Od burgerů přes kuřecí nugety až do kaváren. Beyond Meat a Starbucks uvádí nový sendvič s rostlinným masem
Beyond Meat pokračuje se svým receptem na rostlinné maso v boření gastronomických pořádků. Poté, co své alternativní burgerové karbanátky dosadil do nejznámějších fastfoodových franšíz jako McDonald’s nebo Burger King a zkusil ošálit chuťové buňky zákazníků u kuřecích kousků z KFC, proniká do největšího kavárenského řetězce na světě. Pro Starbucks nabídne nový snídaňový sendvič.
Loňský rok byl pro kalifornskou firmu Beyond Meat pod vedením Ethana Browna naprosto zásadní. Vedle toho, že zaznamenala jeden z nejúspěšnějších amerických vstupů na burzu za poslední dekádu, se jí podařilo svou rostlinnou náhražku masa dostat prakticky všude, kam potřebovala. Média byla u vytržení, masožravci kroutili hlavou a lidé s otevřenou myslí tleskali odvážnému kroku.
O takzvané falešné maso bez jakéhokoliv živočišného proteinu nebyli ochuzeni ani Češi, kteří jej mohli vyzkoušet v Burger Kingu v podobě zdravější varianty ikonického Whopperu nebo v tuzemských internetových supermarketech, jež doteď nabízí různé balené úpravy. A byť Beyond Meat není jediným výrobcem tohoto druhu, o čemž svědčí i dobrá pozice Impossible Foods, na trend veganských náhražek masa nasedl nejlépe ze všech.
I to je důvod, proč nyní svou působnost rozšiřuje i za hranice tradičních fastfoodových řetězců a vstupuje do kavárenského průmyslu, kde si jako prvního adepta vybírá oblíbený řetězec Starbucks. S ním bude spolupracovat na výrobě nového sendviče do snídaňového menu, který nabídne staré známé ingredience s jednou zásadní výjimkou – maso nebude „masem“, nýbrž rostlinnou plackou se směsí několika bylinek.
Chuť, jakou zákazníci od Starbucks očekávají
Na první pohled vypadá sendvič k nerozeznání od běžně dostupných variant, což je ostatně dlouhodobým cílem Beyond Meat. Základem je tradiční bílá houska s lehce opečenou krustou, tenká vaječná omeleta a čedar, který pokrývá právě nemasovou placku. Ta je vyrobena z mixu nejrůznějších bylinek a koření včetně oregana, bazalky, rozmarýnu a fenyklu. Jádro ovšem tvoří recept původní párku od Beyond Meat.