Tenisky, které vibrují do rytmu. Startup bývalé šéfky Beats by Dre ukazuje nový rozměr vnímání hudby

Filip HouskaFilip Houska

droplabs-ep-01-x1

Foto: DropLabs

Hudební vibrující tenisky EP 01

0Zobrazit komentáře

Hudbu lze konzumovat několika způsoby. Zatímco někdo se spokojí s běžným zvukem z autorádia, jiní preferují kvalitnější poslech melodických rytmů skrze uzavřená sluchátka nebo profesionální reprosoustavu. Jedné skupině pak stačí AirPody, druhá si raději jde celý zážitek naplno užít na živý koncert. Každý má k hudbě svůj konkrétní vztah a každý ji cítí trochu jinak.

Na různorodost hudební konzumace se již od roku 2012 zaměřuje kalifornský startup DropLabs, který chce posunout vnímání tónů na novou úroveň. Namísto cíleného poslechu experimentuje s technologií, díky níž by hudbu bylo možné tělesně cítit. Ucho jakožto jeden ze smyslových orgánů by tak v přijímání okolních melodií prakticky nemělo žádnou roli.

„Slyšení je smysl. Je nedobrovolné a díky lidské schopnosti vnímat zvuky je naprosto přirozené. Poslouchání je oproti tomu dobrovolné,“ zmiňuje pro americký Forbes známou fyziologickou rovnici CEO DropLabs Susan Paleyová, mimo jiné bývalá šéfka světoznámé audio značky Beats by Dre. A právě na tomto principu spolu se svým týmem začala stavět.

Susan Paleyová, CEO DropLabs

V DropLabs se rozhodli, že jednou z nejefektivnějších metod inovativní konzumace hudby budou vibrace. Ostatně na tom není nic zcela přelomového – podle vibrací vycházejících z jednotlivých tónů lze mnohdy poměrně přesně poznat, o jakou skladbu jde. Pokud je navíc založena na hutném basovém podkladu, který se odráží například od plochy pod reproduktory, jde pro znalce o snadnou činnost.

zdenek-cendra-boxed

Přečtěte si takéChtěl jsem tržby 100 milionů, dnes peníze nejsou cíl, říká internetový miliardář Zdeněk Cendra v CzechCrunch PodcastuChtěl jsem tržby 100 milionů, dnes peníze nejsou cíl, říká internetový miliardář Zdeněk Cendra v CzechCrunch Podcastu

Nejvíce to cítí nohy, respektive podrážky bot, na což se zaměřili i DropLabs. Vyvinuli proto unikátní tenisky, které dokáží přetvářet audio na vibrace, s nimiž stimulují nervová zakončení v noze a vytváří tělesný pocit, který rezonuje napříč celým tělem. Jmenují se EP 01 a jsou první vlaštovkou mířící do komunity umělců, muzikantů, tanečníků, ale i hráčů, vědců nebo doktorů.

Jen o hudbě to není

EP 01 jsou propagovány především jako netradiční tenisky pro hudební fajnšmekry a pouliční tanečníky, kteří si mohou spárovat svůj telefon se specifickým čipem uvnitř a přes Bluetooth posílat zvukový signál, jenž se ihned transformuje na vibrace. Na celý tento princip mají DropLabs několik patentů a podle všeho na trhu neexistuje řešení, které by fungovalo podobně. Navíc s výdrží okolo šesti hodin.

droplabs-ep-01-x2

Foto: DropLabs

Designově běžné tenisky s inovativní technologií

Využití této technologie je však hlubší, než se na první pohled může zdát. DropLabs své tenisky směřují i do gamingové sféry, především pak pro virtuální realitu, která má za cíl pohltit hráče se vším všudy. Novou energii by tak uživatelé mohli cítit také skrze své nohy, což by jen umocňovalo komplexní zážitek, který nabízejí promakané hry nebo atraktivní virtuální dobrodružství.

Vedle herní scény se v budoucnu mohou dát používat také pro lékařské účely, u nichž se startup ze slunného Los Angeles inspiroval. Typickým příkladem jsou neslyšící lidé, kteří si musí nacházet jiné způsoby pro užívání hudby.

droplabs-ep-01-x3

Foto: DropLabs

Vibrace z tenisek lze doplňovat o zvukovou stopu ze sluchátek

„Inspiroval nás Antoine Hunter, hluchý tanečník, který stojí za tanečním festivalem International Deaf Dance Festival. Ten nám vysvětlil, že neslyšící cítí hudbu právě prostřednictvím vibrací. Konkrétně on sám chodí k obrovským reproduktorům a snaží se zapamatovat vibrační vzorec, který se odráží od podlahy. Jakmile ho umí, natrénuje ho a předává dalším hluchým tanečníkům,“ zmiňuje Paleyová.

Na základě těchto poznatků DropLabs usoudili, že skvělé využití mohou vibrující tenisky nalézt i v případě meditací nebo léčení posttraumatická stresové poruchy, kterou mohou specifické vibrace „odstranit“.

Co se týče dostupnosti, EP 01 zatím nejsou oficiálně v prodeji, ale je možné je předobjednávat na e-shopu DropLabs. Cenově se nejedná o žádnou levnou záležitost – vychází na v přepočtu zhruba 12 600 korun (549 dolarů) včetně příslušných kabelů pro hraní her a podobně. Doručení má vycházet na letošní prosinec.

droplabs-ep-01-x4

Foto: DropLabs

Tenisky se nabíjí pomocí magnetických kabelů

Diskuze (0)

Novinka

Anonym