Vložte peníze do umění, veteránů nebo vína. V Česku se otevřela první online investiční galerie Portu Gallery

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

radim_krejci-portu

Foto: Portu

Šéf Portu Radim Krejčí

Investičních příležitostí existuje celá řada. Stále více je začínají vyhledávat také Češi, kteří řeší, jak co nejefektivněji investovat naspořené peníze, aby se jim pokud možno s výnosem zhodnotily. Obvykle jako první naskočí investice do nemovitostí, akcií nebo třeba podílových fondů, ale existují také další alternativy. Novinku na českém trhu představuje Portu Gallery.

Jde v tuzemsku o vůbec první online investiční galerii, která lidem nabízí možnost investovat do unikátních sběratelských předmětů všeho druhu. Investiční portfolio si tak lze snadno rozšířit o automobilového veterána, umění, víno, hodinky nebo historický hudební nástroj, respektive jeho část.

„Investování s Portu Gallery je velmi intuitivní a je určeno nejen nadšencům do sběratelských předmětů. O výběr atraktivních investičních příležitostí se stará komise odborníků a nejnižší částka, kterou lze investovat, je pouhá jedna koruna,“ vysvětluje Martin Jaroš, provozní manažer Portu.

nash-healey-roadster

V Portu Gallery lze investovat do veterána Nash-Healey Roadster

Samotné Portu je retailovou divizí středoevropské investiční skupiny WOOD & Company, která se již téměř třicet let zabývá obchodováním s cennými papíry a investičním bankovnictvím. Prostřednictvím Portu se snaží demokratizovat tuzemský investiční trh, což znamená, že ho i díky technologiím otevírá pro širokou veřejnost.

Právě nová online investiční galerie je toho dobrým příkladem, jelikož do drahého umění či veteránů si obvykle mohou dovolit investovat jen ti nejbohatší. V Portu Gallery se ovšem lidé na investici do drahých předmětů „složí“ a každý z toho pak může profitovat.

collisons

Přečtěte si takéStripe se posunul do první desítky nejlépe zafinancovaných startupů. Získává dalších 250 milionů dolarůStripe se posunul do první desítky nejlépe zafinancovaných startupů. Získává dalších 250 milionů dolarů

V praxi vše funguje tak, že si investor vybere sběratelské předměty, do nichž chce investovat, vloží libovolnou částku a jakmile se podaří vybrat cílová suma, stane se každý z nich majitelem investičních certifikátů. Sběratelský předmět je pak na trhu nabídnut k prodeji a když přijde zajímavá nabídka, samotní investoři o ni hlasují. Pokud ji přijmou, rozdělí si následně případný zisk.

Jako první se na Portu Gallery objevil unikátní vůz Nash-Healey Roadster z roku 1952, který je vůbec prvním poválečným americkým sportovním automobilem a stojí za ním legendární italský designér Sergio Pinin Farina. Těchto Roadsterů se vyrobilo jen 150 kusů, dodneška se jich podle odhadů zachovala jen třetina a v investiční galerii se tak vybírá cílová částka ve výši 2,8 milionu korun.

portu-gallery

První investiční příležitost na Portu Gallery

Za tři týdny se vybralo již více než 1,5 milionu korun a Portu očekává, že největší zájem se strhne s blížícím se koncem investice, která běží až do konce září. Právě historické vozy jsou totiž dlouhodobě jednou z nejlepších investičních příležitostí, jelikož podle prestižního britského Knight Frank Luxury Investment Indexu dosahují veteráni lepších výnosů než například akciové indexy, zlato nebo umění či známky.

„Máme připravené další dva vozy v celkové hodnotě přibližně 9 milionů korun a rádi bychom do konce roku také upsali první historické housle ze 17. století. Příští rok pak připravujeme umění, vína, hodinky, a mnoho dalšího,“ nastiňuje další příležitosti šéf Portu Radim Krejčí.

fruitisimo5-jan-hummel-min

Přečtěte si takéOvocný džus bez čekání. Fruitisimo spustilo aplikaci pro objednání z mobiluOvocný džus bez čekání. Fruitisimo spustilo aplikaci pro objednání z mobilu

Jen za posledních deset let byl celkový výnos historických aut téměř 190 procent a v Portu věří, že jednoduchostí jejich online investiční galerie přesvědčí k podobným investicím i další Čechy. Přestože totiž stále více než 50 procent z nich nechává prostředky ležet na běžných účtech, nepřestává růst počet těch, kteří hledají nové příležitosti k investování.

Samotné Portu, které se na vývoj online investičních a finančních platforem specializuje, již eviduje 5 tisíc uživatelů. Zatím sice odmítá prozradit, kolik peněz spravuje, nicméně Radim Krejčí hlásí, že jakmile jeho firma dosáhne na miliardu korun, pochlubí se s tím.

nash-healey-roadster2

Po veteránech chystá Portu Gallery také umění, víno, hodinky nebo historické hudební nástroje

„Mohu nyní říci alespoň to, že právě od této hranice nám dává provozování Portu ekonomický smysl,“ říká Krejčí s tím, že na miliardu může Portu dosáhnout ještě v letošním nebo příštím roce, a pokud se podaří dokončit rozpracovaná B2B partnerství, může to být klidně miliard hned několik, jelikož zájem o platformu nízkonákladového investování mají banky, investiční společnosti i poradenské sítě.

Portu dosud rostlo především na tzv. robo-advisory, kdy investiční platforma pomocí kombinace osobního přístupu a know-how investičních profesionálů nabídla každému investorovi portfolio na míru. Platforma pro automatickou správu peněz by se nicméně již brzy mohla objevit i pod jinou hlavičkou než jen Portu.

„Do konce roku bychom rádi umožnili klientům Portu investovat v eurech, čímž si připravujeme půdu pro evropskou expanzi. Stačí nám jen krůček a můžeme se stát pan-evropským robo-advisorem. Regionální expanze by nám organický růst samozřejmě znásobila i bez B2B aliancí,“ hlásí Krejčí a dodává, že Portu připravuje také zvýhodněné investiční účty, v rámci nichž by mohli rodiče šetřit svým dětem.