Netflix vysílá své vybrané dokumenty zdarma na YouTube. Je mezi nimi i epická Naše planeta s Davidem Attenboroughem

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

netflix-our-planet

Foto: Netflix

Dokumentární série Naše planeta upozorňuje na krásy přírody, které jsou v ohrožení

0Zobrazit komentáře

Vzhledem k aktuálním okolnostem se Netflix, podobně jako pár dalších streamovacích služeb, rozhodl část své nabídky poskytnout zdarma. Místo symbolického předplatného nebo odemčení vybraných titulů bezplatným účtům se rozhodl vydat na YouTube. Na svůj oficiální kanál umístil několik kompletních vzdělávacích dokumentů, mezi nimiž je i ceněná Naše planeta s Davidem Attenboroughem.

Netflix se tímto krokem vynasnažil vyhovět zejména učitelům, jimž dlouhodobě povoluje některé své dokumentární filmy a série pouštět v rámci vyučování. Kromě samotných pořadů tímto způsobem poskytuje i příslušné výukové materiály, jež zahrnují jak bližší informace k tomu, co zazní z úst vypravěče, tak různé typy aktivit podněcujících aktivní zamyšlení nad danými tématy. Vyučujícímu mají pomoci vytvořit atmosféru živého zájmu o typicky spíše pasivní akt sledování dokumentu.

Přístupnost videí na YouTube, které najdete na oficiálním kanálu Netflixu, ani k dodatečným výukovým materiálům (najdete zde) není nijak omezena, takže si je minimálně po určitou dobu může užít každý. V žádném případě se přitom nejedná o základní pořady určené jen pro školy, právě naopak. Streamovací služba chce studenty nadchnout stejně bohatými produkcemi jako svoje typické publikum, nechybí tedy epické objevování krás přírody, náhled do hnutí sociální spravedlnosti nebo sledování fungování a vývoje dětského mozku.

netflix-chasing-coral

Dokument Chasing Coral varuje před probíhajícím vymíráním korálových útesů

Netflix na YouTube nahrál celkem 34 videí, mezi nimiž jsou celovečerní dokumentární filmy, série a krátkometrážní snímky. Celkem se jedná o deset titulů, z nichž jeden, sérii Abstract zabývající se designem, jsme zmiňovali i v našem seznamu skrytých pokladů na streamovací službě. Vše je dostupné v angličtině s titulky ve více než deseti jazycích, čeština mezi nimi však naneštěstí není.

Z hlediska atraktivity tématu je nejzajímavějším z uvolněných dokumentů již zmiňovaná Naše planeta (Our Planet). Tato vysokorozpočtová produkce studia BBC doplněná vyprávěním slavného britského popularizátora přírodních krás celého světa Davida Attenborougha poměrně snadno snese srovnání i se známější druhou řadou Zázračné planety. Na rozdíl od ní však obsahuje výrazný prvek ekologického aktivismu, protože v kontextu krásných záběrů divoké přírody a fascinujících zvířat upozorňuje, jak některé lidské aktivity ohrožují jejich budoucí existenci.

Také v celovečerním dokumentu Chasing Coral je důležitý důraz na ekologii, který kromě ochrany krásy přírody poukazuje také na její zásadní roli v získávání jídla pro velkou část lidí. Korálové útesy jsou jedním z hlavních prvků podmořských ekosystémů, kvůli klimatickým změnám ale poměrně rychlým tempem umírají. Chasing Coral ukazuje jejich význam pro planetu, procesy, které je ohrožují, i unikátní projekt virtuálních prohlídek umožňujících komukoliv pochopit, co se pod hladinou děje.

Série Miminka (Babies), z níž je nyní volně dostupných několik vybraných epizod, se zaměřuje na výzkum mysli novorozeňat do dvanácti měsíců. V tomto období probíhá zásadní část mentálního vývoje člověka, který podle vědců umožňuje odhalovat fungování mozku nejen v jeho prvních měsících mimo tělo matky.

Také Máme jasno (Explained) se na YouTube objevilo ve formě vybraných dílů, z nichž se ale tentokrát každý zabývá jiným tématem. Jednotlivé epizody s délkou patnácti až dvaceti minutami jsou plné relevantních záběrů z televize, hravých grafik, přehledných grafů a krátkých scének. Takovým způsobem poskytují alespoň základní vhled například do fungování akciového trhu, globální vodní krize nebo důvodů rozdílných příjmů mužů a žen.

netflix-babies

Foto: Netflix

Miminka se zaměřují na výzkum fungování mozku novorozenců

Film 13th bývá označován jako jeden z nejlepších příkladů angažované dokumentaristiky posledních let. Jeho název odkazuje na 13. dodatek americké ústavy, podle něhož jsou nevolnictví nebo nedobrovolná práce v zemi zakázány s výjimkou případů, kdy slouží jako trest řádně odsouzeného člověka. Ti, co viděli seriál Netflixu Orange is the New Black, už jistě dobře vědí, že praxe v amerických věznicích vycházející z tohoto dodatku je přinejmenším velmi problematická.

Věznění se zde stalo multimiliardovým průmyslem, který těží z fenoménů jako válka proti drogám, rasová profilace a podobně. Často zneužívá děravou legislativu k zisku na lidech, z nichž se v nápravných zařízeních stávají novodobí otroci.

tiger-king-netflix

Přečtěte si takéBizarní šílenci z Ameriky a jejich divoké šelmy pobláznili svět. Novým hitem Netflixu je dokumentární série Tiger KingBizarní šílenci z Ameriky a jejich divoké šelmy pobláznili svět. Novým hitem Netflixu je dokumentární série Tiger King

Mezi další volně dostupné dokumenty Netflixu patří Knock Down the House o vzestupu čtyř silných žen v amerických volbách do Sněmovny reprezentantů v roce 2018. Dalším je krátký Period. End of Sentence. o feministickém hnutí v Indii vyrábějícím základní ženské hygienické potřeby. Poslední dva, The White Helmets a Zion, se zabývají dobrovolnými záchranáři v syrském Aleppu a Turecku a mladým wrestlerem, který se narodil bez nohou.

netflix-13th

Dokument 13th poukazuje na problémy amerického vězeňského průmyslu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym