Ze Smíchova až na Manhattan. Český startup Sharry dodává technologie do pátého nejvyššího mrakodrapu USA

Filip HouskaFilip Houska

OVA Design 30 Rock No Foreground1.JPG

Foto: SL Green Realty

Newyorský mrakodrap One Vanderbilt

0Zobrazit komentáře

Pokud byste zašli na roh 42. ulice a Vanderbilt Avenue v centru newyorského Manhattanu a zaklonili hlavu, v celé své kráse by se nad vámi rozprostřel nový, luxusní mrakodrap. To by nebylo nic překvapivého – vždyť jde přeci o New York, mrakodrapovou velmoc, kde roste jedna výšková budova za druhou. Tentokrát je to ale jiné, protože se do budování supermoderní kancelářské hory zapojují i Češi.

Přímo z pražského Smíchova si to do nejlidnatějšího města USA zamířila proptechová (zkratka ze spojení property technology) firma Sharry, která se specializuje na vývoj chytrých platforem pro digitální systémy v kancelářských budovách. Čtyři roky starý startup si vyhlídla developerská společnost SL Green Realty, pod kterou nový mrakodrap s názvem One Vanderbilt spadá, a rovnou ji nabídla pozici technologického partnera.

„Pro Sharry je to velký milník, že jsme se již po necelých čtyřech letech od vzniku společnosti stali partnerem projektu, který utváří panorama New Yorku. Zároveň je to ocenění, že jsme se správně vydali náročnou cestou, kdy do jedné platformy integrujeme jednotlivé služby a technologické systémy, jež jsou v budovách dostupné,“ říká šéf startupu Josef Šachta.

onevanderbilt1

Foto: SL Green Realty

Pohled na nový mrakodrap One Vanderbilt v New Yorku

Ačkoliv je Sharry původem z Česka, má vazby i ve Spojených státech. Poté, co vloni nabralo investici v řádu desítek milionů korun od Presto Ventures, založil právě v nejrušnější čtvrti New Yorku, Manhattanu, první zahraniční pobočku a chystalo se Američanům ukázat, čeho jsou na proptechovém trhu schopni. A unikátní One Vanderbilt je ideálním terčem.

Nejen, že jde pro Šachtův tým o první takto velkou, zámořskou spolupráci, ale současně se bavíme o jedné z nejzásadnějších kancelářských budov, která v New Yorku za poslední řadu let vyrostla. Je totiž označována coby „prototyp toho, jak má vypadat pracovní prostředí v 21. století“ a skrývá se v ní zhruba 160 tisíc metrů čtverečních prémiových kanceláří navržených dle přísných standardů a certifikací LEED, WELL a Wired.

„Od začátku našeho působení v New Yorku jsme si snili právě o budově One Vanderbilt. Věříme, že se stane jednou z ikon New Yorku a moderního přístupu ke kancelářím. A pro Sharry se jedná o skvělý start na scéně tohoto úžasného města,“ dodává Šachta.

Ty nejmodernějších kanceláře

Bez technologických vychytávek by však nový mrakodrap, který bude dokončen toto léto a stane se druhou nejvyšší administrativní budovou části zvané Big Apple (397 metrů včetně střechy), nemohl dostát svého označení. Dnes nestačí pouze atraktivní architektura a lukrativní umístění – musí především skvěle fungovat a sloužit svým nájemcům. A právě to má na starosti Sharry.

one-vanderbilt-2

Foto: SL Green Realty

Prémiové zázemí výškové budovy One Vanderbilt

one-vanderbilt-1

Foto: SL Green Realty

Jeden z nabízených prostorů

Ačkoliv je český startup vázán smlouvou o mlčenlivosti a než bude One Vanderbilt kompletně dokončen, nemůže být příliš konkrétní, vybíral developer SL Green Realty z pěti nabízených technologických řešení, na němž v Shary pracují. Uvnitř nového mrakodrapu se tak může objevit mobilní přístup, díky němuž je možné otevírat dveře budov či kanceláří mobilním telefonem, a zahrnuta může být i platforma pro sdílení novinek, diskuzi uživatelů nebo rezervaci společných prostor.

ingenhoven_architect_5

Přečtěte si takéMěsta zelenají. Největší zelenou fasádu Evropy tvoří v centru Düsseldorfu 8 kilometrů habrůMěsta zelenají. Největší zelenou fasádu Evropy tvoří v centru Düsseldorfu 8 kilometrů habrů

„Nově je navíc software napojený i na výtahy, takže uživateli v přízemí automaticky přivoláme výtah do patra, kde pracuje,“ popisuje Ondřej Langr, produktový manažer ze Sharry, inovaci vyvinutou v reakci na COVID-19. Firma mimo jiné vyvíjí i dynamický parkovací systém, který má zaručovat maximální využití míst v garážích včetně automatického rozpoznávání státních poznávacích značek aut.

Nyní je otázkou, která z těchto technologií se v nové výškové budově, jež bude zároveň pátou nejvyšší budovou Spojených států, objeví. Zřejmé to bude nejspíš už v srpnu tohoto roku, kdy se One Vanderbilt se 73 podlažími formálně otevře a v Sharry se budou moci pochlubit, za jakou technologií přesně stojí.

onevanderbilt2

Foto: SL Green Realty

One Vanderbilt bude centrem těch nejmodernějších kanceláří

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym