Meziplanetární lovec odměn a Baby Yoda jsou zpět. Disney láká na druhou řadu hitu The Mandalorian novým trailerem

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

disney-mandalorian-baby-yoda-season-2

Foto: Disney

Druhá řada Mandaloriana slibuje mnoho nových dobrodružství oblíbených hrdinů

0Zobrazit komentáře

I když jsme předem měli jen základní představu o tom, jak bude první hraný seriál ze světa Star Wars vypadat, předpovídat pro The Mandalorian úspěch bylo vcelku jednoduché. Poměrně staromilsky vyprávěné příběhy ze života meziplanetárního lovce odměn se ale okamžitě staly větším hitem, než by kdo čekal. Nyní, o necelý rok později, přichází druhá řada slibující další porci strhující akce, roztomilého malého Yodu a snad i rytíře Jedi.

Letos se diváci Mandaloriana dočkají něčeho podobného jako loni, což je ovšem skvělá zpráva. Epizodické vyprávění kombinované s postupným budováním obsáhlejšího příběhu hlavních postav Manda, dítěte stejného druhu jako Yoda a dalších divákům zcela učarovalo. Bezesporu tak velkou měrou přispělo k prvotnímu úspěchu streamovací služby Disney+, která jinak mnoho původního obsahu nenabídla.

Ačkoliv Star Wars patří k nejúspěšnějším filmovým franšízám všech dob, v posledních letech zažívají malou krizi. Nová trilogie epizod Síla se probouzí, Poslední z Jediů a Vzestup Skywalkera působí velice nesoudržně a rychle ztrácela diváky. Jedna z hlavních značek Disneyho pak zcela selhala se spin-offem Solo: A Star Wars Story, který se v celé mezihvězdné sáze stal prvním titulem, který na sebe v kinech ani nevydělal.

baby-yoda

Foto: Disney

Populární Baby Yoda ze seriálu The Mandalorian

The Mandalorian, natočený díky revoluční technologii téměř bez zelených pláten, ale od začátku nebyl takřka vůbec zatížený nutnými odkazy a participací na hlavní dějové linii, takže měl prostor se vydat takřka jakýmkoliv směrem. Jedinou podmínkou bylo samozřejmě zasazení do světa hvězdných válek. Tvůrci díky tomu mohli například z vyprávěcího hlediska zvolit o dost jinou strategii, než jakou nabízí typické dnešní úzce provázané seriály, a zaměřit se na primárně epizodní dobrodružství titulního hrdiny.

Zároveň ovšem představili několik hlubších náhledů do složité historie lovce odměn, který byl po většinu první sezóny výhradně maskovaný. Jeho temná minulost přitom vytvořila skvělý kontrast s jiným hrdinou, který si přinejmenším v očích internetu seriál ukradl pro sebe. Malý Yoda, oficiálně označovaný jen jako „Dítě“, se díky velkým očím (a uším) a často vtipně neočekávanému chování stal naprostou senzací.

V první řadě Baby Yoda funguje hlavně jako tzv. MacGuffin, tedy sám o sobě nepříliš důležitý prvek sloužící jako motivace postav a akce. Na rozdíl od mnoha jiných roztomilých stvoření v historii Star Wars je však neustále poukazováno na ultimátní význam „Dítěte“, takže nepůsobí pouze jako snaha tvůrců přijít s maskotem k prodávání hraček. 

V duchu rozvíjení důležitosti malého Yody se nese také trailer na druhou řadu Mandaloriana, která se má mimo jiné vydat na jeho domovskou planetu. Mando totiž následuje proroctví, podle něhož musí svého chráněnce bezpečně dopravit do rukou tajemného rodu mocných čarodějů, známého jako Jediové. Situaci vůbec neulehčuje fakt, že rody Mandalorianů a Jediů byly v minulosti úhlavními nepřáteli.

Než se ovšem hrdina seriálu bude moci vypořádat s tímto potenciálním problémem, musí provést nebezpečné pátrání po galaxii plné pochybných existencí s touhou „Dítě“ získat pro sebe. The Mandalorian tak bude pokračovat v budování vlastního univerza, přičemž potěší jak diváky dobře obeznámené se širším světem Star Wars, tak zájemce o kvalitně zpracované sci-fi dobrodružství.

Ve světle pandemii sužující svět po většinu letošního roku se očekávalo, že se druhé řady televizního hitu možná dočkáme s několikaměsíčním zpožděním. Streamovací služba se ale v době špatné dostupnosti kin i velkých zábavních parků musí snažit co nejvíce suplovat příjmy Disneyho. Nových epizod Mandaloriana se tedy, v Česku stále jen neoficiálními cestami, dočkáme už 30. října.

the-mandalorian-ilm4

Foto: ILM

Natáčení seriálu The Mandalorian

Diskuze (0)

Novinka

Anonym