Konat dobro a posouvat lidstvo. Jednadvacetiletý Jakub Zemek chce být druhým Čechem ve vesmíru

Jiří SvobodaJiří Svoboda

zemekStory

Foto: Archiv JZ

Jakub Zemek se chce stát astronautem a už má za sebou výcvik na Floridě

0Zobrazit komentáře

„Omlouvám se za zpoždění, jsem teď ve Vídni na brigádě u rakouské pošty.“ Videohovor s Jakubem Zemkem začíná docela jiným tématem, než bych očekával. Ačkoliv má dobře nakročeno, aby se po Vladimíru Remkovi stal teprve druhým českým astronautem v historii, v létě si téměř jako každý v jeho věku přivydělává docela obyčejnou brigádou.

Na první pohled není poznat, že tento jednadvacetiletý rodák z Uherského Hradiště studuje vesmírné inženýrství. Ještě před maturitou přitom stihl odletět na Floridu a zúčastnit se týdenní ochutnávky astronautického výcviku. To navíc pořád není všechno, Jakub Zemek je nyní také členem týmu pracujícího na technologii hyperloop a programuje letecký simulátor.

Bláhový sen být astronautem mělo v dětství mnoho z nás, ale v Jakubovi Zemkovi přetrvává až dodnes. V jeho případě už se především nejedná pouze o sen. Považuje ho totiž se vší vážností za svůj životní cíl a postupně k němu dělá jednotlivé krůčky.

„Když jsem byl malý, měl jsem atlas, ve kterém byly na začátku planety a sluneční soustava. Odjakživa mě ta profese fascinovala. Možná i proto, že být astronautem znamená nezpochybnitelné dobro,“ říká uvědoměle Zemek. „Jakmile je někdo třeba voják, tak ano, sice je to vážené povolání, ale pořád vám někdo může říct, že zabíjíte. Jenže jako astronaut se vždy věnujete vědě a posouváte lidstvo,“ doplňuje myšlenku.

zemek1

Foto: Archiv JZ

Jakub Zemek si vyzkoušel i nošení skafandru

Jedním z klíčových kroků pro něj byla před dvěma roky účast na PoSSUM Academy od Embry-Riddle Aeronautical University na americké Floridě. Jde o placený program, který nabízí už středoškolským studentům základní teoretický a hlavně i praktický výcvik, kterým za normálních okolností procházejí skuteční astronauti.

Tehdy osmnáctiletý gymnazista si tak mohl vyzkoušet sadu náročných testů včetně letu ve stíhačce ve velkém přetížení, test postupného ubírání kyslíku ve vzduchotěsné komoře nebo testy pohybu ve skafandru. Před samotným týdenním kurzem na Floridě ještě musel absolvovat z domova webináře, bylo třeba mít vyhovující lékařské posudky i vynikající studijní výsledky a také si na tento program vydělával sám.

„Divili se, jak se tam vůbec kluk z bývalé východní Evropy dostal.“

Do floridské skupinky přitom příliš nezapadal, byl tam totiž jediný ze starého kontinentu. „Nejdříve na mě dost zvláštně koukali a divili se, jak se tam vůbec kluk z bývalé východní Evropy dostal,“ popisuje s úsměvem Zemek své zážitky. Už tehdy si ovšem díky tomu vyzkoušel věci, ke kterým se jen tak někdo nedostane.

Maturitu udělal se samými jedničkami. Nejdříve uvažoval, že zakotví na pražském Matfyzu, pak se ale dostal hned na několik zahraničních univerzit, které se jeho zájmům blíží více. Vesmírné inženýrství nakonec studuje v britském Manchesteru.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Po prvním roce se dle svých slov cítí mnohem víc mezi svými. Konečně je totiž v prostředí, kde mají všichni podobné cíle. Člověk tak prý vidí, že už je opět o krůček blíže vesmíru. Logicky, rodné Uherské Hradiště mu příležitosti ve vesmírném průmyslu úplně nenabízelo.

Manchester je z tohoto pohledu výživnější, a tak se Jakub Zemek navrch svých aktivit zapojil do univerzitního týmu pracující na technologii hyperloop, způsobu dopravy ve vakuových trubkách, se kterým před lety přišel Elon Musk. Zaměřuje se v něm hlavně na aerodynamiku.

Se svými snahami je tým teprve na začátku, ale chtěl by se účastnit i soutěže Hyperloop Pod Competition, kterou organizuje právě šéf Tesly a SpaceX Elon Musk. Úkolem je vytvořit prototyp podvozku, který by měl systémem trubic v budoucnu jezdit. A při už tak náročném studiu se Zemek navíc rozhodl naprogramovat i vlastní letecký simulátor.

zemek3

Foto: Archiv JZ

Jakub Zemek byl ve floridském programu jediný z Evropy

„Zajímavé je, že si můžu nastavit i jinou atmosféru než jen pozemskou. Můžu si díky tomu procvičit létání v neobvyklých situacích, například mohu řídit Airbus jen s jedním funkčním motorem,“ popisuje funkce simulátoru.

Na svou manchesterskou školu si tak rozhodně nestěžuje, ale s americkými univerzitami zaměřenými na letectví to nelze srovnávat. Překážkou v cestě za oceán byly především finance. Ostatně i během studia v Manchesteru po večerech chodí na brigádu a pak se ještě do noci učí.

Nábory jsou jen jednou za pár let

Za svůj hlavní krátkodobý cíl považuje dostudovat. I když by se nakonec stát astronautem nemohl, protože to nemá dopředu jisté vůbec nikdo, o možnosti uplatnění nejspíš nebude mít nouzi.

Zda se totiž astronautem skutečně stane, v konečném důsledku nezáleží ani tak na něm jako spíš na vládách, vesmírných agenturách a případně soukromých společnostech jako SpaceX, které nové astronauty hledají a trénují. Sám Zemek své vysněné povolání nazývá ostatně jako sekundární kariérou.

„Astronaut se většinou astronautem nestane jen tak. Dlouho čekají, studují, dělají výzkum, a až když je příležitost a mají štěstí, mohou se přihlásit jednou za čas do konkurzu,“ vysvětluje proces, který by chtěl jednou absolvovat na vlastní kůži.

„Nejsme ve zlaté době programu Apollo, protože na lidských letech prostě moc nevyděláte.“

Konkurzy na nové astronauty se konají jen každých pár let v nepravidelných intervalech, a tak snílkům nezbývá nic jiného, než se v mezičase učit a sbírat zkušenosti. Ostatně právě dobré vzdělání bývá při náboru klíčové. Součástí celého výcviku je série fyzických i psychických testů, přičemž cestu za dětským snem mohou zkazit i drobnosti.

„Pokud má například člověk příliš silné ruce a je až příliš vysportovaný, do vesmíru letět nemůže. Stejně jako fyzicky zcela nezdatný jedinec. Z psychického pohledu může být problém i třeba to, když rodinný příslušník spáchá sebevraždu,“ popisuje Zemek perličky z přijímacího procesu.

Ani potom, co se člověk stane astronautem, nemá vyhráno. Na jednotlivé mise se totiž dostává jen zlomek z těch, kteří skutečně v dané vesmírné agentuře jsou, protože pro každý let je k dispozici záložní tým a i záložní tým zálohy.

zemek2

Foto: Archiv JZ

Jakub Zemek se chce do dalších programů vrátit

Není to ale jen samotný výběrový proces, který může Zemkovi ještě zkřížit plány. Narážíme i na problematiku, že světové lidské bádání se v současnosti více orientuje na satelity a rovery než lidské lety.

„Nejsme ve zlaté době programu Apollo, protože na lidských letech prostě moc nevyděláte. Ale myslím si, že není špatná doba na to stát se astronautem. Američané se chtějí vrátit na Měsíc, máme před sebou lety na Mars, a tak se celý trend opět obrací,“ vysvětluje.

Startovní pozici nemá lehkou ani kvůli svému původu. „Česko prostě není vesmírná velmoc, z Evropy stále nejvíce do vesmíru létají Britové, Francouzi nebo Italové,“ říká s povzdechem, ale přesto zůstává optimista a věří, že skoro z každé země na světě se lze stát astronautem.

Hlavně, že ta šance není nulová

Je tak jasné, že Jakuba Zemka ještě čeká dlouhá cesta. Ptám se ho proto, jestli se nebojí, že ho celá idea prostě přestane bavit.

„Myslím, že toto čekání je jednou z výzev na cestě stát se astronautem. Důvod, proč je jich ve finále tak málo, není podle mě ani tak náročnost výběrového řízení, ale spíš fakt, že většina lidí si ve dvaceti či pětadvaceti řekne, že jim to za to nestojí,“ říká Zemek.

Pokud člověk není dost vytrvalý a odhodlaný, nenaučí se toho dost. Nebo se vytrénuje, ale nevytrénuje se dost na to, aby skutečně mohl být astronautem. Takto jednoduchá může ve finále být úspěšná rovnice, jejíž klíčovou součástí je odhodlanost.

vega-boxed

Přečtěte si takéZ Brna až na oběžnou dráhu. Raketa Vega zvládla svou první misi s nosičem satelitů od českých SAB AerospaceZ Brna až na oběžnou dráhu. Raketa Vega zvládla svou první misi s nosičem satelitů od českých SAB Aerospace

Vlastní motivace, aby se nestal jedním z většiny, kteří to nakonec vzdali, se Zemkovi těžko popisuje. „Přirovnal bych to ke sportovcům, kteří se chtějí dostat na olympiádu, pracují směrem k tomuto cíli a vlastně nic jiného nedělají,“ říká.

Přes všechnu snahu je mladý student smířen i s variantou, že se do vesmíru nikdy nepodívá. Na otázku, jaké má reálné šance, že se v raketě odlepí od zemského povrchu, odpovídá více než pragmaticky.

„Já nevím, jaká je moje šance, ale důležité pro mě je, že není nulová. Řada lidí si řekne, že ta šance je strašně malá. To sice ano, ale je na začátku strašně malá úplně pro všechny,“ říká.

zemek4

Foto: archiv Jakuba Zemka

Jakub Zemek už se proletěl i v letadle

Důvod, proč se zapojil do výcviku PoSSUM, bylo tedy právě to, aby své šance zvýšil, byť třeba jen o desetinu procenta. A také v příštích letech by chtěl navázat podobnými programy. Motivační radu pro mladé lidi, kteří by chtěli jít v podobných šlépějích, podává jeho vlastním pragmatismem.

„Nevěřím na takové ty motivační citáty ve stylu ‚věř, běž, dokážeš‘. Tak to prostě nefunguje. Zdravě a střízlivě si zhodnoťte svoje schopnosti a řekněte si, jestli máte na to, co chcete dělat. Jakkoliv je to tvrdé, nezahoďte reálné příležitosti kvůli bláhové vidině,“ tvrdí s tím, že i sám k sobě se snaží být realistický a kritický.

I přes svůj unikátní profil tak zůstává Jakub Zemek nohama na zemi. „Nejsem zatím astronaut o nic víc než prodavač v obchodě. Chybí mi ještě vzdělání i zkušenosti,“ říká s respektem a dodává, že aktivním astronautům bývá často klidně kolem padesáti let. V podstatě celou kariéru má proto před sebou a třeba jednou Vladimíra Remka skutečně napodobí.

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.

Když architekt a ajťák rozjedou mexické bistro. Bratři Kapolkové přináší do Česka chuť pravého burrita

Filip HouskaFilip Houska

los-capolitos-kapolkoviStory

Foto: Los Capolitos

Jan a Michal Kapolkovi, zakladatelé řetězce Los Capolitos

0Zobrazit komentáře

Ke gastronomii nikdy moc netíhl. Studoval architekturu na Vysoké škole Báňské v Ostravě a svou budoucnost viděl jinde. Shoda náhod ho však do gastrobyznysu přeci jen dostala a teď Honza Kapolka se svým bratrem Michalem krajanům ukazuje, jak si vychutnat autentické mexické chutě přímo v Česku.

Burrito, quesadilla, tacos, chili con carne i zástup těch nejpálivějších omáček a netypických nápojů. Při pohledu na tabuli v jedné z šesti poboček bistra Los Capolitos ihned poznáte, že tam jste správně, pokud si chcete poručit mexické jídlo. Ostatně to zjistíte i podle vůně mísící čerstvé tortilly, tradiční trhané maso, voňavé koření a čerstvý koriandr.

Něco takového zažívali Honza a Michal Kapolkovi ve Spojených státech, kam létali navštěvovat svou sestru. Při svých toulkách malým městečkem Dillon ve státě Colorado narazili jednoho dne na malé mexické bistro. „Dělali to všechno hrozně poctivě a my se na jejich burritech stali v podstatě závislí, já teda určitě,“ vzpomíná Honza, ten mladší z bratrů.

Nesmírně sympatické jim přišlo i nastavení tamního bistra – na první pohled sice vypadalo jako rychlé občerstvení, ale v kuchyni se to hemžilo svědomitým přístupem k přípravě jídla a sázkou na čerstvé suroviny. A to už udělá rozdíl. Po této zkušenosti si Kapolkovi mexické jídlo zamilovali a v hlavách se jim pomalu střádaly plány, jak takový zážitek přivést i do Česka.

los-capolitos-5

Foto: Los Capolitos

Po okraj naplněné burrito nabízené v Los Capolitos

„Hodně nám pomohl i náš švagr Scooter, vynikající kuchař a majitel úspěšné coloradské restaurace, který nás seznámil s mexickými kuchaři a naučil mě kvalitní základy, zatímco kladl důraz na tvrdou práci a vedení lidí,“ vysvětluje Honza.

Prvním krokem byly experimenty na různých rodinných setkáních či oslavách, kde pro ně ještě před pár lety neuchopitelné řemeslo začali pilovat. Pocit uspokojení přátel a rodiny byl pro ně samozřejmě skvělý, ale logicky jim to nestačilo. Když se v roce 2014 otevíralo ve Frýdku-Místku obchodní centrum Frýda, napadlo je mít konečně vlastní restauraci.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Na popud staršího Michala sebrali oba sourozenci odvahu a udělali vše proto, aby tam rozjeli bistro s podobným konceptem, jaký poznali v coloradském Dillonu. Honza zrovna zanechal studia architektury a Michal do toho šel netradičně z oblasti IT. Los Capolitos začínalo.

Start pálivější než jalapeños

Rozdělili si role. Zatímco Michal zajišťoval peníze, řešil administrativu a korigoval stavební práce, Honza se postavil do vedení celého provozu a ze začátku i samotného vaření, jehož základ pochytil během amerických cest i letních brigád v Americe.

Viděli v tom obrovskou příležitost, protože před šesti lety, kdy začínali, neexistovalo mimo Prahu příliš mnoho bister s mexickým jídlem. O to víc s líbivým, poctivým a rychlým konceptem, který nabízelo Los Capolitos. Současně věřili, že lidé už jsou přejedení burgery, pizzou či asijskou kuchyní a stále častěji se rozhlíží po jiných variantách. I vegetariánských.

los-capolitos-4

Foto: Los Capolitos

Bratři Kapolkové, tvůrci sítě bister Los Capolitos

Jak ale Honza podotýká, od samotného začátku ke svému byznysu přistupovali trošičku punkově. Přeci jen pocházeli z diametrálně jiných oborů a svůj podnik rozjeli z lásky k burritu a dalším pochoutkám. Nezkušenost se brzy projevila. A naneštěstí pro bratry negativním způsobem.

„Začátky byly kruté. Neměli jsme správně udělané například normy a porce, a proto jsme vyhazovali spoustu peněz z okna. Také jsme otevřeli v obchodním centru, kam místní obyvatelé nechtěli moc chodit, protože se kvůli němu zbořila místní dominanta v podobě zimního stadionu, byl tam nastaven vysoký nájem a reálná návštěvnost byla děsivá,“ reflektuje nešťastnou dobu mladší z bratrů.

Přestože se návštěvnost po prvním půl roce provozu změnila a do bistra chodilo čím dál více lidí, i tak Los Capolitos zahučelo do mínusu. Na vině byla jak neznalost oboru, tak zmíněný nájem.

los-capolitos-7

Foto: Los Capolitos

Pobočka v Opavě, která se v roce 2018 stala třetí prodejnou Los Capolitos

„Nakonec jsme dokázali přesvědčit okolí, že nabízíme plnohodnotné jídlo. Tehdy totiž mexickou kuchyni nikdo příliš neznal, o to to bylo složitější,“ vzpomíná bývalý student architektury a dodává, že postupem času se zlepšilo i vnímání běžné veřejnosti k obchoďáku Frýda, což bylo pro Los Capolitos jedině dobře.

Zákazník si určuje, jak má jídlo vypadat

Poté, co ve Frýdku-Místku přežili ukrutných prvních šest měsíců, se situace otočila k lepšímu. Hlavním klíčem k úspěchu pak byla samotná tvorba jídla, kterou si mohli diktovat sami zákazníci. Základ konceptu Los Capolitos spočívá v tom, že si můžete konkrétní pokrm nakombinovat ve spoustě možností, díky čemuž dostanete jen to, co máte skutečně rádi.

„Výsledná ostrost a chuť je tak vlastně možnost individuální volby a člověk vždy dostane jen to, co má rád,“ dodává Honza, byť přiznává, že podobný přístup volí i jiné podniky. A protože od základu naplňují tzv. koncept fast casual, slibují jídlo v kvalitě restaurace, ale s rychlostí fast foodu, a to včetně čerstvých ingrediencí, které neleží celé dny v mrazáku.

papelote-founders

Přečtěte si takéŽádný papír nesmí přijít nazmar. České Papelote je odpovědné papírnictví, kde si blok v celofánu nekoupíteŽádný papír nesmí přijít nazmar. České Papelote je odpovědné papírnictví, kde si blok v celofánu nekoupíte

„U nás nic nesmažíme ani nemrazíme, jen některé suroviny typické pro Mexiko dovážíme, protože bychom je nebyli schopni udělat v takové kvalitě. Inspiraci jsme našli v již zmíněném bistru v Coloradu a vše se od začátku snažíme dělat podle toho, jak bychom sami očima zákazníků chtěli, aby to vypadalo a hlavně chutnalo,“ podotýká.

Z Ostravy do Mexika a zase zpět

Autentické receptury měli vyladěné a věděli, kam chtějí dále směřovat. Proto se logicky nabídla expanze mimo Frýdek-Místek. Tím nejlepším možným místem byla Ostrava, a to poblíž věhlasné ulice Stodolní. Tam si ve spolupráci s kolegyní Pavlou Ožana vybrali prostory zaplivané herny a otevřeli v nich v pořadí druhou pobočku Los Capolitos.

los-capolitos-1

Foto: Los Capolitos

Tacos, jeden z nejtypičtějších mexických pokrmů

Právě tam Honza uplatnil své znalosti ze studia architektury, protože se mu a jeho kolegyni Pavle podařilo z tmavé atmosféry bývalé herny udělat prosvětlené místo, které lidi ihned uvidí a budou se v něm cítit dobře. To byl rok 2016. O rok později pak Honza vycestoval do Mexika, aby ještě více pochytil chutě mexické kuchyně, a jakmile se vrátil, vyrazil asi 40 kilometrů na severozápad.

V roce 2018 se Los Capolitos rozšířilo i do Opavy, kde otevřelo svou první franšízu. „Náš dlouholetý obchodní zástupce Michal Liška, který nám do té doby dodával tortilly a mexické produkty, se rozhodl, že by chtěl podnikat, tak jsme mu dohodili dobré podmínky pro start v opavském OC Breda,“ objasňuje Honza nový „franšízový“ směr bistra.

daniel-gladis

Přečtěte si takéVelká manipulace s akciemi aneb kdo může za závratný růst Tesly, píše Daniel Gladiš z Vltava FundVelká manipulace s akciemi aneb kdo může za závratný růst Tesly, píše Daniel Gladiš z Vltava Fund

Měl to být právě Liška, který nabízené jídlo ještě vylepšil a byl to také on, který před rokem rozjel pobočku v Olomouci, která patří k nejvyhledávanějším místům s mexickou kuchyní. „Stal se z něho náš parťák, protože to byl náš první opravdový kuchař a uměl v tom chodit,“ zmiňuje spoluzakladatel Los Capolitos.

Téhož roku bratři spustili provoz i v ostravském městském obvodu Poruba, kde cílili hlavně na formát tzv. street take away bistra. Pojem Los Capolitos, vycházející z příjmení zakladatelů, se tak začal aktivně skloňovat mezi veřejností, což se projevovalo i na tržbách.

los-capolitos-3

Foto: Los Capolitos

Quesadilla se vším potřebným

Za rok 2019 bistro utržilo zhruba 20 milionů korun, operovalo s více jak 80 zaměstnanci (včetně brigádníků) a díky svému chytlavému marketingu, který dělá hlavně přes Instagram, se blížili lovebrandu. „Někteří zákazníci k nám chodí pravidelně několikrát týdně, už celých šest let od otevření první prodejny,“ vyzdvihuje mladší z bratrů.

Přes franšízy do celé republiky

Zatímco se Honza a Michal Kapolkovi budou soustředit na své pobočky v Ostravě a Frýdku-Místku, další kroky Los Capolitos napříč Českem chtějí svěřují franšízantům. S jedním z nich otevřeli poslední den v srpnu pobočku na Kladně a do konce roku se chystají také do Liberce a Brna., kde již mělo být otevřeno, ale vstup do moravské metropole zbrzdila pandemie koronaviru.

Poslední krizové měsíce ovlivnily i výkonnost podniku. Vzhledem k tomu, že mělo Los Capolitos dvě pobočky v rámci obchodních center zavřené a neotevřelo se zmíněné Brno, tržby společnosti by měly letos dosáhnout zhruba 30 milionů korun. „Měli jsme vyšší odhady, ale vlastně jsem rád, že náš koncept COVID-19 prověřil. Ověřili jsme si jeho ohebnost na různé styly výdeje jídla,“ dodává Kapolka.

„Praha je třešničkou na dortu, bude nejspíš poslední.“

V příštím roce by měl podnik prolomit hranici 50 milionů korun, což vychází z propočtů stávajících poboček. Kapolkovi do toho nezapočítávají teoretické otevření dalších prodejen nebo e-shop se surovinami pro vaření Mexicanfood.cz a chilli brand Gringo’s Chilli, tedy nové vertikály, které Los Capolitos krásně doplňují a podporují. Zvýšit se má i počet zaměstnanců, a to až na 150 lidí.

Možná si říkáte, proč zatím nedošlo na Prahu. Los Capolitos se tam zatím jednoduše nehrnou. Prahu považuje spoluzakladatel firmy za „třešničku na dortu“, která by mohla vzniknout až s projeveným zájmem silného franšízanta, jenž by tam byl schopen otevřít hned několik poboček zároveň.

los-capolitos-2

Foto: Los Capolitos

Když architekt a ajťák rozjedou mexické bistro

„Zatím nás baví postupně obsazovat Česko a s oblibou říkám, že Praha bude nejspíš poslední. Taková třešnička na dortu. Kdyby se ale dnes někdo ozval, že by rád provozoval náš koncept i v hlavním městě, tak se s ním velmi rádi setkáme,“ říká a doplňuje, že své vlastněné pobočky si financovali z vlastních kapes.

Výhledově se ale budou chtít Los Capolitos dostat i za hranice, už se o ně ostatně zajímalo několik lidí z Německa nebo Slovenska. Jak ale Honza dodává, žádná z těchto debat nenabrala reálných výsledků. Nicméně se nevzdávají a chtějí do ostatních států prodat tzv. master franšízovou licenci, díky níž franšízor poskytne právo jinému podnikatelskému subjektu pro větší území provozovat koncept a poskytovat lokální franšízové licence.

Konkrétně ale Slovensko nebo Polsko by ale Los Capolitos podle jejich slov zvládlo samo i po jednotlivých městech. „Opět je to o zájmu potenciálních partnerů – my aktivně momentálně nehledáme, ale jsme zahraniční spolupráci samozřejmě nakloněni,“ uzavírá. I přes tyto myšlenky ovšem sourozenecké duo klade v první řadě důraz na kvalitu a autentickou chuť jejich pokrmů. To je klíč k úspěchu.