Rodeo pokračuje. Akcie Tesly překonaly 2 tisíce dolarů za kus a z Muska je rázem čtvrtý nejbohatší člověk světa

elonmusk3

Foto: NASA/Kim Shiflett

Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX

0Zobrazit komentáře

Nejsou tomu ani tři měsíce, co hodnota akcií automobilky Tesla přesáhla hranici jednoho tisíce dolarů za kus. K tomu navíc Tesla překonala svou tržní hodnotou Toyotu, díky čemuž se stala nejhodnotnější automobilkou světa. Kdo by čekal, že si tehdy akcie firmy Elona Muska jen zkoušely své hranice a po zdolání závratné mety si dají na chvilku pauzu, byl na omylu. Jedna akcie Tesly dnes totiž nemá hodnotu jednoho tisíce dolarů, ale rovnou dvou tisíc – a oproti Toyotě má Tesla hodnotu již dvojnásobnou.

S takto prudkým růstem cen akcií Tesly a hodnotou celé automobilky úměrně stoupá i bohatství Elona Muska. Jeho postup hierarchií nejbohatších osobností světa byl v posledních měsících velice efektivní, díky čemuž Musk aktuálně stojí se jměním ve výši 95 miliard dolarů na čtvrté příčce tohoto žebříčku, který sestavuje agentura Bloomberg. Na ní bylo poslední dobou nebývale rušno díky souboji nejbohatších osobností Evropy a Asie.

Důvodů, proč hodnota akcií kalifornské automobilky za několik posledních dnů vystřelila o 500 dolarů, je hned několik. Svůj podíl na tom má celkový růst společnosti, jejíž hodnota se nyní pomalu, ale jistě blíží k neuvěřitelným 400 miliardám dolarů (téměř 8,8 bilionu korun). Druhá Toyota se přitom aktuálně pohybuje na částce 187 miliard dolarů (4 biliony korun), což znamená, že ji mladičká Tesla drtí nebývalým způsobem.

tesla-models-s3xy-min

Foto: Tesla

Tesla aktuálně nabízí Model S, Model X, Model 3 a Model Y

S tím souvisí vydařený druhý kvartál, který byl pro řadu výrobců automobilů příčinou pandemie koronaviru velice problematický. Některé z továren musely být uzavřeny, obchody stály a výroba nabírala na zpoždění. Problémy se nevyhnuly ani Tesle, a přesto automobilka Elona Muska doručila daleko větší množství vozů, než se očekávalo. Tím se jí opět podařilo na chvíli umlčet hlasy, které hodnotu automobilky označují za nafouknutou bublinu, jež nestojí na reálných výsledcích.

Zapomínat bychom neměli ani na nedávné představení plánu Tesly, v rámci kterého chce učinit své akcie dostupnější pro širší masy investorů a zaměstnanců. Využije k tomu tzv. split, tedy rozdělení akcií, v tomto případě v poměru 1:5. V praxi to znamená, že za každou drženou akcii bude mít držitel nově pět akcií, v původní hodnotě dělené pěti. Učinit tento krok se automobilka rozhodla také z toho důvodu, že ji již brzy čeká vstup do akciového indexu S&P 500, kde se ocitne po boku těch nejvýznamnějších světových hráčů.

Dalším motivem k růstu cen akcií mohou být i úspěchy jiných Muskových aktivit. Konkrétně jeho vesmírné agentury SpaceX, která jen několik málo dní nazpět nabrala ve svém doposud největším investičním kole přes 2 miliardy dolarů (41 miliardy korun). Muskovy podniky, tedy SpaceX, Tesla a Boring Company, jsou ve svých aktivitách do určité míry provázány, a proto se úspěch jedné z nich pozitivně odráží i na ostatních. Na burze je navíc zatím jen právě Tesla.

Kdy přijde konec?

Tou největší otázkou, kterou si pokládá nejeden investor, nyní je, kdy Tesle, respektive ceně jejích akcií, dojde dech. Automobilce se podařilo překonat výrobní problémy a její továrny rostou ve světě jak houby po dešti, což znamená snazší operování na lokálních trzích. O její modely je navíc zájem, navíc má v rukávu hned několik novinek, které čekají na svůj nástup na trh.

Elon Musk, šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX

Pokud se zamyslíme nad tím, co by mohlo Elona Muska svrhnout z pomyslného automobilového trůnu (minimálně toho burzovního), je to hlavně konkurence. Do elektromobility začínají šlapat ve velkém etablované automobilky s mnohaletou historií a velkými produkčními objemy i zcela noví hráči s čerstvými nápady a mladickou kuráží.

V příštích letech budou mít zájemci o nový elektromobil z čeho vybírat a je jen na nich, zda budou i nadále v tak hojném počtu skládat svou důvěru do rukou mladého technologického inovátora, nebo vsadí na tradici a zaběhlá jména. Jak uvádí web Yahoo Finance, právě konkurence je důvodem, proč někteří analytici predikují výrazný pád ceny akcií Tesly s tím, jak bude sílit konkurence.

jitka-dvorakova5

Přečtěte si takéBylo občas těžké sledovat, jak Alza utíká. Dnes jsme jediný specialista na elektroniku v Česku, říká šéfka CZC Jitka DvořákováBylo občas těžké sledovat, jak Alza utíká. Dnes jsme jediný specialista na elektroniku v Česku, říká šéfka CZC Jitka Dvořáková

Tesla proto musí střádat plány, jak si svou výsadní pozici udržet i nadále. Zatím by to pro ni nemělo být natolik náročné. Konkurence nabírá na síle jen pozvolna a současná doba růstu přeje. Podívejme se na Apple, kterému se v nedávné době podařilo překonat tržní hodnotu 2 bilionů dolarů (přes 44 bilionů korun).

Že bude hodnota velkých technologických společností růst i nadále, si myslí například japonský gigant SoftBank, který právě do Tesly, Amazonu či Netflixu a dalších investuje v poslední době nebývale velké množství kapitálu.

tesla-berlinx

Foto: Tesla

Vizualizace chystané Gigafactory Tesly v Berlíně

Diskuze (0)

Novinka

Anonym