Hraní na počítači a IT k sobě mají blízko. Iniciativa makeITtoday a tým Brute Petra Andrýska spouští esportový program

Jiří SvobodaJiří Svoboda

makeittoday-hala

Foto: David Ch. Lichtag/daylight.studio

Barbora Stibor, Silvie Zeman, Klára Štouračová z organizace makeITtoday

0Zobrazit komentáře

Doposud byla jejich značka vidět hlavně ve vzdělávání dětí v oblastech IT, programování nebo grafiky. Jejich kurzy prošly už stovky dětí a teď tuzemská iniciativa makeITtoday Silvie Zeman a Kláry Štouračové rozšiřuje své poli působnosti o trochu dále. Začíná totiž nakukovat i do světa profesionálního hraní videoher.

Na novém programu pro výuku esportů budou v makeITtoday spolupracovat s týmem Brute, za nímž stojí Petr Andrýsek. Zakladatel agentury Socialsharks do něj před rokem poslal miliony korun a chce z něj udělat špičkový evropský tým.

„Pro nás je esport program způsob, jak nabídnout českým studentům nové možnosti uplatnění ve 21. století. V zahraničí stále roste seznam škol, které nabízí stipendia amatérským nebo profesionálním esportovcům z celého světa,“ vysvětluje motivaci zakladatelka makeITtoday Silvie Zeman.

brute

Foto: Brute

Český esportový tým Brute

Petr Andrýsek nabídl vzdělávací platformě pomocnou ruku a ze svého týmu pro vzdělávací účely uvolní i trenéra Milana „Pepika“ Gellebru, který nový kurz v makeITtoday povede. Hráči, respektive studenti, se zaměří na hru Counter Strike: Global Offensive. Budou pracovat na herní strategii, trénovat a následně hodnotit a analyzovat průběh své hry.

Získané znalosti hráči zužitkují při turnajích, kterých se jako nově zformovaný tým mIT Squad zúčastní. Kouč během pololetí hráčům vysvětlí také třeba principy zdravého hraní. Důraz bude klást i na boření stereotypu – že esport už dávno není jen u sezení u počítače, což nám nedávno ukázal také Jakub Jankto ve svém herním domě za 30 milionů korun.

Zdravě, po psychické i fyzické stránce

„Chci další generaci mladých hráčů naučit, jak hrát zdravě po psychické i fyzické stránce a jak ke zlepšování přistupovat analyticky a strategicky. Většinu dovedností jako komunikace, vzájemná spolupráce či zodpovědnost vůči týmu pak studenti využijí i v dalších odvětvích svého života,“ vysvětluje Milan „Pepik“ Gellebra z týmu Brute.

Netypická synergie dává širší smysl i z pohled Brute. „Propojení s makeITtoday zapadá do naší strategie, tedy přibližovat esport veřejnosti a ukazovat, že se jedná o perspektivní odvětví. Velké množství profesionálních hráčů navíc pokračuje svoji kariéru právě v IT, neboť tyto obory k sobě mají velice blízko. První základy programování se hráči učí často právě v souvislosti s hraním her,“ vysvětluje CEO týmu Brute Tomáš Müller.

petr-andrysek-socialsharks

Foto: Socialsharks

Petr Andrýsek, majitel a zakladatel Socialsharks

Do programu se nutně nemusí hlásit jen zcela zdatní hráči CS:GO. Podle Silvie Zeman jsou profesionální esportové týmy pro děti spíše nedostupné a pečlivě si vybírají své hráče. Program od makeITtoday tak bude fungovat i jako brána do případné budoucí esportové kariéry.

Nový esportový program bude probíhat online formou jednou týdně v lekcích trvajících 75 minut. Začíná už 5. října a potrvá celé pololetí, do konce ledna 2021. Celý, nově zformovaný tým bude mít 11 hráčů. Brute a makeITtoday už navíc pracují na dalších projektech a do budoucna se chtějí zaměřit i na jiné hry.

zemek

Přečtěte si takéKonat dobro a posouvat lidstvo. Jednadvacetiletý Jakub Zemek chce být druhým Čechem ve vesmíruKonat dobro a posouvat lidstvo. Jednadvacetiletý Jakub Zemek chce být druhým Čechem ve vesmíru

Tuto hru jsme si vybrali, protože se řadí mezi nejhranější a nejlepší progamingové hry současnosti, o čemž svědčí také velké množství probíhajících profesionálních i amatérských lig zaměřených právě na CS:GO,“ doplňuje Silvie Zeman s tím, že vedle esport programu nabízí makeITtoday od září také další novinky.

Do nabídky se nově zařadil i kurz na vývoj her nebo herní design v Unity 3D. Na základě částečně onlinového posledního pololetí se duo zakladatelek rozhodlo otevřít také internetové kurzy Scratche a webového vývoje. Zároveň platí, že tradiční offline kurzy by již měly probíhat v nových kreativních prostorech v Hale 40, kam se celá vzdělávací iniciativa během léta přestěhovala.

makeittoday-tabor

Foto: makeITtoday

Příměstský tábor makeITtoday

Diskuze (0)

Novinka

Anonym