Není čas zemřít. Koronavirus nepřemohl ani agent 007, premiéra nové bondovky se odkládá na podzim

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

NO TIME TO DIE

Foto: Forum Film

Není čas zemřít je posledním filmem, kde se Daniel Craig objeví jako James Bond

0Zobrazit komentáře

Na přelom března a dubna byla naplánovaná jedna z největších filmových událostí roku. Nejnovější bondovka Není čas zemřít je poslední, ve které hlavního hrdinu ztvárnil Daniel Craig a se stopáží přes 160 minut bude nejdelší, co dosud vznikla. Diváci si však na ni naneštěstí budou muset počkat déle, než bylo v plánu. Premiéra totiž byla kvůli šíření koronaviru odložena na listopad.

Není čas zemřít bude možná jeden z vůbec nejdůležitějších filmů o Jamesi Bondovi. S dosud nejvyšším rozpočtem v dějinách franšízy, čítajícím přesně čtvrt miliardy dolarů, totiž uzavírá zatím nejdelší éru jednoho herce v hlavní roli. Daniel Craig se jako agent veličenstva na plátnech poprvé objevil v roce 2006 ve filmu Casino Royale.

Ten zároveň představoval do určité míry nový, realističtější pohled na klasického hrdinu. Spolu s dalšími pokračováními se tento pohled dále problematizoval s dosavadním vrcholu ve snímku Skyfall, který se dá označit za jistou dekonstrukci Jamese Bonda.

Trailery na Není čas zemřít i předchozí kariéry režiséra Cary Jojiho Fukunagy stojícího například za první řadou Temného případu od HBO naznačují, že nová bondovka by v tomto ohledu mohla být vrcholem.

Spojeno je to například i s hnutím #MeToo, jelikož James Bond typicky není zrovna feministická postava. Na scénáři se tentokrát podílela a s režisérem úzce spolupracovala Phoebe Walter-Bridge, oceňovaná britská komička, režisérka a scenáristka.

Jestli se novému filmu podaří zlepšit nepříliš vysoké výdělky po předchozím Spectre a jestli úspěšně uzavře zásadní kapitolu univerza Jamese Bonda, nejspíš zjistíme nejdříve ke konci letošního roku. Studio MGM a výkonní producenti se totiž rozhodli premiéru z důvodu aktuální globální zdravotní krize odložit na listopad.

Jak vysvětluje magazín The Hollywood Reporter, jedním z hlavních dílčích důvodů rozhodnutí je pravděpodobně situace v Číně, která je po Spojených státech druhým nejdůležitějším filmovým trhem. Kvůli epidemii koronaviru návštěvnost kin momentálně výrazně poklesla a v blízké době se neočekává změna k lepšímu, spíše naopak.


Podobný vývoj se přitom očekává i na dalších trzích. Příjmy minulé bondovky Spectre z Číny, Japonska, Itálie, Francie, Švýcarska, Jižní Koreji a Hongkongu, jedněch z momentálně nejvíce zasažených zemi koronavirem, činily až 38 % celku. Touha film v kině vidět by naopak mnoho diváků mohla vystavit zvýšenému riziku nákazy a dále tak zrychlit šíření epidemie.

Obavy z nízké návštěvnosti překonaly i dosud vynaložené prostředky na marketingovou kampaň, která nyní dospěla blízko ke svému vrcholu a byly na ni už vynaloženy stovky milionů dolarů.

klimaticka-zmena-coronavirus2

Přečtěte si takéVedlejší efekt koronaviru. Díky stojícím továrnám a výrobě dostává životní prostředí šanci se nadechnoutVedlejší efekt koronaviru. Díky stojícím továrnám a výrobě dostává životní prostředí šanci se nadechnout

Dalším aspektem je samozřejmě i snaha ochránit před možnou nákazou delegace herců a tvůrců, kteří v rámci promování filmu cestují po celém světě a setkávají se se stovkami lidí. Už dříve proto byly zrušeny návštěvy delegací v Číně, Jižní Koreji a Japonsku.

Ve světle rušení mnoha velkých mezinárodních konferencí různých typů a podobně lze předpokládat, že Není čas zemřít nebude jediným filmem, jehož premiéra může být odložena.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym