Miliony na podporu vývoje obecné umělé inteligence. GoodAI Marka Rosy vypisuje štědrý grant pro výzkumníky

Peter BrejčákPeter Brejčák

marek-rosa-goodai

Foto: GoodAI

Marek Rosa, zakladatel GoodAI

0Zobrazit komentáře

Slovák Marek Rosa zakládal v Praze společnost GoodAI před šesti lety s jasným cílem – co možná nejrychleji vyvinout takzvanou obecnou umělou inteligenci. Tedy takovou, která není zaměřena jen na jednu oblast, ale dokáže se sama učit a řešit problémy jakéhokoliv druhu podobně, jako to dokáže člověk.

Aby se k tomuto cíli výzkumná a vývojová firma dopracovala ještě rychleji, ohlásila zřízení grantového fondu v hodnotě 300 tisíc dolarů (v přepočtu necelých 7 milionů korun) určeného na podporu špičkových výzkumných pracovníků v oblasti globální umělé inteligence.

Fond je otevřený vědcům z celého světa se zájmem zabývat se otázkami, které GoodAI pokládá za klíčové pro výzkum a dosažení obecné umělé inteligence. Samotná formulace otázek byla motivována vlastním výzkumem firmy nazývaným jako Badger Architecture. Granty však mohou být uděleny také na „divokou kartu“, tedy mimo navrhovanou oblast působnosti s potřebou dokázat přínos vlastního výzkumu pro GoodAI.

goodai-bulovka-team

Foto: GoodAI

Projektový tým GoodAI a Nemocnice Na Bulovce v čele s Lívií Večeřovou

Zřízení fondu bylo představeno na soukromém workshopu Meta-Learning & Multi-Agent Learning Workshop, který GoodAI pořádá převážně online a vystoupí na něm výzkumníci z institucí Google Brain, DeepMind, University of Oxford, University College London či MIT.

„Vidím, že výzkum v oblasti modulárního meta-učení a multiagentního učení nabírá na obrátkách a zájem včetně vysoké kvality účastníků našeho semináře Meta-Learning & Multi-Agent Learning Workshop o tom svědčí. Jsem účastníkům vděčný, že se do workshopu zapojili a že svou prací posouvají kupředu z mého pohledu nejzajímavější směry dnešního výzkumu umělé inteligence,“ uvedl Rosa.

„Výzkumné granty jsou pro nás šancí, jak podpořit tyto směry i nové slibné nápady a spolupracovat s novými výzkumníky v této oblasti. Věřím, že nás to posune blíž k našemu cíli vyvinout obecnou umělou inteligenci, abychom pomohli lidstvu a porozuměli vesmíru,“ dodal.

Marek Rosa se před lety víc proslavil jako zakladatel studia Keen Software House stojící za hrami jako Space Engineers a Medieval Engineers, kterých se ve světě prodaly miliony kusů. V roce 2015 pak veřejně představil vznik GoodAI, do jehož startu osobně vložil deset milionů dolarů a nyní v divizích firmy pracuje přes 30 vědců, inženýrů a konzultantů.

Během vývoje obecné umělé inteligence však GoodAI řeší i konkrétní aktuální problémy, příkladem může být spolupráce s Nemocnicí Na Bulovce v oblasti prevence vzniku proleženin u pacientů či získání grantu dvou milionů eur od Evropské inovační rady na pomoc s vývojem umělé inteligence určené pro oblast skladové logistiky.

blx_8133-3840×2873-min

Foto: GoodAI

Oranžérie, nové sídlo GoodAI

Diskuze (0)

Novinka

Anonym