Televize pro TikTok a generaci Z. Obrazovka The Sero od Samsungu se automaticky otáčí podle obsahu na telefonu

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

samsung-the-sero-1-min

Foto: Samsung

Televize Samsung The Sero jako první na trhu podporuje vertikální video

Dnes už dávno neplatí, že nevlastnit televizi znamená jen nemít zájem o to, která z nekonečných mýdlových oper právě běží na Nově. Z hloupých, obrazově neuspokojivých a nevzhledných plastových krabic se staly skvělé kusy technologie, ideální nejen pro sledování Netflixu, ale také třeba YouTube. Stejně přirozený je poslech hudby, hry na PlayStationu nebo Xboxu a klidně i rozšíření plochy počítače nebo telefonu.

Právě multimediální aspekt moderních televizí dosud nejdále dotahuje Samsung The Sero. Zařízení, jehož názvem je korejský překlad slova „vertikální“, obsahuje otáčecí obrazovku.

Spolu s tím, jak rostou velikosti a rozlišení obrazovek, se televize stávají dominantním předmětem v pokoji. Výrobci tento aspekt typicky přímo nereflektují, takže obří černé obdélníky nabízejí oživení například klasickým spořičem nebo nanejvýš hezkým tichým videem z YouTube.

Samsung se ale s konceptem televize nebojí výrazněji experimentovat. Před pár lety představil model The Frame, který má unikátní design připomínající minimalistický rám obrazu a tuto iluzi dotváří statickými grafikami. Zásadní vlastností je přitom jejich minimální spotřeba, jelikož nejde o obyčejný spořič.

Novinka Samsung The Sero, uvedená letos v lednu na technologické konferenci CES, volí trochu opačný přístup. Místo aby televize při nečinnosti nabrala podobu splývající s konzervativní dekorací pokoje, ráda na sebe upozorní. Vertikální obrazovka o 43 palcích na vlastním stojanu je zkrátka objekt, který jen těžko hledá každodennost. Fanoušky sci-fi možná napadnou i paralely s ikonickými černými monolity z Kubrickovy Vesmírné odysey.

Na druhou stranu může The Sero pořád zaujmout pozici lávové lampy, jen přibližně metr vysoké. To když zobrazuje abstraktní grafiku, dávajíc svému okolí auru zvláštního futuristického prostoru. Samozřejmě ovšem nechybí ani dobrá míra konvence v podobě módu Ambient+, který zobrazuje užitečné informace. Obecně řečeno, zatímco zmiňovaný The Frame se snaží pokoj obohatit odkazy na klasické formy interiérového umění, novinka od Samsungu je sama o sobě zajímavým kouskem designu. 

To, co The Sero dělá v klidovém stavu, je ale nejméně zajímavé. Především jde totiž o jednu z prvních moderních televizí na trhu, která je schopná se fyzicky proměnit podle využití. Pokud sledujeme film nebo seriál, má dobře známou formu velkého horizontálního displeje, když ale chceme lepší plochu například pro procházení sociálních sítí, stačí otočit spárovaný telefon na výšku a obrazovka ho poslušně následuje.

Novinka od Samsungu má kvůli takovým vlastnostem poněkud užší zaměření, které Michal Forejt, šéf divize spotřební elektroniky české a slovenské pobočky firmy, specifikuje jako „mileniály a příslušníky generace Z“.

samsung-the-sero-7-min

Foto: Samsung

The Sero může mít v pokoji výsadní místo

samsung-the-sero-3

Foto: Samsung

…nebo dokonale splynout s okolím

Počet tunerů a kvalita zabudovaného televizního programu není zase tak důležitá, zásadní je zde spíše párování s telefonem a flexibilita. The Sero nejde kvůli neodpojitelnému stojanu pověsit na zeď, ale lze k ní připojit kolečka a snadno ji přemisťovat po bytě.

Zrcadlení displeje telefonu či tabletu do TV je po prvotním nastavení otázkou několika vteřin – stačí jimi poklepat na rám zařízení. Stejně jako v případě samotného otáčení obrazovky by tak měla rychle zmizet zprvu bizarní představa procházení Instagram Stories nebo TikToku na televizi. Pro majitele iPhonů a iPadů je situace mírně složitější, ale stále překoná velkou část konkurence díky podpoře AirPlay 2.

QLED obrazovka s 4K rozlišením a 60W reproduktory

Z hlediska cenovky lehce pod 40 tisíc korun i obrazových vlastností The Sero zapadá do střední třídy. Nabídne tedy typický QLED panel Samsungu se 4K rozlišením a stoprocentním pokrytím barevné škály DCI-P3. Samozřejmostí je i podpora HDR ve standardu 10+, chybí jen Dolby Vision a v dané cenové relaci do 40 tisíc korun nelze očekávat extrémně vysoký jas.

Svojí třídě se ovšem The Sero vymyká zvukem. Velký stojan obsahuje reproduktory v konfiguraci 4.1 a celkovém výkonu 60W – standardem bývá polovina.

samsung-the-sero-8

Foto: Samsung

Hlavním zaměřením novinky je multimediální obsah

Samsung je v současnosti nejradikálnější výrobce televizí, protože je ochoten se vydávat jinými směry než ostatní. Přesněji to znamená, že například koncept otáčecí obrazovky pro vertikální obsah není těžké označit za zbytečný. Na druhou stranu ale jasně hledí vpřed a dělá vše pro to, aby dokonale využil svoje speciální vlastnosti.

Od poutavého designu přes rychlé reakce na přetočení telefonu až po kvalitní reproduktory je The Sero bezesporu jednou z nejzajímavějších televizí posledních několika let. Nemluvě o tom, že krabici, ve které se prodává, je možné podle přiloženého návodu předělat na domek pro kočku.

samsung-the-sero-6

Foto: Samsung

Režim Ambient+ poskytuje užitečné informace

samsung-the-sero-5

Foto: Samsung

Relativně velký stojan obsahuje výkonné reproduktory

samsung-the-sero-2

Foto: Samsung

The Sero lze díky kolečkům snadno přemisťovat po bytě

Partnerem článku a celého CzechCrunche je společnost Samsung. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.