Seznam v boji proti pandemii. Sdílením polohy uživatelů v Mapy.cz chce snížit riziko přenosu koronaviru

Peter BrejčákPeter Brejčák

mapy-cz-min

Foto: Mapy.cz

Mapy.cz vyzívají lidi, aby sdíleli lokalizační data a pomohli zastavit šíření koronaviru

0Zobrazit komentáře

Jeden z ověřených způsobů, jak pomoct zabránit šíření přenosu koronaviru na další lidi, se v několika zahraničních zemích ukázala možnost sdílet polohu uživatelů, jestli se náhodou nesetkali s již nakaženými lidmi. Právě tímto způsobem chce v boji proti šíření pandemie pomoct také česká internetová jednička Seznam.cz se svou mapovou aplikací.

V pátek proto vydala aktualizaci své aplikace Mapy.cz, jejíž cílem je pomoci snížit riziko přenosu koronavirové nákazy díky sdílení polohových dat uživatelů. Po spuštění lokalizace dokáže aplikace v rámci České republiky určit, zda se v okolí daného zařízení, které sdílí svou polohu, objevil člověk pozitivně testovaný na COVID-19.

„Věříme, že využitím sdílené aktuální polohy a historických dat o pohybu pozitivně testovaných lidí snížíme riziko přenosu koronaviru,“ říká k aktuální situaci Martin Jeřábek, manažer služby Mapy.cz. Pro CzechCrunch zároveň prozradil, že aktuálně (v sobotu v 17 hodin) se do iniciativy zapojilo na 90 tisíc lidí a tisíce přibývají každou hodinu.

marvin_1-scaled-min

Foto: Seznam

Martin Jeřábek v Seznamu řídí Mapy.cz, Windy Maps a Jízdní Řády

Seznam v rámci této novinky zároveň slibuje vysokou úroveň ochrany soukromí. Aplikace pracuje se souborem anonymizovaných polohových dat. Pro možnost sdílet tato data je potřebné Mapy.cz aktualizovat, po opětovném spuštění pak uživatelům automaticky nabídne souhlas se sdílením polohy. Nastavení sdílení lokalizačních dat uživatelé mohou kdykoliv ukončit.

„Data nikomu nepředáváme a po ukončení epidemie je smažeme. Řídíme se stávajícími podmínkami zpracování dat,“ upřesňuje Jeřábek s tím, že současná aktualizace lokalizuje data pouze na území České republiky, bez ohledu na jazyk nastavení telefonu.

„Souhlas uživatele máme výlučně pro využití dat v rámci Seznam.cz a iniciativy proti COVID-19. Žádnému jinému subjektu je podle tohoto souhlasu nesmíme předat. Pokud bychom měli data uživatele předat státu, požádáme ho o nový výslovný souhlas s použitím jeho polohových dat, a to pouze pro účely související se zastavením šíření COVID-19. Chceme být maximálně transparentní. Na důvěře uživatelů je naše služba závislá,“ dodává Jeřábek pro CzechCrunch.

Aktualizace aplikace Mapy.cz je jedním z projektů, za kterým stojí skupina Covid19CZ, společná aktivita několika českých technologických firem včetně Seznamu a IT nadšenců zaměřená na pomoc v boji s nákazou COVID-19. Za sebou již mají například spuštěnou linku 1212.

„Přes Mapy dokážeme rychle spustit variantu zjištění možnosti kontaktu s nakaženou osobou. Za generováním výsledků je složitý epidemiologický model. Jen to, že jste někoho potkali, riziko významně nezvyšuje. Záleží na délce a intenzitě kontaktu, což se chytrý algoritmus snaží nějak odvodit,“ uvedl pro CzechCrunch za Covid19CZ Patrick Zandl.

screenzy-1584805265142-min

Foto: Seznam

Aplikace Mapy.cz uživatele upozorní na případy koronaviru v jejich okolí

V aplikaci jsou používána data a prohlášení o nákaze pouze od samotných uživatelů, a to na dobrovolné bázi. Oficiální data o jednotlivých nakažených například z hygienických stanic a zdravotních ústavů kvůli ochraně údajů v tomto případě minimálně zatím použít nelze.

Sdílení dat mobilních operátorů

„V zahraničí tyto aplikace fungovaly výborně a hodně pomohly. Doufáme v to samé. Chceme se vyhnout příkladu Ischglu, nákazovému spotu v Rakousku, kde má jedno místo za následek tisíc nakažených. Tohle by nám aplikace pomohla rychleji detekovat a řešit,“ dodal Zandl.

V zahraničních zemích přitom podobné iniciativy, jako spustily Mapy.cz, organizují přímo vlády, a v některých případech tak narážejí na hranice ochrany osobních údajů či přímo jejich zneužívání.

martin-jerabek-seznam-min

Přečtěte si takéUž nechceme být jen pro turisty, hlásí šéf Mapy.cz. S globálním rozvojem pomáhá i majitel Seznamu Ivo LukačovičUž nechceme být jen pro turisty, hlásí šéf Mapy.cz. S globálním rozvojem pomáhá i majitel Seznamu Ivo Lukačovič

Magazín Business Insider poukázal na deset příkladů od Jižní Koreje a dalších jihovýchodních asijských zemí přes Írán a Izrael až po Evropu. Třeba v sousedním Rakousku a Německu anonymizovaná data o pohybu lidí sdílejí se státními orgány přímo telefonní operátoři.

Jak na Twitteru už ve středu potvrdil český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, podobný návrh na trasování nakažených pomocí dat od mobilních operátorů schválila také tuzemská vláda s cílem ulehčit práci hygienickým stanicím.

Děje se tak pomocí projektu lokalizačního call centra, ve kterém mají na základě telefonátů s nakaženými a daty od operátorů a možná i bank vznikat vzpomínkové mapy míst, kde se nakažení poslední dny pohybovali. To následně pomůže ve vyhledávání dalších potenciálně nakažených.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym