Apple TV+ čekají velké věci. Filmy a seriály pro ni bude produkovat bývalý ředitel HBO, který stvořil kvalitní televizi

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

richard-plepler

Foto: Apple

Richard Plepler ještě jako ředitel HBO na konferenci Applu v roce 2015

0Zobrazit komentáře

Možná jedna z nejzásadnějších událostí televizního průmyslu v uplynulém roce se udála hned v březnu, když z HBO odešel jeho dlouholetý ředitel Richard Plepler. Jeden z nejváženějších lidí v zábavním průmyslu se nepohodl s novým vedením Time Warneru, mateřské firmy HBO, které mu nebylo ochotno nechat zcela volnou ruku. A právě Plepler provází také dosud největší zprávu letošního roku, když nyní jako producent podepsal exkluzivní smlouvu s Applem.

Pro HBO, které má na kontě zdaleka největší počet cen Emmy a dalších úspěchů, začal pracovat už v roce 1992. V průběhu své kariéry se tak přímo podílel na vývoji televizní stanice směrem k prestižní značce, na jejíž kompletní nabídku se mohou spolehnout i ti nejnáročnější diváci. Se seriály jako Rodina Sopránů, Bratrstvo neohrožených a nověji Hra o trůny HBO stálo v čele rozvoje tzv. kvalitní televize. Pro ni jsou typickými komplexní příběhy vysoké produkční kvality, kontroverzní témata a často také autorský přístup tvůrců.

Koncept seriálů jako plnohodnotných mnohadílných filmů přinejmenším v začátcích vyžadoval vedení s jasně vytyčenými cíli reagujícími na očekávání poměrně specifického publika. Ačkoliv se tak HBO v průběhu let stalo jednou z nejúspěšnějších prémiových televizních stanic, udrželo si status vysoce kurátorského přístupu. Projekty, do kterých byly vkládány prostředky, vždy přicházely s něčím novým a zajímavým a pochopitelně také s vysokou kvalitou.

Plepler zastával názor, že HBO mělo být jednoznačně oddělené od zbytku mediální korporace, Time Warner však měl s prémiovou televizní stanicí podstatně jiné plány. Prestižní značku použil jako prostředek pro vybudování vlastní velké streamovací služby HBO Max, se kterou se chce s deseti tisíci hodinami obsahu postavit těm největším konkurentům.

jennifer-anniston-reese-whiterspoon-apple-tv2

Foto: Apple

Reese Whiterspoon a Jennifer Aniston budou mít na Apple TV+ seriál The Morning Show

Pro Apple naproti tomu Apple TV+, které je stále ve svých začátcích, přinejmenším v dohledné době nebude zásadní součástí byznysu. Navíc mu podle mnoha reakcí na první seriály chybí jasný hit s potenciálem zaujmout větší část společnosti i mimo fanoušky a uživatele produktů firmy. Má tedy mnohem blíže Pleplerově idee do velké míry izolované platformy s vysoce kurátorským přístupem k produkci nových projektů. Zároveň má ovšem Apple TV+ za sebou jednu z největších firem na světě a prostředky s tím spojené.

Plepler po odchodu z pozice ředitele HBO řekl, že do budoucna už nemá žádný zájem dělat něco podobného. Mnohem více ho přitahovala bližší spolupráce s tvůrci, což pro něj ostatně bylo typické už dříve. S Applem tedy, jak informují The New York Times, podepsal pětiletou exkluzivní smlouvu na projekty vytvořené jeho produkční společností Eden Productions. Vytvářet bude seriály, filmy a dokumenty.

Není to konkurování HBO

Současnému vedení Apple TV+ se podařilo navázat spolupráci s mnoha oceňovanými jmény jako Jennifer Aniston, Steve Carell, Steven Spielberg, J. J. Abrams, Alfonso Cuarón i jedním z nejzajímavějších amerických nezávislých studií, A24. Přesto by mohl být Richard Plepler v tomto ohledu dalším velkým přínosem. Kromě vysoké míry prestiže, kterou nese jeho vlastní jméno, totiž za svou kariéru navázal a udržuje kontakt s mnoha vlivnými lidmi ze zábavního průmyslu, politiky a umělci.

U sebe doma například nedávno pořádal párty pro jednoho z hlavních editorů The New York Times Bariho Weisse. Na večeři pozval také současného demokratického kandidáta na prezidenta USA Coryho Bookera. Do výčtu jeho známých a přátel patří také politik Christopher Dodd, literární kritik a intelektuál Henry Louis Gates Jr., spisovatelka Fran Lebowitz a držitel Puliztzerovy ceny David Remnick.

apple-tvplus

Foto: Apple

Přehrávat filmy a seriály z Apple TV+ lze na všech jablečných zařízeních

Ředitel HBO a Apple spolu měli v minulosti poměrně úzký vztah, když spolupracovaly na vzniku streamovací služby HBO Now, spuštěné v roce 2015. Eddy Cue, senior viceprezident softwaru a služeb Applu, je navíc Pleplerovým velkým fanouškem a okamžitě po jeho odchodu mu nabídl přinejmenším rozhovor na téma dalšího vývoje jeho kariéry. 

„Velmi rychle jsem si rozmyslel, že Apple byl dobrou volbou, už proto že byl v dostatečně počátečních stádiích na to, abych si řekl, že bych jim mohl trochu pomoci,“ řekl pro NYT Plepler. Spolupráce má samozřejmě podporu také od šéfů Apple TV+ Zacka Van Amburga a Jamieho Erlichta. Právě s nimi jeden z nejvýznamnějších producentů v zábavním průmyslu mluvil nejdříve a čekal na jejich reakci.

Ačkoliv jsou nyní Apple TV+ a HBO rivaly, Plepler svoje kroky nevnímá jako postupný přechod ke konkurenci svého bývalého, jak sám řekl, „týmu týmů“. „Je tady dost místa na to, aby se dařilo všem a aby každý vytvářel svou vlastní podobu kvalitního obsahu, a ani na chvíli to nevnímám jako konkurování HBO,“ vysvětluje nedávno ještě vlivný ředitel, nyní ambiciózní producent. „Nepřemýšlím tak o tom objektivně ani emočně,“ dodává.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym