Kuřecí kousky bez kuřete, do kterých investuje i velký producent masa. V Británii vzniká další masová alternativa
Jakmile se loni začaly rozmáhat rostlinné náhražky běžného masa, zpravidla šlo o vegetariánské alternativy k hovězímu nebo vepřovému. Ostatně byly prezentovány zejména jako karbanátky do burgerů. V tomto gastronomickém trendu je ovšem místo i pro falešnou drůbež, čehož jsou důkazem Britové z Daring Foods. Ti brzy uvedou nový typ kuřecího masa s nulovým zastoupením živočišného proteinu.
Vliv rostlinného masa je natolik zásadní, že otřásá globálním gastronomickým průmyslem. Prim v tomto oboru hrají především Beyond Meat a Impossible Foods, jejichž receptury mohou zákazníci okoušet nejen ve fast foodech typu Burger King nebo McDonald’s, ale i ve formě balených produktů, které lze zakoupit také v Česku. Nehledě na to, že pro tuzemské fajnšmekry tvoří své rostlinné maso i Mana.
Nestojí to ale jen na náhražkách červeného masa – ukazuje se, že lze vyvinout i falešné kuřecí s papírovou zárukou autentické chuti a obdobného množství proteinu, který je konkrétně u kuřecích prsou hned po bílku druhý nejčistší. Ukázkovým experimentem může být úspěšná spolupráce Beyond Meat s KFC, byť nemusí jít o takové zpracování, které si mnozí představují.
Proto se na trh chystá nový hráč, který chce nechat drůbež naživu a zároveň lidem doručit tu nejlepší možnou imitaci. Jmenuje se Daring Foods, sídlí v Londýně, má za sebou silné investory (paradoxně zaryté producenty skutečného masa) a za pár měsíců vtrhne na trh Spojených států. Jeho produkt? Malé rostlinné kuřecí kousky, pro které „trpěla“ jen laboratoř.
Transparentní složení
Ross Mackay, spoluzakladatel Daring Foods a dlouholetý vegan se zálibou v bodybuildingu, na nápad pro vytvoření falešného kuřecího maso přišel v době, kdy ve svém rodném Glasgow neměl mnoho možností pro rostlinné stravování. Požadoval protein, na druhou stranu nechtěl konzumovat alternativy k červenému masu, které se nabízelo zejména v přesmažených hamburgerech.