Oddychnout si od pandemie nebo se o ní učit víc. Bill Gates radí, co si v létě přečíst, co sledovat a co hrát

Jiří SvobodaJiří Svoboda

billgates

Foto: Gates Notes

Bill Gates doporučuje letní četbu

0Zobrazit komentáře

„Jedna z nejlepších knih o byznysu, kterou jsem za poslední léta četl.“ Těmito slovy popisuje filantrop a spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates jednu z položek na svém novém seznamu literatury, kterou doporučuje na dlouhé letní dny.

Gates je známý jako vášnivý čtenář, který má navíc dar číst neuvěřitelně rychle. Podle dokumentární série na Netflixu dokáže přečíst 750 slov za minutu, 150 stránek za hodinu a tedy zhruba 15 knih za týden. Ostatně právě čtení přisuzuje i svůj kariérní úspěch.

Když tedy ve svém oblíbeném přehledu vypíchne jen několik málo knih, je jasné, že za přečtení opravdu stojí. V nejnovější kolekci, kterou zveřejnil na svém webu Gates Notes, se zaměřil jak na oddychnutí od hektických pandemických dní prostřednictvím románů, tak na knihu, která mu naopak pomohla pandemii pochopit ještě víc. Netradičně ovšem přidal i tipy na filmy a také online hru.

V případě pandemie ale nutně nemusí jít o novou literaturu. Gates si prý v poslední době znovu přečetl už šestnáct let starou knihu The Great Influenza od amerického historika Johna M. Barryho. Ta dopodrobna pojednává o pandemii španělské chřipky v roce 1918.

Kniha je podle Gatese dnes relevantnější než kdy dřív a čtenáři z ní zjistí, že se překvapivě musíme v době pandemie COVID-19 potýkat s podobnými problémy jako společnost před více než sto lety. A to nehledě na pokroky v medicíně.

Publikace tak popisuje třeba detaily, které jsou s děsivou přesností vidět i dnes. Také v roce 1918 totiž někteří z lídrů a lékařů zlehčovali špatné zprávy, aby zabránili panice veřejnosti. To ovšem vedlo akorát ke zhoršení situace. Na druhou stranu, i tehdy měli velký efekt dobrovolníci a rychlá reakce vědecké komunity.

S vidinou cenné retrospektivy Gates doporučuje i dokumentární sérii na Netflixu zvanou Pandemic: How to Prevent an Outbreak. I ta byla náhodou natočená už před pandemií COVID-19 a vydaná byla letos v lednu. Soustředí se tak především na chřipku.

bill

Foto: Netflix

Spoluzakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates

Celou problematiku vypráví filmaři přes příběhy čtyř lidí, kteří na zastavení epidemií pracují v různých koutech světa a tak ukazují, jak lékaři a vědci tvrdě pracují i v těchto dnech. Zároveň ale pokrývají i témata vakcín (a jejich odpůrců) nebo se dotýkají epidemie eboly.

Životní jízda bývalého CEO Disney

Čtyřiašedesátiletý filantrop a miliardář se ale i přesto dále drží knih, které se více věnují byznysu, ekonomice a zkrátka oblastem, které jsou mu celé dekády blízké. Z této kategorie si přečetl i publikaci nazvanou The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO, jejíž autorem je dnes už bývalý šéf mediálního koncernu Disney, Bob Iger.

Gates tvrdí, že knihy o leadershipu nebo byznysu příliš nečte, protože podle něho většinou neobsahují skutečně to, co to znamená vybudovat organizaci. Prvotina Boba Igera je podle něj světlou výjimkou a nebál se ji nazvat právě jako jednu z nejlepších knih o byznysu, kterou za poslední léta četl.

923f67aa-891c-4249-b5a3-096170179572

Foto: Thomas Hawk / Flickr

Bob Iger, staronový CEO Disney

Přestože má pouze 261 stran, v knize Iger dokáže vtáhnout čtenáře do každodenní činnosti, při níž se snažil Disney budovat na jeho silných stránkách a eliminovat ty slabé. Dopodrobna vysvětluje, co stálo za rozhodnutími, jako byla akvizice Pixaru nebo vybudování streamingové platformy Disney+. Podle Gatese také skvěle vysvětluje, jak vypadá denní práce na pozici CEO.

Bill Gates nevynechal ani knihu od autorů, kteří získali minulý rok Nobelovu cenu za ekonomiku. Publikace nazvaná Good Economics for Hard Times se soustředí na problematiku nerovnosti a dělících linií v bohatých společnostech a s nimi spojenými tématy imigrace, pracovních míst nebo nerovných platů.

Vše navíc ve formě, která je čtivá a člověk rozhodně nemusí být ekonom, aby obsahu rozuměl. Gates tvrdí, že kniha pro něj byla i cenným pohledem do sociálních kruhů lidí, kteří žijí v chudobě v jedněch z nejbohatších zemí na světě.

Sci-fi román i akční film jako únik od reality

Z knih, které Gatese zaujaly více pro svou uměleckou hodnotu, vybral publikaci v češtině zvanou Atlas mraků. Tento postmoderní román britského autora Davida Mitchella obsahuje šest příběhů odehrávajících se v jiných místech a v jiných dobách, které ovšem propojují reinkarnované postavy.

Gates tvrdí, že jednotlivé příběhy spojuje hlavně motiv morálních dilemat. Ta ukazují, jak sobečtí a špatní, ale i jak podporující a hodní lidé mohou být. Ke knize existuje i filmová adaptace z roku 2012 s Tomem Hanksem v hlavní roli.

Když si Gates potřebuje oddychnout, z reality utíká i prostřednictvím seriálů a filmů. Zmínil například série This is Us nebo A Million Little Things. Pod druhou zmiňovanou se skrývá dramatický seriál, který sleduje osudy skupiny kamarádů v americkém Bostonu poté, co jeden z nich spáchá sebevraždu. Dojde jim však, že aby se s jeho ztrátou vyrovnali, musí žít své životy naplno.

dan-trzil

Přečtěte si takéSpotify koupilo největší podcastovou hvězdu a jde proti všem. Joe Rogan má přilákat miliony lidí, píše Dan TržilSpotify koupilo největší podcastovou hvězdu a jde proti všem. Joe Rogan má přilákat miliony lidí, píše Dan Tržil

Z filmových titulů doporučuje Gates film Spy Game, který podle svých slov viděl už dvanáctkrát. Film z roku 2001 s Bradem Pittem a Robertem Redfordem pojednává o agentovi CIA, který se má odebrat do důchodu. Na poslední chvíli ale na vlastní nebezpečí, bez podpory své agentury, vydává zachránit svého chráněnce z čínského vězení.

V neposlední řadě Gates doporučuje i trénování mozku – online verzi karetní hry bridge. Tu prý za normálních okolností rád hraje se svým přítelem, investorem a taktéž miliardářem, Warrenem Buffettem. Od doby, co se ale kvůli pandemii nevidí osobně, se uchýlili na online platformu Bridge Base.

Kompletní seznam knih, seriálů a filmů, které Gates doporučuje si lze přečíst na jeho blogu Gates Notes. Naposledy knihy podobně doporučoval před Vánoci a mezi své oblíbené autory zařadil i česko-kanadského vědce Václava Smila.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym