Druhá miliardová injekce pro Airbnb. Týden po obří investici se firma zadlužuje, v Česku ji čeká větší regulace

Peter BrejčákPeter Brejčák

airbnb-founders

Foto: Airbnb

Zakladatelé Airbnb Joe Gebbia, Nathan Blecharczyk a Brian Chesky

0Zobrazit komentáře

Světový cestovní ruch kvůli pandemii koronaviru trpí a téměř všechny firmy od dopravců přes zprostředkovatele až po ubytovací zařízení se potýkají s velkými problémy. Nejinak je tomu i u jedenáct let starého startupu Airbnb, jehož byznys stojí především na zprostředkovávání krátkodobých pronájmů bytů. S téměř nulovým turismem teď tyto byty celosvětově zejí prázdnotou.

Airbnb, které letos plánovalo vstoupit na burzu, teď proto aktivně hledá finanční prostředky na zabezpečení dalšího chodu a ubezpečení lidí, že současnou krizi překoná. Firma za tímto účelem oznámila získání úvěru ve výši jedné miliardy dolarů. A to jen týden poté, co stejně velkou finanční investici do startupu poslaly investiční fondy Silver Lake a Sixth Street Partners.

„Všechny kroky, které jsme v posledních několika týdnech podnikli, zajistí, že se Airbnb vynoří z pandemické bouře ještě silnější, a to bez ohledu na to, jak dlouho bude tato bouře trvat,“ uvedl k získání dalšího kapitálu CEO a spoluzakladatel firmy Brian Chesky.

Podle informací agentury Reuters stojí za úvěrem pro Airbnb private equity firmy jako Apollo Global Management, Oaktree Capital Management či Owl Rock, včetně zmiňovaných Sixth Street Partners a Silver Lake, přičemž poslední z nich má být v nejnovější dohodě také jedním z největších věřitelů. Právě tyto společnosti byt měly být v případě krachu startupu první, které budou vyplacené.

brian-chesky-airbnb

Foto: Airbnb

Spoluzakladatel, CEO a komunitní šéf Airbnb Brian Chesky

Airbnb tak v průběhu týdne získalo dvě miliardy dolarů, které mu pomohou zachovat fungování během několika příštích měsíců. Firma navíc zavedla úsporná opatření, 800 milionů dolarů ušetří díky pozastavení svých marketingových aktivit, její zakladatelé si půl roku nevyplácí žádnou mzdu.

Zároveň však Airbnb představilo balíček ve výšce 250 milionů dolarů, které vyplatí majitelům nemovitostí. Chce tím pokrýt ztráty způsobené rušením ubytování spojeného se současnou pandemií, kdy uživatelům umožnilo žádat zpět plnou refundaci za stornované ubytování.

Problémy se podepisují i na valuaci startupu. Ještě v roce 2017 během finančního kola Series F dosáhla hodnota firmy 31 miliard dolarů, podle zdrojů agentury Reuters aktuálně klesla jen na úroveň 18 miliard.

Do budoucna si však Airbnb věří. Společně s investicí v minulém týdnu oznámilo další plány svého rozvoje stojící na větší diverzifikaci poskytovaných služeb. Kromě zvýšeného důrazu na získávání dalších hostitelů na platformu a rozvoje nabídky turistických zážitků Airbnb Experiences se chce více zaměřit také na poskytovaní dlouhodobějšího ubytování například pro studenty nebo lidi stahující se za prací.

Nabídka bytů v Česku poklesne

Po uvolnění restrikcí, které česká vláda zavedla kvůli pandemii koronaviru, se však byznys Airbnb v tuzemsku do svých původních kolejí nevrátí. Podle návrhu zákona, jenž minulý týden prošel Poslaneckou sněmovnou a nyní ho musí schválit Senát, budou muset pronajímatelé povinně sdílet se státem informace o tom, jaké byty a komu pronajímají.

airbnb-keys-checkin1

Foto: Airbnb

Klíčenka s logem Airbnb

Stát díky tomu získá přehled o poskytování ubytovacích služeb prostřednictvím Airbnb a dalších podobných internetových platforem. Pronajímatelé bytů často poplatky za ubytování či související daně neodvádí, větší dozor vlády je od toho mohou odradit. Ministerstvo pro místní rozvoj však aktuálně novelu prezentuje jako způsob pro trasování osob pro prevenci další šíření nákazy.

praha-zizkov-vysilac

Přečtěte si takéDlouhodobý, nebo krátkodobý pronájem? Jak teď řešit bydlení, polemizují české startupy UlovDomov.cz a FlatioDlouhodobý, nebo krátkodobý pronájem? Jak teď řešit bydlení, polemizují české startupy UlovDomov.cz a Flatio

„Před uvolněním opatření musíme mít přehled i o digitální ekonomice typu Airbnb. Pro moderní způsoby boje s nemocemi, mezi kterými má zvláštní postavení takzvané trasování, je pak znalost identity poskytovatelů ubytovacích služeb naprosto klíčová,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Otázkou zároveň zůstává, jak aktuální situace ovlivní nemovitostní trh. Byty nabízené přes Airbnb jsou prázdné a ve velké míře je majitelé začínají nabízet na střednědobé nebo dlouhodobé pronájmy, což se podepisuje i na klesajících cenách nájmů. O jak velké dopady či velikost změn na trhu půjde, však polemizují i odborníci z praxe.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym