat i Česká republika.

vaclav-muchna-y-soft

Přečtěte si takéRekordní Y Soft. Brněnská firma Václava Muchny v obratu poprvé přesáhla miliardu korun a dál rosteRekordní Y Soft. Brněnská firma Václava Muchny v obratu poprvé přesáhla miliardu korun a dál roste

Nového investičního kola, které se má finálně uzavřít během následujících týdnů, se zúčastnily investiční vehikly firem jako General Catalyst, Andreessen Horowitz nebo Sequoia Capital. Valuace firmy dosahující 35 miliard dolarů navíc Stripe posunula na sedmou příčku mezi vůbec nejhodnotnějšími startupy světa, hned před SpaceX Elona Muska, který sám do Stripe investoval.

Co ale opravdu stojí za enormním zájmem posledních investorů? Nedávno miliardový startup ohlásil novou větev Stripe Capital, která vůbec poprvé v jeho historii začne nabízet financování svým zákazníkům. Půjčit si tak mohou až stovky tisíc dolarů a pokrýt jimi možné výpadky v příjmech ve slabších obdobích. To vše za fixní poplatek ve výši 9 až 15 procent z tržeb, které se automaticky strhávají na platbu půjčky.

stripecapital

Nová služba Stripe Capital

S tím vším pak samozřejmě souvisí i vydávání vlastních kreditních karet, čímž se uzavírá celý kruh finančního startupu a ještě více diverzifikuje portfolio produktů. Například konkurenční startup Square s podobnou službou jen v loňském roce vydal 78 tisíc půjček v hodnotě 528 milionů dolarů a od roku 2014, kdy službu spustil, pak rozpůjčoval už více než 5 miliard.

I pro Stripe to tak potenciálně může být byznys, který ho v příštích letech vynese až na přední příčky žebříčku takzvaných unicornů neboli startupů s více než miliardovou hodnotou v dolarech. To jsou s ohledem na věk obou bratrů, kteří za firmou stojí (29 a 31 let), úctyhodná čísla.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym