Sony potvrdilo nastupující generaci své herní konzole i nový ovladač. PlayStation 5 vyjde už příští rok

Michal PtáčekMichal Ptáček

sony-2

Sony potvrdilo konzoli Playstation 5, která už příští rok nahradí dosavadní čtvrtou generaci

0Zobrazit komentáře

Technologický gigant Sony si na dnešní den přichystal pozitivní zprávu snad pro všechny fanoušky her. Oficiálně totiž potvrdil, že jeho nová herní konzole ponese název PlayStation 5 a vyjde už „o prázdninách příštího roku“, kdy nahradí dosavadní model PS4. Toho se prodalo přes 100 milionů kusů a zařadil se tak mezi nejprodávanější herní zařízení všech dob, hned za Nintendo Wii nebo první a druhou generaci PlayStationu.

Ačkoliv Sony nepotvrdilo konkrétní měsíc vydání, s ohledem na aktuální prohlášení a data vydání předchozích generací konzolí se dá předpokládat, že PlayStation 5 zamíří na pulty obchodů v listopadu nebo obecně v posledním čtvrtletí příštího roku.

Plánovaný vstup na trh potvrdil na oficiálním blogu přímo Jim Ryan, šéf společnosti Sony Interactive Entertainment, která má vývoj konzolí PlayStation na starosti. Ten zároveň prozradil několik novinek, na které se fanoušci značky mohou těšit.

ps5

Foto: Behance

Fanouškovská podoba nové konzole od designéra s přezdívkou Steel Drake

Velkých změn se dočkají například analogové páčky na herním ovladači DualShocku, které u nové generace konzolí budou využívat novou technologii založenou na hmatové zpětné vazbě, slibující intenzivnější herní zážitek. Díky ní tak například hráč reálně rozpozná rozdíl mezi nárazem v závodní hře a faulem ve fotbalovém simulátoru.

Změny se dočkají i postranní tlačíka ovladače, takzvané triggery. Ty by měly využívat novou adaptivní technologii, díky které budou vývojáři her schopni nastavovat konkrétní odpor dle herní situace. Hráč tak například ucítí zpětnou vazbu při natahování luku, stejně tak jako v momentě, kdy bude projíždět automobilem náročným terénem.

about-you-kurkova

Přečtěte si takéMódní e-shop About You v Česku vyřídil už přes milion objednávek. Český konkurent Zoot se zatím drží na čeleMódní e-shop About You v Česku vyřídil už přes milion objednávek. Český konkurent Zoot se zatím drží na čele

O celkový výkon konzole se postará již dříve ohlášený procesor založený na architektuře AMD Ryzen s osmi jádry a speciální verzi grafické karty AMD Radeon Navi. Prozatím není jasné, jaké tituly pro nastupující generaci konzole Sony chystá, ale s největší pravděpodobností se dočkáme portů několika novinek, které budou postupně vycházet ještě v tomto a v průběhu příštího roku.

Mezi nejzásadnější ohlášené tituly patří například listopadový Death Stranding z produkce známého Hideo Kojimi, futuristická akce Cyberpunk 2077, která vyjde v dubnu, a samozřejmě pak jedna z nejlépe hodnocených her vůbec a exkluzivní titul Sony Last of Us II – ten dorazí v únoru příštího roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym