Revolut se nadechuje k dalšímu růstu. Nová investice ve výši 500 milionů dolarů zvyšuje jeho hodnotu na 5,5 miliardy

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

revolut-founders2-min

Foto: Revolut

Spoluzakladatelé Revolutu Vlad Jacenko a Nikolaj Storonskij

0Zobrazit komentáře

Delší dobu o něm nebylo slyšet, ale to neznamená, že by se v Revolutu zastavil čas. Naopak, britský startup nadále roste, nabírá nové uživatelé po celém světě a nyní hlásí další velkou investici. Celkově už jeden z nejrychleji rostoucích fintechových startupů vybral od investorů 836 milionů dolarů a patří mezi nejhodnotnější firmy svého oboru na světě.

Naposledy o sobě dal Revolut významněji vědět před půl rokem, když ve své aplikaci otevřel obchodování na burze. Jak je v jeho případě zvykem, i tady to bylo pro všechny uživatele maximálně jednoduché a nákup libovolných akcií na burze lze provést na pár kliků.

Na trhu je Revolut pátým rokem, během kterých nabídl například výhodnější převádění měn, debetní kartu pro placení a další finanční služby jako alternativu k tradičním bankám, a hlásí, že ho po celém světě využívá přes 10 milionů uživatelů. Pro CzechCrunch zástupci firmy prozradili, že v Česku má Revolut již téměř 200 tisíc uživatelů a na Slovensku je to přes 50 tisíc.

Další miliony chce nabírat po celém světě, a proto šel za investory pro další finanční prostředky. Tentokrát americký investiční fond TCV, k němuž se připojila řada stávajících investorů, do britského fintechu posílá v rámci kola Series D celkem 500 milionů dolarů, tedy přes 11,5 miliardy korun. Nová investice celý startup ohodnocuje na 5,5 miliardy dolarů.

revolut-app-min

Foto: Revolut

Aplikace Revolut

Britský startup, za kterým stojí dvojice Nikolaj Storonskij a Vlad Yatsenko, tak pokračuje v raketovém růstu. Ještě před rokem měl hodnotu 1,7 miliardy dolarů, teď je to více než trojnásobek, díky čemuž se Revolut zařazuje mezi nejhodnotnější fintechy na světě. Už loni nicméně zakladatelé hlásili, že míří až na 10 miliard dolarů. Můžeme tedy očekávat, že se jen tak nezastaví.

„Naším cílem je postavit globální finanční platformu – jednotnou aplikaci, v níž zákazníci mohou každodenně spravovat své peníze. Tato investice dokazuje víru investorů v náš byznys model,“ hlásí pětatřicetiletý Nik Storonskij.

Na cestě k ziskovosti

Jeho firma v roce 2018 vykázala příjmy ve výši 58,2 milionu liber, což byl meziroční růst o více než 350 %. Zároveň se ale zdvojnásobila ztráta na 32,8 milionu liber. Čísla za rok 2019 zatím Revolut nemá, ale prozrazuje alespoň to, že mu o 169 procent rostla zákaznická báze a o 380 procent také denně aktivní uživatelé.

„Naším cílem do budoucna je rozšířit naše bankovní služby po Evropě, dále pak navýšit počet lidí, kteří účet od Revolutu každodenně používají, a mířit k ziskovosti,“ uvedl bez větších slibů o tom, kdy by chtěl na tzv. break-even dosáhnout, Storonskij. Firma se prý bude snažit dostat do černých čísel ještě letos, ale jisté to není.

Půlmiliardová investice bude každopádně využita právě na to, aby co nejvíce uživatelů začalo používat Revolut na denní bázi. Do budoucna firma plánuje nabídnout svým uživatelům i půjčky, rozšířit za hranice Velké Británie spořicí účty a dál napříč Evropou rozvíjet bankovní služby.

Ostatně koncem roku 2018 získal Revolut evropskou bankovní licenci a přestože hlásil, že začne v následujícím roce přijímat vklady a poskytovat úvěry, zatím je vše mnohem pomalejší.

Cíl má ale dvojice britských zakladatelů ruského a ukrajinského původu jasný: udělat z Revolutu standardní běžný účet, jak ho známe z bank, včetně kupříkladu spotřebitelských úvěrů, ale s přidanou hodnotou v podobě moderních funkcí, jako jsou levnější převody měn, obchodování na burze nebo s kryptoměnami.

Rubriku Investice podporujíxtb-retinajet-investment_logo_srgbjt-bankaamundi

Diskuze (0)

Novinka

Anonym