Den po Slacku představil zásadní novinky i Microsoft Teams. Jeho počet uživatelů za týden vzrostl o 40 procent

Peter BrejčákPeter Brejčák

microsof-teams

Foto: Microsoft

Microsoft Teams vylepší i videohovory

0Zobrazit komentáře

Nástroj Teams pro týmovou komunikaci z dílny Microsoftu tento týden oslavuje třetí narozeniny od založení a při této příležitosti, shodou náhod den po konkurenčním Slacku, představil vylepšení a nové funkcionality svého produktu. Vzhledem k probíhající pandemii koronaviru a globálnímu růstu počtu lidí pracujících z domova zároveň oznámil raketový nárůst svých uživatelů.

„Zaznamenali jsme bezprecedentní růst užívání Teams. Aktuálně máme více než 44 milionů denních aktivních uživatelů, přičemž tohle číslo jen za posledních sedm dní narostlo o 12 milionů. Tito uživatelé na Teams dohromady vytvořili přes 900 milionů meetingů a provolaných minut každý den v tomto týdnu,“ uvedl viceprezident pro Microsoft 365, Jared Spataro.

„Myslím si, že se to zapíše jako zlom v historii toho, jak lidé pracují. Nemyslím si, že se někdy vrátíme k starému způsobu práce,“ dodal Spataro pro britský deník Financial Times.

Potlačení okolního hluku i psaní offline

V rámci představených produktových novinek se Microsoft držel dvou hlavních oblastí – budování co nejlepšího online meeting zážitku pro své zákazníky a zároveň přinášení technologických řešení pro většinou spíše zanedbávané pracovníky včetně zdravotnického personálu či dalších lidí nasazených v „prvních liniích“.

popup

Foto: Microsoft

Microsoft Teams nově umožní například vytvoření samostatného chatovacího okna

Mezi největší novinky patří schopnost softwaru v reálném čase potlačovat okolní zvukový ruch, což během meetingů pomůže zlepšit srozumitelnost. S podobnou funkcionalitou přitom tenhle týden přišla na trh nová chatovací aplikace Around s českými a slovenskými kořeny a investicemi v desítkách milionů.

Mezi další novinky v Teams patří možnost přihlásit se během meetingů pomocí speciálního tlačítka „zvednout ruku“, což má být vizuálním signálem pro ostatní, že daná osoba chce něco říct. Aplikace Bookings v Teams, kterou Microsoft představil již dříve, má dále zjednodušit plánování a organizování schůzek.

Později během letošního roku mezi nové funkcionality přibude například možnost číst a reagovat na zprávy i bez připojení k internetu, či také schopnost vyčlenění chatu do samostatného nového okna, což by mělo ulehčit přepínání mezi konverzacemi.

Válka pokračuje

Microsoft se novými funkcemi dále snaží posilovat svoji pozici v boji o vítěze nejpoužívanějšího týmového komunikačního nástroje. Zdá se, že oproti zmiňovanému konkurentovi v podobě Slacku, který má podle posledních publikovaných čísel z října loňského roku 12 milionů uživatelů, má s více než 40 miliony uživateli výrazný náskok.

bookings-app-schedule-step-1

Foto: Microsoft

Novinky zahrnují také Bookings App v Microsoft Teams

V akvizici nových klientů se Microsoft opírá o fakt, že produkt Teams nabízí zdarma pro všechny zákazníky využívající jeho balíček služeb 365. Takových jsou přitom minimálně desítky tisíc po celém světě. Za Slack jako samostatně fungující software firmy musí platit (pokud se nespokojí s verzí zdarma s omezenými funkcemi).

Konkurenční boj se přitom vyostřuje zejména v posledních týdnech, kdy kvůli pandemii koronaviru nespočet firem po celém světě přešlo na režim práce z domova včetně naší redakce. A zatímco Microsoft Teams vyrostl o přibližně 40 procent za poslední týden, počet uživatelů Slacku ve stejném tempu vyrostl od začátku února, prozradila firma pro Financial Times. Většinou však takovým tempem roste za celý kvartál.

slack-top

Přečtěte si takéSlack představil svůj největší redesign v historii. Chce ulehčit práci nováčkům, kteří přicházejí kvůli práci z domovaSlack představil svůj největší redesign v historii. Chce ulehčit práci nováčkům, kteří přicházejí kvůli práci z domova

Nevýhodou Slacku je, že ve většině jde o neplatící uživatele využívající jeho bezplatnou verzi, dopady nárůstu uživatelů na byznys tak zatím nejsou jasné. Oproti Microsoft Teams, který jsou zvyklé využívat spíš velké a stabilní firmy, navíc Slack tratí i v této rovině – většina jeho zákazníků jsou především menší firmy a startupy.

„Existuje možnost, že v následujících šesti měsících zbankrotuje pět tisíc našich zákazníků,“ přiznal CEO Slacku Stewart Butterfield. Celkový počet platících klientů je přitom na úrovni 110 tisíc, což může firmě, která loni vstoupila na burzu, přinést problémy.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym