Elon Musk si jde pro čtvrtou ze svých 12 odměn. Bohatá nadílka akcií však nemusí nutně znamenat zlatý důl

Elon Musk, šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX

0Zobrazit komentáře

Když vedení Tesly v březnu roku 2018 představilo plán odměn pro Elona Muska, který by z něj v postupných krocích měl udělat nejbohatšího muže planety, mnozí měli při čtení zprávy lehké cukání v koutcích. Hodnota automobilky byla tehdy necelých 40 miliard dolarů, přičemž plán mluvil o odměnách začínajících při valuaci 100 miliard a pokračujících až k závratné výší 650 miliard dolarů.

Jen málokdo v té době mohl tušit, že se Tesla během necelých tří let stane suverénně nejhodnotnější automobilkou světa s aktuální hodnotou bezmála 400 miliard dolarů. Rostoucí cena akcií i hodnota automobilky dělaly radost jak investorům, tak samotnému Muskovi, kterému se díky tomu velmi rychle otevřela cesta k připraveným pohádkovým odměnám.

Na první z nich si Musk mohl sáhnout již v květnu tohoto roku, kdy valuace Tesly dosáhla 100 miliard dolarů v šestiměsíčním průměru a ve třiceti po sobě jdoucích dnech. Tehdy se mu otevřela cesta k nákupu 1,7 milionu akcií za částku 350 dolarů za kus. Přitom tržní hodnota jedné akcie Tesly se v té době pohybovala na částce 805 dolarů.

elon-musk-roadster

Foto: Tesla

Elon Musk při představení modelu Tesla Roadster

Další dvě odměny na sebe nenechaly dlouho čekat a Musk se podobně jako v květnu mohl radovat i v červenci a září. O to větší radost jistě měl, když za 350 dolarů mohl nakupovat akcie, s nimiž se obchodovalo při cenách překračujících hranici jednoho tisíce dolarů, respektive mířících až k částce dvou tisíc dolarů za kus.

Nejnověji odemčený čtvrtý dárkový balíček však obsahuje podstatně větší množství akcií Tesly za výrazně nižší cenu. Může za to srpnový split, během kterého se akcie rozdělily pět ku jedné, aby byla snížena hodnota akcií, a tím se zpřístupnily dalším investorům. Jednoduše řečeno, kdo před 21. srpnem vlastnil jednu akcii Tesly, byl po tomto datu držitelem hned pěti, přičemž každá měla pětinovou hodnotu původní ceny oné jedné akcie.

Split pozměnil i charakter odměny pro Muska. Místo 1,7 milionu akcií mu byl ve čtvrtém kole odměn nabídnut odkup hned 8,44 milionu akcií za cenu 70 dolarů za kus, což je pětinová hodnota z původních 350 dolarů. V současné době, s přihlédnutím k aktuální ceně akcií Tesly, která se pohybuje na částce 420 dolarů za akcii, by tak měl získat opce v hodnotě 3,5 miliardy dolarů zakoupených za necelých 600 milionů.

Rázem si tak devětačtyřicetiletý vizionář přilepšil o téměř 3 miliardy dolarů a jeho jmění vyplácené Teslou se dostalo na částku 11,8 miliardy dolarů. Jenže držení akcií ještě automaticky neznamená, že Musk může tuto částku kdykoliv poslat na svůj bankovní účet.

Odměna, která se může vymstít

Aby Musk mohl své akcie začít měnit na zelené dolary, musí počkat pět let. Až poté mu bude umožněno začít své akcie prodávat, což je velmi důležitý detail celé dohody. V praxi to znamená, že za oněch pět let může být hodnota Muskova jmění stejná, mnohem vyšší, ale také daleko menší. Vše bude záležet na vývoji ceny akcií samotné automobilky, u které se většina odborníků shoduje na tom, že je značně přemrštěná.

Mimo nutnosti vytrvat pět let je tu ovšem ještě jedna náležitost, a tou je daňová povinnost, která nákupem opcí Muskovi vzniká. Jelikož je možnost nákupu akcií Tesly za zvýhodněnou cenu jedinou odměnou, kterou Musk za svou práci pro Teslu získává, jedná se v podstatě o náhradu platu. Musk je proto povinen z celé operace odvést patřičnou daň z příjmu, která opět celé dohodě ubírá na atraktivitě.

cook-musk

Foto: Apple/CzechCrunch

Tim Cook z Applu a Elon Musk z Tesly jsou nejlépe placenými šéfy amerických firem

Musk je dnes nejen díky počtu držených akcií v Tesle a jejich aktuální tržní hodnotě pátým nejbohatším člověkem světa, hned za šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem. Jeho celkové jmění je odhadováno na 93 miliard dolarů, tedy více než 2 biliony korun.

Možnost získat pro sebe další balíčky opcí má Elon Musk až do roku 2028, pokud se mu tedy skutečně podaří Teslu postupně dostat až na hodnotu 650 miliard dolarů. V opačném případě mu zůstanou pouze ty akcie, které aktuálně drží a u kterých momentálně není schopen odhadnout jejich cenu, již budou za necelých pět let mít.

O podobných pohádkových odměnách si může ve světě velkého byznysu nechat zdát snad jen Tim Cook. Ten v nedávné době obdržel od Applu dárek v podobě 334 tisíc kusů akcií v hodnotě přesahující 100 milionů dolarů. Není proto náhodou, že oba pánové jsou dnes označováni za nejlépe placené manažery světa.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym