Češi po boku Netflixu a HBO. Mall.tv slaví se svým internetovým seriálem historickou nominaci na prestižní Emmy

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

martyisdead

Foto: Mall.tv

Internetový seriál #martyisdead od Mall.tv je nominován na prestižní cenu Emmy

0Zobrazit komentáře

Celkem 44 nominovaných z 20 zemí napříč 11 kategoriemi. To, že se mezi nejlepšími počiny letošních mezinárodních televizních cen Emmy objevilo několik titulů od Netflixu či HBO, nikoho nepřekvapí, ale tentokrát se do prestižního výběru vsunul i jeden český projekt. Velký úspěch slaví tuzemská internetová televize Mall.tv.

V nominacích Mezinárodní akademie televizních umění a věd na mezinárodní ceny Emmy se objevil internetový thriller #martyisdead. Úspěch je o to větší, že se minisérie o kyberšikaně stala historicky prvním českým seriálem, který se o věhlasnou televizní cenu bude ucházet.

Vítězové 48. ročníku budou oznámeni v pondělí 23. listopadu v New Yorku. V kategorii krátkých seriálů má český počin konkurenci v australském pořadu Content, argentinském seriálu One Thousand Hands for Argentina a druhé řadě singapurského People Like Us.

„Máme obrovskou radost. Jde o výběr z tisícovky světových seriálů, proto už nominace je velmi prestižní. Jsme rádi, že po úspěchu v Česku a Slovensku se daří seriálu i v zahraničí. Je skvělé, že i česká žánrová produkce může uspět ve světě,“ říkají producenti Vratislav Šlajer a Jakub Košťál z koproducentského týmu Bionaut.

marty

Foto: Richard Hodonický/Mall.tv

Jakub Nemčok jako patnáctiletý Marty Biederman

Režisér Pavel Soukup a scénáristé Jaroslav T. Miška a Jan Stehlík vytvořili internetovou minisérii, která se týká vysoce aktuální problematiky kyberšikany. Hlavní roli patnáctiletého mladíka Martyho, jenž se stal její obětí, ztvárnil Jakub Nemčok. Po jeho boku se v seriálu objevili také Petra Bučková, Jan Grundman, Sára Korbelová, Matěj Havelka nebo Andrej Polák.

Zpráva o prestižní nominaci zastihla tvůrce v přípravách na pokračování seriálu, které opět vzniká v koprodukci Bionautu a Mall.tv a v kinech i internetové televizi se objeví v květnu 2021. První řada slavila úspěch již na loňském festivalu Serial Killer, kde se #martyisdead stal nejlepším webseriálem střední a východní Evropy.

„Nominace na Emmy je pro tuzemskou internetovou hranou tvorbu pokoření pomyslného milníku. S thrillerem televizních kvalit jsme se ocitli v globální konkurenci. Držíme si palce, ale už to, že jsme v této společnosti, nám dodává energii do dalších tvorby a ukazuje, že pro český online má smysl tvořit a investovat do něj,“ shodují se Lukáš Záhoř a Milan Kuchynka, producenti Mall.tv.

Mezinárodní ceny Emmy vyhlašuje Mezinárodní akademie televizních umění a věd, udělují se každoročně v listopadu od roku 1973 a uchází se o ně televizní počiny produkované a původně vysílané mimo Spojené státy. V roce 2002 v nich uspěl také český dokument slovenského režiséra Mateje Mináče Síla lidskosti – Nicholas Winton.

zahor-kuchynka-malltv

Foto: Mall.tv

Lukáš Záhoř a Milan Kuchynka, producenti Mall.tv

Udílení Mezinárodních den Emmy tradičně předchází také „americká verze“, jejíž letošní výsledky byly ohlášeny před několika dny. Prestižním cenám, jimž se přezdívá televizní Oscaři, dominovalo HBO a minisérie Watchmen.

I v amerických cenách Emmy historicky uspěli Češi. V roce 2008 získal ocenění reportér Tomáš Etzler za přínos k rozvoji moderních technologií ve zpravodajství. V roce 2007 si odnesl zlatou sošku kameraman Petr Cikhart v kategorii tvůrčích umění za snímání náročného individuálního závodu The Amazing Race.

Na první díl první řady minisérie #martyisdead se můžete podívat níže:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym