Hodnota přes 10 miliard dolarů a český investiční úspěch. Rumunský startup UiPath dál závratně roste

Peter BrejčákPeter Brejčák

ondrejbartos

Foto: Credo

Ondřej Bartoš, partner Credo Ventures

0Zobrazit komentáře

Rumunský UiPath jako první startup z regionu střední a východní Evropy dosáhl významného milníku. Po posledním investičním kole, ve kterém nabral 225 milionů dolarů (5,3 miliardy korun), překonal valuaci nad 10 miliard dolarů. Oslavovat tak může i český venture kapitálový fond Credo Ventures, který do firmy vložil peníze již před pěti lety.

„Naše investice se zhodnotila mnohonásobně, do UiPath jsme vstoupili v prvním, seed investičním kole v roce 2015,“ usmívá se Ondřej Bartoš, partner Credo Ventures, při komentování nejnovějšího investičního kola. „Jsme nadšeni, že jsme u zrodu prvního decacornu pocházejícího z regionu střední a východní Evropy.“

„Decacorn“ je pojmenování odvozené od anglického slova unicorn, tedy jednorožec, kterým se označují startupy s vyšší než miliardovou valuací vyjádřenou v amerických dolarech. Decacorn je startup s valuací přesahující deset miliard dolarů.

daniel-dines-uipath

Foto: UiPath

Daniel Dines, spoluzakladatel a CEO UiPath

UiPath původně vznikl už v roce 2005, po deseti letech však změnil své zaměření na oblast robotické automatizace procesů (RPA), kdy software sleduje činnost lidí při práci a napodobuje ji, čímž automatizuje a urychluje rutinní procesy ve firmě. Právě toto rozhodnutí se ukázalo jako výhra v loterii – UiPath se stal globálním lídrem oboru a za posledních pět let od investorů získal už přes 1,2 miliardy dolarů.

Jak informoval magazín TechCrunch, dnes oznámené investiční kolo Series E vedl fond Alkeon Capital s přispěním dalších deseti partnerů. České Credo Ventures se však už několik posledních investičních kol do UiPath neúčastní.

„Credo se tohoto investičního kola neúčastnilo, což je typické v této fázi pro fond naší velikosti (druhý fond Creda má velikost 53 milionů eur – pozn. red.), ale ani jsme v rámci kola neprodávali. UiPath věříme a ponecháváme si podíl, který ale nebudeme zveřejňovat,“ říká Bartoš.

Blížící se vstup na burzu

Na posledním investičním kole se nicméně podílel jakožto institucionální investor například fond Wellington, což podle TechCrunche často naznačuje možný blížící se vstup na burzu (IPO). Finanční ředitel UiPath Ashim Gupta tuto možnost nevyloučil, neočekává ji však dřív než v horizontu dvanácti až osmnácti měsíců. To by potenciálně mohlo znamenat i exit Credo Ventures, fond jej však zatím neplánuje.

„IPO nutně neznamená exit. Není výjimkou, že VC fondy zůstávají akcionáři i několik kvartálů, nebo dokonce let po vstupu na burzu. K tomu můžu jenom říct, že náš fond 2 má horizont do roku 2025, a my se budeme chovat tak, abychom maximalizovali výnos pro naše investory,“ dodává k otázce možného exitu z firmy Bartoš.

Investory přitom firma mírně znervóznila během podzimu, kdy jen šest měsíců po investičním kole ve výši 568 milionů dolarů a valuací 7 miliard propustila 400 zaměstnanců. Záměrem UiPath však bylo přehodnocení strategie a zaměření se na podstatu byznysu. V mezičase firma pořád rapidně rostla a během posledních čtyřiadvaceti měsíců zvýšila opakující se tržby ze 100 na 400 milionů dolarů.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym