Slack představil svůj největší redesign v historii. Chce ulehčit práci nováčkům, kteří přicházejí kvůli práci z domova

Peter BrejčákPeter Brejčák

slack-top

Foto: Slack

Slack představil největší redesign uživatelského rozhraní ve své historii

0Zobrazit komentáře

Začátkem loňského roku Slack představil redesign své identity včetně nového loga, kterým do té doby byl klasický hashtag. V mezičase přišel s urychlením dektopové verze či podporou jejího tmavého režimu. Velké změny však přišly až teď. Týmový komunikační nástroj s více než 12 miliony uživatelů ve středu představil zatím největší proměnu svého uživatelského rozhraní.

Jeho součástí nejsou příliš velké produktové novinky, ale spíše zjednodušení prostředí s cílem ulehčit práci se Slackem novým uživatelům. Právě tento konkrétní úkol získal v posledních týdnech ve firmě prioritu – s aktuální globální virovou pandemií totiž stále více lidí pracuje z domova, a proto firmy o to více podobné nástroje, jako je Slack, používají.

„Je to největší redesign v historii Slacku. Podívali jsme se na spoustu historických prvků a reorganizovali jsme je tak, aby jejich využití bylo mnohem jasnější a snadnější na používání. To byl nejdůležitější cíl celého procesu,“ cituje magazín The Verge Ethana Eismanna, viceprezidenta Slacku pro design.

Některé funkcionality totiž doteď byly těžko objevitelné nebo přizpůsobitelné, což novým uživatelům práci se Slackem ztěžovalo a bez rad zkušenějších kolegů nedokázali v nástroji pracovat dostatečně efektivně.

newslack

Foto: Slack

Tohle jsou změny, kterými prošel Slack

Kromě výrazně čistějšího designu mezi největší změny patří možnost snazšího uspořádání kanálů v bočním navigačním panelu i jejich seskupování. Jednotliví uživatelé si je dokážou přizpůsobit podle svých potřeb, aniž by se změny promítly pro všechny v zapojeném týmu.

Jako další novinky magazín TechCrunch zmiňuje zlepšení vrchního navigačního panelu, help toolu i centralizované vyhledávání. V bočním panelu navíc přibude funkce univerzálního „compose button“, který umožní psát zprávy do výrazně většího pole než dosud, a to ještě předtím, než uživatel specifikuje, komu chce zprávu poslat. Více se tak bude podobat emailovým klientům, se kterými jsou uživatelé zvyklí pracovat. Změn se dočkají i zkratky.

„Design Slacku byl výrazně více komplikovaný, než by podle našeho názoru měl být. Chceme se ujistit, že používání Slacku bude jednoduché pro všechny. Je důležité, aby Slack byl přizpůsobitelný způsobu práce lidí,“ uvedl Eismann.

Představení nového designu bylo ve Slacku výrazně urychleno nečekanou pandemií koronaviru. Poptávky po nástroji umožňujícím jednoduchou týmovou komunikaci totiž výrazně stoupají s tím, jak mnoho firem zavedlo práci z domova.

newslack3

Foto: Slack

Nové boční menu Slacku

„Chceme si být jisti, že všem lidem nacházejícím se v obtížných situacích, kteří se snaží zůstat produktivní, pro to nabízíme ty nejlepší zkušenosti,“ uvedla ředitelka produktu Jaime DeLangheová pro magazín Fast Company.

Tyto představené novinky se týkají desktopové verze, svého redesignu se nicméně v nejbližších týdnech dočká také mobilní aplikace. V ní chce Slack optimalizovat možnosti práce v pohybu, tedy například rychlejší a přehlednější updaty během meetingů, čištění zpráv i zmínek.

Změn se stávající uživatelé dočkají do několika týdnů

Nová verze dektopového designu Slacku je od středy přednostně přístupná všem jeho novým uživatelům, aby se případně jen za několik dalších dní nemuseli opět nanovo učit pracovat s novou verzí produktu. Stávající uživatelé změny postřehnou nejpozději v řádu nejbližších týdnů.

slack

Přečtěte si takéBoj s Microsoft Teams pokračuje. Slack zabodoval u IBM, které ho nasadí u všech svých 350 tisíc zaměstnancůBoj s Microsoft Teams pokračuje. Slack zabodoval u IBM, které ho nasadí u všech svých 350 tisíc zaměstnanců

Jak se vzhledem k pandemii změní počet uživatelů Slacku, kterých je podle posledních čísel publikovaných v listopadu na 12 milionů, zatím není jasné. V posledních týdnech stoupá hlavně počet týmů využívajících bezplatnou verzi, a proto je předčasné i hodnocení dopadu na samotný byznyse, jak upozornil magazín Business Insider.

newslack4

Foto: Slack

Nová compose funkce Slacku

Do karet však Slacku hraje fakt, že konkurenční nástroj Teams od Microsoftu se v posledních týdnech kvůli velkému náporu uživatelů pracujících z domova zhroutil. Mezi další pozitivní zprávy poslední doby pro firmu, která loni vstoupila na burzu, patřilo také rozhodnutí IBM o nasazení všech svých globálních zaměstnanců právě na Slack.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym