Pandemie ani zavřená továrna Elona Muska nezastavila. Tesla doručila více aut, než se čekalo, a akcie znovu boří rekordy

elonmusk3

Foto: NASA/Kim Shiflett

Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX

0Zobrazit komentáře

Poslední měsíce byly výzvou snad pro každou firmu a u automobilek to platilo dvojnásob. Nejen omezení produkce, ale i snížený zájem o nová vozidla přivedl některé z nich do existenčních problémů, ze kterých se budou vzpamatovávat ještě dlouho. Tesla, kterou vede Elon Musk, se ale chopila příležitosti a naplno prodávala nejen na čínském trhu, ale také ve Spojených státech.

Díky tomu za poslední čtvrtletí překonala veškerá očekávání a doručila k zákazníkům 90 650 kusů elektromobilů, což je pouze o necelá čtyři procenta méně než ve stejném období minulého roku. Je nutno vzít v potaz, že v právě uplynulém čtvrtletí se Tesla potýkala nejen s koronavirem a poklesem zájmu jako takovým, ale také se zavřenou továrnou v kalifornském Fremontu.

Tu musela na základě nařízení města uzavřít na několik týdnů, takže produkce na domácí půdě nebyla vůbec možná. Musk se ji rozhodl v polovině května částečně znovuotevřít i přes zákaz a možné sankce ze strany města. Sázka vyšla. Z 90 650 vozidel vyrobila takto Tesla zhruba 80 tisíc kusů Modelu 3 a dalších 10 tisíc kusů Modelu X a Modelu S, které v posledních čtvrtletích hlásí klesající prodeje kvůli cenově dostupnějšímu Modelu 3.

tesla-models-s3xy-boxed-min

Foto: Tesla

Tesla aktuálně nabízí Model S, Model X, Model 3 a Model Y

Analytici přitom odhadovali, že Tesla bude schopna v daném období doručit „pouze“ 70 až 83 tisíc kusů automobilů, takže nakonec automobilka překonala veškerá očekávání. Na to pozitivně zareagoval akciový trh, který vystřelil od oznámení hodnotu akcií ještě před otevřením trhu o zhruba 10 procent a jejich hodnota dál roste.

Hodnota Tesly se tak dostala na hranici 208 miliard dolarů a znovu přeskočila konkurenční Toyotu na pozici nejhodnotnější automobilky světa. O tom jsme informovali poměrně nedávno, už když se to Tesle podařilo i díky poklesu hodnoty Toyoty poprvé. Pak se ale Toyota vrátila k prvenství a nyní se vše zase otočilo, byť to není pro fungování obou firem nijak zásadní ukazatel.

Akcie Tesly se při uzavřeném trhu aktuálně pohybují na hranici 1 222 dolarů. Ještě před týdnem přitom jejich hodnota oscilovala mezi 950 až 1 000 dolary. Za nárůstem nicméně nestojí pouze pozitivní výsledky posledního čtvrtletí, co se týče počtu doručených vozidel k zákazníkům, ale také očekávaný vstup Tesly do prestižního amerického indexu S&P 500, který má pod sebou 500 předních firem na amerických burzách.

Vstup do S&P 500 má spoustu kritérií, které musí každá firma splňovat – například profit podle obecně přijímaných účetních principů v posledních 12 měsících po uzavření čtvrtletí. Tesla prozatím za druhý kvartál ohlásila pouze počet doručených aut a nyní se bude čekat právě na finanční situaci, která může zařazení nebo nezařazení do indexu ovlivnit. Nad tím tak nyní spekulují akcionáři, kteří Tesle věří a za poslední měsíc její akcie dostali o 25 % nahoru.

tesla-model-y-1-min

Foto: Tesla

Tesla Model Y

Analytici tak očekávají, že by se v případě pozitivních výsledků a vývoje v následujících měsících mohla dostat hodnota akcií Tesly na hranici dvou tisíc dolarů. Musk a jeho firma ale mají před sebou několik obrovských výzev, které bude třeba překonat, a ani očekávaní a nějaké vyhlídky nemůže nikdo brát jako samozřejmost.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym